Jaap Kruithof

Ingaan op de dingen

Over het gedrag van de moderne westerling



Bron: Ingaan op de dingen. Over het gedrag van de moderne westerling. Dedalus, Antwerpen 1992 – Dank aan de familie Kruithof en dhr. Van Schoonbeek
Transcriptie/HTML en contact: Adrien Verlee voor het Marxists Internet Archive
| Hoe te citeren?

Qr-MIA

       
Leest u dit met een smartphone?
Met (enkele) smartphones moet u zelf uitmaken welke modus voor u geschikt is


Deel deze tekst met een kennis
Het e-mailadres:


Verwant
Socialisme en de zin van het leven
Filosofie en politiek
De tegenwoordige stand van het probleem ‘marxisme en filosofie’

Voor Ruth en Bram, die zo gretig luisterden naar mijn verhaaltjes over Rottemie

Inhoud:


Proloog

ERVARINGEN

Leermeesters

Ouderschap

Ne touchez pas

Agressie

Verslaving

Solidariteit

Hoofdzonden

Goede voornemens

Kitsch

Mozart en de commercie

Kauwen in de spiegel

Zijn er nog republikeinen?

Knoeien

Communiqués

Krasse uitspraken


WAARDEN

Het christendom tussen theocentrisme en antropocentrisme

Het westers subjectivisme

Manifest

Het marxisme-leninisme voorbij?

Onze jeugd. Een interview met commentaar

Bewaren


PROLOOG

Aan het einde van het Woord Vooraf van Omgaan met de dingen schreef ik: ‘Als alles meeloopt, maak ik later een vervolg op dit verhaal.’ Het is zover. ‘Laat mij maar boekjes schrijven,’ zei ik tegen mijn vrouw, toen we het over toekomstplannen hadden.

Omgaan met de dingen werd door het Vlaamse publiek goed ontvangen. Het boek stond lang in de toptien van Knack en Humo. Er verschenen meerdere recensies, waaronder twee wilde stukken scheldproza van Wim van Rooy en Guido Lauwaert. Positieve beoordelingen kwamen er van Patrick Florizoone, Jurjen Wiersma en Ludo Abicht, negatieve van Mark Schaevers en Marc Reynebeau. Laatstgenoemde slaat de bal mis als hij beweert dat ik een natuurlijke oerstaat verdedig. Als hij de volgende keer een grondiger bespreking wil maken, beloof ik hem minder betweterig te schrijven.

Begin januari 1991 eindigde mijn wekelijkse medewerking aan Het Vermoeden van BRTN-radio 1. Dat bracht een leegte. Ik dacht eraan een column te beginnen in een of andere krant of in een weekblad, maar dat ging niet door, bij gebrek aan serieuze motivatie. Ook het plan om de vele lezingen die ik in Vlaanderen geef, op schrift te stellen, bleef wensdenken. Gelukkig werd het programma De Vlaamse Connectie van de VPRO voortgezet en nodigde Ineke van den Bergen me geregeld uit. Meerdere stukjes die ik in dat programma voorlas, zijn in dit boek opgenomen.

Ingaan op de dingen bevat 21 teksten die tussen 1988 en1992 werden opgesteld. Daaronder bevinden zich ook enkele beschouwingen over politieke onderwerpen. Het boek is opgesplitst in twee delen, één over ervaringen en één over waarden. Sommige bijdragen zijn gematigd van toon, andere zijn radicaal. Herhalingen heb ik naar best vermogen proberen te schrappen, hoewel enkele onvermijdelijk waren.

Om de lezer ter wille te zijn – ik ben na lang aarzelen marktbewust geworden – is er voor elkeen wat. Voor de gehaaste of zappende consument zijn er stukjes van zo’n drie tot vijf velletjes, net genoeg om na de leesmoeite met een diepe zucht in slaap te vallen. Voor de gevorderden, die zonder al te zware inspanningen het hogere willen aanschouwen, heb ik beschouwingen van zes tot tien pagina’s met luchtige intermezzi. Voor de ingewijden – ook zij vertegenwoordigen een, zij het slinkend segment van de markt – reserveer ik enkele ouderwetse, zeg maar onleesbare fragmenten.

Mijn bedoeling is niet alleen te observeren en te beschrijven maar ook te beoordelen, te waarderen en te bekritiseren.

Ik wil de lezer waarschuwen voor een goedkoop conformisme. Vroeger dachten hoogmoedige menswetenschappers dat kennis en waardering strikt gescheiden konden worden, maar die illusie kun je niet waarmaken.

Mijn bijzondere dank gaat uit naar mijn vrouw, die me wekenlang heeft geholpen, en naar alle toegewijde medewerkers van uitgeverij Dedalus. Een prettiger samenwerking kan ik me niet indenken.

31 augustus 1992