V. I. Lenin

Două tactici ale social-democrației în revoluția democratică


Scris: iunie-iulie 1905
Publicat: iulie 1905
Sursa: V. I. Lenin, Opere complete, ediția a doua, vol. 11, Editura Politică, București, 1962, p. 1-127 [pdf]
Transcriere: Liviu Iacob, iunie 2024


Prefață

1. O problemă politică vitală

2. Ce ne dă rezoluția Congresului al III-lea al P.M.S.D.R. cu privire la guvernul revoluționar provizoriu ?

3. Ce se înțelege prin „victoria hotărîtoare a revoluției asupra țarismului“ ?

4. Lichidarea regimului monarhic și republica

5. Cum trebuie „împinsă înainte revoluția“ ?

6. Din care parte este amenințat proletariatul de pericolul de a se pomeni cu mîinile legate în lupta împotriva burgheziei inconsecvente ?

7. Tactica „înlăturării conservatorilor de la guvern“

8. Osvobojdenismul și neoiskrismul

9. Ce înseamnă a fi un partid de extremă opoziție în timpul revoluției ?

10. „Comunele revoluționare“ și dictatura revoluționar-democratică a proletariatului și a țărănimii

11. O comparație fugitivă între unele rezoluții ale Congresului al III-lea al P.M.S.D.R. și ale „conferinței“

12. Se va micșora oare amploarea revoluției democratice dacă burghezia se va îndepărta de ea ?

13. Încheiere. Vom cuteza noi să învingem ?

Postfață. Încă o dată osvobojdenismul, încă o dată neoiskrismul

I. De ce laudă realiștii liberali burghezi pe „realiștii“ social-democrați ?

II. O nouă „adîncire“ a problemei de către tov, Martînov

III. Prezentarea vulgară burgheză a dictaturii și concepția lui Marx despre dictatură

 


 

Scris în iunie-iulie 1905

Publicat în iulie 1905, la Geneva, într-o broșură editată de C.C. al P.M.S.D.R,

Se tipărește după textul broșurii, confruntat cu manuscrisul și cu textul culegerii: Vl. Ilin. „În 12 ani“, 1907

 


 

Broșura lui V. I. Lenin „Două tactici ale social-democrației în revoluția democratică“ a fost scrisă în iunie-iulie 1905, după terminarea lucrărilor Congresului al III-lea al P.M.S.D.R. și ale conferinței menșevice de la Geneva, care au avut loc concomitent. Căutînd să dea o formulare titlului broșurii sale, Lenin a notat: „Două tactici ale social-democrației în revoluția democratică (Idei și însemnări în legătură cu hotărîrile Congresului al III-lea al P.M.S.D.R. și ale conferinței social-democraților care s-au rupt de partid)“ („Culegeri din Lenin“, vol. V, 1929, pag. 515).

Demascînd caracterul oportunist al hotărîrilor conferinței menșevice, Lenin scria în articolul său „Al treilea pas înapoi“, publicat în ziarul „Proletarii“ nr. 6 din 3 iulie (20 iunie) 1905, că acestea vor fi analizate amănunțit „într-o broșură specială, care se află deja sub tipar și care va apărea foarte curînd“ (Opere complete, vol. 10, Editura politică, 1962, ediția a doua, pag. 325). După cîteva săptămîni, la 9 august (27 iulie) 1905, ziarul „Proletarii“ nr. 11 a publicat un anunț în care se arăta că „A apărut o nouă broșură a lui N. Lenin: «Două tactici ale social-democrației în revoluția democratic㻓. Broșura a apărut la Geneva, unde locuia și lucra în acel timp V. I. Lenin, editată fiind de C.C. al P.M.S.D.R. Tot în 1905 ea a fost reeditată în Rusia de către Comitetul Central al P.M.S.D.R. și, separat, de Comitetul din Moscova al P.M.S.D.R., într-un tiraj de 10 000 de exemplare.

Apariția broșurii lui V. I. Lenin „Două tactici ale social-democrației în revoluția democratică“ a constituit un eveniment de seamă în viața partidului. Ea a fost răspîndită ilegal la Petersburg, Moscova, Perm, Kazan, Tiflis, Baku și în alte orașe din Rusia. Cînd a primit această broșură, S. I. Gusev, care activa pe atunci ca secretar al Comitetului din Odesa al P.M.S.D.R., i-a scris lui V. I. Lenin: „Broșura dv., după părerea mea, chiar dacă nu va face epocă, în orice caz va juca un rol covîrșitor. Ceea ce mă impresionează îndeosebi este spiritul revoluționar de care este ea pătrunsă de la un capăt la altul, claritatea și accesibilitatea ei uimitoare“ („Proletarskaia Revoliuțiia“ nr. 12, 1925, pag. 41). Broșura „Două tactici“ era studiată în cercurile social-democrate și muncitorești ilegale. Atunci cînd opera arestări și făcea percheziții, ohrana țaristă descoperea și confisca această broșură în locurile cele mai diferite din Rusia. Astfel, în decembrie 1905, ea a fost găsită cu prilejul unei percheziții efectuate la o locuință din orașul Suvalki. În ianuarie 1906 a fost confiscată la clubul muncitoresc din Taganrog, unde se adunau cei ce studiau această lucrare. În februarie 1907, comitetul pentru presă din Petersburg a dispus să fie confiscată broșura, considerînd că ea îndeamnă la acțiuni subversive împotriva guvernului țarist. Dînd, în cursul lunii martie, o confirmare a acestei confiscări, curtea de apel din Petersburg a adoptat, în decembrie același an, o decizie în care se spunea: „...Broșura «N. Lenin. Două tactici ale social-democrației în revoluția democratică» trebuie distrusă“. Cu toate acestea, guvernul țarist n-a reușit să distrugă această scriere atît de importantă a lui V. I. Lenin.

Lenin a inclus lucrarea „Două tactici ale social-democrației în revoluția democratică“ în primul volum al culegerii sale de articole „În 12 ani“, care a apărut pe la mijlocul lunii noiembrie 1907, la Petersburg. El a completat-o cu noi note de subsol. În prefața sa la această culegere, el a scris următoarele despre însemnătatea broșurii: „În ea sînt expuse, într-o formă sistematică, divergențele tactice fundamentale cu menșevicii ; rezoluțiile «Congresului al III-lea al P.M.S.D.R.» (al bolșevicilor), care a avut Ioc în primăvară la Londra, și acelea ale conferinței menșevice de la Geneva au concretizat pe deplin aceste divergențe și le-au transformat într-un dezacord fundamental în aprecierea întregii noastre revoluții burgheze din punctul de vedere al sarcinilor proletariatului“ (Opere, vol. 13, E.S.P.L.P. 1957, pag. 99). Culegerea „în 12 ani“ a fost confiscată curînd după apariția ei, dar o parte considerabilă din tiraj a putut fi salvată și cartea a continuat să fie editată ilegal.

Broșura „Două tactici ale social-democrației în revoluția democratică“ a căpătat o largă răspîndire după Marea Revoluție Socialistă din Octombrie. Potrivit datelor existente la 1 iulie 1960, în anii Puterii sovietice ea a fost editată de 146 de ori, în 49 de limbi ale popoarelor din U.R.S.S. și într-un tiraj total de 5 734 000 de exemplare. În afară de aceasta, ea a fost tipărită în străinătate în limbile bulgară, cehă, .chineză, coreeană, engleză, finlandeză, franceză, germană, hindusă, indoneziană, japoneză, malaeză, mongolă, polonă, portugheză, romînă, sîrbă, slovacă, spaniolă, ungară, vietnameză etc.

Manuscrisul lucrării nu s-a păstrat în întregime. În Arhiva centrală de partid a Institutului de marxism-leninism de pe lîngă C. C. al P.C.U.S. se păstrează un exemplar din care lipsesc primele capitole. În materialele pregătitoare ale acestui volum se publică planul unei postfețe pentru broșură (vezi volumul de față, pag. 391—392). [Nota red.]