Η Κλάρα Τσέτκιν ήταν επιφανής ηγέτης στο γερμανικό και διεθνές εργατικό κίνημα. Από το 1895 μέλος του Εθνικού Εκτελεστικού του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), ανήκε στην αριστερή του πτέρυγα. Στην ίδια περίοδο δραστηριοποιούνταν στο γερμανικό συνδικαλιστικό κίνημα, αν και ακόμη η συμμετοχή των γυναικών στα συνδικάτα ήταν παράνομη στη Γερμανία. Παράλληλα, η Τσέτκιν ενεργοποιούνταν ιδιαίτερα στο γυναικείο εργατικό κίνημα, οργανώνοντας το Μάρτη του 1915 τη Διάσκεψη των Σοσιαλιστριών Γυναικών.
Η Τσέτκιν, από κοινού με την Λούξεμπουργκ και τον Λίμπκνεχτ, οδήγησαν την πάλη της αριστεράς του SPD ενάντια στον αναθεωρητισμό, αρχικά του Μπερνστάιν και στη συνέχεια του Κάουτσκι. Με το ξέσπασμα του πολέμου το 1914 πήρε διεθνιστική θέση και το 1918 υπήρξε από τους συνιδρυτές του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Ήταν αντιπρόσωπος στο Ράιχσταγκ από το 1920, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κομμουνιστικής Διεθνούς από το 1921 και μέλος της Διεθνούς Γραμματείας των Γυναικών. Από το 1924 ως το 1933 βρισκόταν κυρίως στην ΕΣΣΔ.
Η Τσέτκιν συνεισέφερε ενδιαφέρουσες αναλύσεις για το ζήτημα του φασισμού και τον Αύγουστο του 1932 εκφώνησε έναν ιστορικό λόγο στο Ράιχσταγκ καλώντας σε κοινή δράση για την αποτροπή της φασιστικής απειλής. Οι λόγοι, οι αναμνήσεις και τα άρθρα της αποτελούν σημαντικά ντοκουμέντα του κομμουνιστικού κινήματος, καθρεφτίζοντας το επαναστατικό της πνεύμα και την οξυδερκή της αντίληψη των γεγονότων.