Sosialistinen politiikka
1972–1991
»Sosialistinen politiikka» (SoPo) oli vuosina 1972–1991 ilmestynyt aikakauslehti, jota julkaisi Sosialidemokraattisen opiskelijanuorison keskusliitto (SONK). Lehden ensimmäisen numeron pääkirjoituksessa julkaisun tarkoitus linjattiin seuraavasti:
»Työväenliikkeen syntymisen alkuperäinen liikkeelle paneva voima oli riistettyjen ihmisten taistelu oikeuksiensa puolustamiseksi. Työväenliikkeen ideologia syntyi viime vuosisadalla ja sen keskeisin lähtökohta on yhteiskunnan vallitsevien tuotantosuhteiden oikea analyysi. Analyysin keskeisin kohta on historiallinen materialismi, jonka avulla voidaan suorittaa oikea analyysi yhteiskunnasta. Marxismi on edelleen työväenluokan ideologia ja sen mukaan sosialismi on se päämäärä, johon työväenliikkeen tulisi pyrkiä. Päämäärä on monasti kuitenkin hämärtynyt sos.dem.puolueessa, mutta se ei ole koskaan kadonnut vain sen näkyvyys vaihdellut. [...]
»Vaikka puolue on periaatteessa edelleen marxilainen, sosialismiin pyrkivä, ja vaikka nimenomaan vahva aatteellinen tausta vasta pystyy takaamaan todella työväen etujen mukaisen politiikan noudattamisen ja objektiivisten edellytysten ohella sosialismiin siirtymisen, ei puolueen piirissä ole joitakin yksittäisiä puheenvuoroja lukuunottamatta suosittu ja käyty ideologista keskustelua.
»Lähinnä nuorisoliikkeen varassa ja voimin tätä keskustelua on viime aikoina ylläpidetty, mutta myös vanhempi polvi on ollut mukana keskustelunsa. Puolueen erilaisista julkaisuista ei yksikään ole keskittynyt ideologiseen keskusteluun, vaan keskustelu on lehtien palstoilla ollut satunnaista ja selkiintymätöntä. SNK:n Lippu [SDP:n nuorisojärjestön lehti —MIA] on ollut eniten ja selvimmin aatteellisen keskustelun forumina, mutta silläkin on oma tiedottava ja järjestöllinen tehtävänsä, joka on estänyt ja estänee edelleen täyden keskittymisen sosialidemokratian marxilaiseen aatemaailmaan.
»Näitä aatteellisia keskusteluja ja miksei koulutuksenkin tarpeita vasten tämä SONK:n lehti pyrkii tyydyttämään.» (SoPo 1/1972, s. 3.)
Lehden julkaiseminen loppui vuonna 1991, kun se yhdistettiin »Sosialistiseen aikakauslehteen» ja uuden lehden nimeksi tuli »Suunta 2000». Viimeisessä pääkirjoituksessa todettiin lopettamisen tärkeimmäksi syyksi lehden saaman mielipidelehtituen puolittuminen. SDP:n vaalitappio 1991 ja sitä kautta pudonnut puoluetuki (josta osa oli kanavoitunut SoPo:n taloudelliset tappiot kantaneelle SONK:ille) toimi »viimeisenä niittinä».
Viimeisessä numerossa (3–4/1991) joukko SoPo:n entisiä ja silloisia päätoimittajia pohti lehden merkitystä.
Risto Kolanen (päätoimittajana 1/1980–2/1984) siteerasi SoPo:lle sitä perustettaessa asettua tehtävää: »SoPo on SONK:n ideologisen työn väline, sen tehtävä on syventää vallitsevaa aatteellispoliittisen tiedon ja tiedostuksen tasoa sekä kehittää ja julkistaa sos.dem. puolueen vasemmistossa tehtävää teoreettista työtä». Kolasen mukaan lehden perustamisella (1970-luvun alussa) oli kaksi peruslähtökohtaa.
»Ensinnäkin aatteellispoliittinen kiinnostus oli huimassa nousussa sosialidemokraattisessa nuorisoliikkeessä. [...] Kokonaisuudessaan arvioiden SNK:n kaaderistoa 'ideologisesti kiinteytettiin' oman 'marxilaisen sosialidemokratian' perustalta. Tätä kiinteytystehtävää Jukka Paastela ja Folke Sundman käyttivät lentokirjasessaan 'Anti-Hynynen' keväällä 1973. Lehden perustaminen ja ensimmäinen vuosi oli liittynyt hyvin kiinteästi SNK:n 'käänteentekevään' liittokokoukseen Turussa 1973.» (Emt., 16.)
»Toiseksi 1970-luvun ensipuoliskolla oli olemassa selvästi havaittava ja poliittisissa linjakysymyksissä itsensä määrittelevä SDP:n vasemmisto, mikä näkyi myös parissa puoluekokouksessa. Vuosikymmenen jälkipuoliskolla tilanne oli jo aikalailla toinen. [...] [Silloin esiintyi] lähinnä kriittistä mielialaa ja nk. kohdittaista oppositiota erilaisissa politiikan asiakysymyksissä kuten talouspolitiikka, ydinvoima, asevienti, jäsendemokratia jne. SoPon maine fraktiolehtenä säilyi kai pidempään kuin lehden tosiasiallinen luonne.» (Emt., s. 17.)
Kolanen arvioi lehden levikin olleen suurimmillaan »kai jotain 2000 kappaletta»; vuonna 1979 tilaajamäärä oli laskenut jo alle 1000 kappaleen. (Emt., s. 18.)
»SoPo sitoutui esittelemään läntisen marxilaisuuden parasta ja luovinta sisältöä lukijoilleen. Se oli ainoa vasemmistolehti, joka 1970-luvun puolivälissä julkaisi teoreettisesti painottuneita kriittisen rehellisiä arvioita Itä-Euroopan valtiososialistisista yhteiskunnista. Muut vasemmistolehdet, mukaan lukien demarilehdet, julkaisivat vain APN:n huomioitsijoiden katsauksia. Tässä täytimme tärkeän kulttuuritehtävän, vaikka suomettumisteemasta tutkimuskirjan tehnyt Timo Vihavainen onkin laiminlyönyt SoPon lähteistään.» (Emt., 19.)
Niilo Jääskinen (päätoimittajana 3/84–2/87) arvioi SoPo:n merkitystä kommunismin vastaisena toimijana.
»Sillä antikommunistinen lehtihän [Jukka] Paastelan [vuosina 1972–1979] päätoimittama SoPo oli, vaikka sitä ei suoraan sanottukaan. 'Marxilaisen sosialidemokratian' ideologian mukaisessa SoPossa esitystapa ja käsitteistä oli pitkälti taistelun käymistä vastustajan aseilla. Siitä huolimatta SoPossa käytiin samaa taistelua kuin asevelisosialistit 1940-luvulla. Armotonta ideologista taistelua taistolaisuutta vastaan, altavastaajan asemista. Taistelu käytiin ilman puolueväen tukea, sillä leninismin ja reaalisosialismin suhteen oli sekä virallisen että vasemmistolaisen sosialidemokratian linjana tuolloin rauhanomainen rinnakkainelo, ei avoin ideologinen debatti. [...] 70-luvun marxilainen sosialidemokratia oli aikansa lapsi, enemmän länsieurooppalaisen marxilaisen keskustelun lainaamista kuin itsenäisen sosialidemokraattisen identiteetin kehittämistä. Sen aika tuli vasta myöhemmin.» (Emt., s. 9, 11.)
Pekka Nurmisen (päätoimittajana 1987–) mukaan 80-luvun lopulla
»Sopo alkoi muuttua ideologia kysymyksiä pohtivasta lehdestä poliittiseksi yleisaikakauslehdeksi, jos näin hienosti voi sanoa. Keskusteltiin aika konkreettisesti painopisteistä, tavoitteista ja keinoista, organisaatioistakin. Tehtiin selvää pesäeroa vanhaan. [...] Sosialistiselle Politiikalle kävi vähän niin kuin sosialistiselle politiikalle. Se 'kukoisti' 70-luvulla, 'taantui' 80-luvulla ja joutui uudelleenarvion kohteeksi 90-luvulla.» (SoPo 3–4/1991, s. 8.)
Alla on listattu SoPo:ssa vuosina 1972–1987 julkaistut kirjoitukset sekä kirjoittajien sukunimien mukaisessa järjestyksessä että aihepiireittäin lajiteltuna. Luettelo on ilmestynyt lehden numerossa 4/87. Aihepiirikohtaisen luokituksen on laatinut Jukka Paastela ja järjestänyt Satu Siitonen. Tarkistuksista ja lisäyksistä ovat huolehtineet toimituskunnan jäsenet Risto Kolanen ja Jukka Paastela. Puhtaaksikirjoitustyöstä on vastannut Tarja Paasi. (SoPo 4/87, 'Artikkeli- ja henkilöhakemisto', s. 2). MIA:a varten luettelot on skannannut, oikolukenut ja HTML:nnyt Joonas Laine.
Kirjoittajien aakkosellinen luettelo:
A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z
Kirjoittajien aakkosellinen luettelo:
A
- Aalto Arvo
- Ajan ankaran Aallon alla. Haastattelu (SoPo 3/85)
- Aho Erkki
- Kohti uutta koulua. Haastattelu (SoPo 4/85)
- Ahonen Pertti
- Onko ammattiyhdistysliikkeellä valmiuksia työn uudelleenjakoon? (SoPo 1/85)
- Albers Detlev
- Ajatuksia »kolmannesta tiestä sosialismiin» Länsi-Euroopassa (Alustus Otto Bauer -päivillä, Wien 1979) (suom. Marja-Liisa Kouvalainen) (SoPo 1/80)
- Marxilaisuus ja saksalainen sosialidemokratia. Haastattelu (SoPo 2/84)
- Alho Arja
- Mikä minulle on tärkeää SDP:n periaateohjelman uudistamisessa? (SoPo 1/84)
- Tästä minä puhuisin (SoPo 3/87)
- Anttila Kari
- Kansankynttilöistä kasvatustieteilijöiksi — mihin menet opettajankoulutus (SoPo 4/85)
- Anttila Reijo
- Sosialidemokratia ja yhteiskuntamme tulevaisuus (SoPo 3/78)
- Apunen Osmo
- Uusrealismi politiikan teoriana (SoPo 4/80)
- Kolmanteen tasavaltaan? (SoPo 1/82)
- Arajärvi Pentti
- Näkökohtia periaateluonnokseen (SoPo 3/86)
- Koulutuksen pitkällä linjalla (SoPo 2/87)
- Kirja-arviot:
- Perustuslakiuudistus. Antero Jyränki.
B
- Basso Lelio
- Subjektiivinen momentti ja projektiiviset prosessit siirtymävaiheessa sosialismiin (ilm. Problemi del Socialismo 9/72) (suom. Pertti Hynynen) (SoPo 5/73)
- Bauer Otto
- Kansallisesta luonteesta (Artikkeli teoksesta Die Nationalitätenfrage und die Sosialidemokratie, 1907) (suom. Osmo Heinonen) (SoPo 4/73)
- Berger Johannes
- Jäähyväiset proletariaatille (ilm. Ästhetik und Kommunikation -lehti 3/81) (suom. Anna-Liisa Habermeier.) (SoPo 2/82)
- Bergholm Jorma
- Jesuiittamoraali suomalaisessa nuorisopolitiikassa (SoPo 2/75)
- Kunnallispolitiikka ja sosialistinen strategia (SoPo 4/76)
- Tsekkoslovakia ja Puola — näkökohtia valtiososialismista ja konkreettisesta tilanteesta (SoPo 4/77)
- Keskustelu SNK:n aatteellispoliittisesta asiakirjasta (SoPo 2/79)
- Poliittiset sukupolvet nykyisessä SDP:ssä (SoPo 4/80)
- Näkökohtia näkökohdista (SoPo 2/81)
- Sosialistisen nuorisoliikkeen toiminta-ajatuksesta (SoPo 3/81)
- Koivisto-ilmiö ja uusi nuorisoliikehdintä (SoPo 2/82)
- Uuteen poliittiseen kulttuuriin (SoPo 1/84)
- Infokratia ja politokratia — seitsemän havaintoa (SoPo 3/84)
- Vihreitä keskusteluja (SoPo 4/84)
- Maiju Kaajakarin, Kalle Könkkölän ja Pekka Sundellin haastattelu (SoPo 4/84)
- Näkökulmia 70-luvun taistolaisuuteen nuorisoilmiönä (SoPo 4/84)
- Jälkeen meikäläisyyden — Matti Hyvärisen haastattelu (SoPo 4/84)
- Aatteellista läpimurtoa odoteltaessa (SoPo 3/85)
- Marianne Laxénin haastattelu (SoPo 3/86)
- Kirja-arviot:
- Lähiö. Tutkimus elämäntapojen muutoksesta. Matti Kortteinen (SoPo 3/83)
- Tragrottan. Kimm Weckström (SoPo 4/84)
- Miellyttävää väkivaltaa. Näinko Suomi menettää itsenäisyytensä? Reino Paasilinna (SoPo 1/87)
- Muutoksen suunta. Paavo Lipponen (SoPo 1/87)
- Bergholm Tapio
- Kuinka suuri oli ay-liikkeen järjestövoima 1907? (SoPo 4/87)
- Kirja-arviot:
- Nuijasota. Heikki Ylikangas (SoPo 3/78)
- Björklund Ilkka-Christian
- Kolmatta linjaa takaisin. Haastattelu (SoPo 4/86)
- Suomi uuden integraatiokierteen keskellä (SoPo 4/87)
- Boldt Peter J.
- Inflaatio ja tulonjako (SoPo 1/75)
- Työajan kehitys teollisuusmaissa (SoPo 1/85)
- Brezaric J.
- Niin sanottu Sonnenfeldtin oppi (ilm. Review of International Affairs n:o 627, 20.5.76 (SoPo 4/76)
- Büchi Rolf
- Valtion ja kapitalismin muutos. Katsaus Joachim Hirschin kirjaan »Turvavaltio» (SoPo 4/83)
- Bärlund Kaj
- Sosialistisesta veropolitiikasta (SoPo 3/74)
- Miten liikepankit ja vakuutuslaitokset saatetaan yhteiskunnan hallintaan (SoPo 1/76)
- Böök Mikael
- Aukeavatko kapitalismin ovet sosialismin avaimilla (SoPo 1/76)
C
- Carr E.H.
- Venäjän vallankumous ja länsi (ilm. New Left Review III/78) (suom. Jukka Paastela) (SoPo 3/79)
- Caven Timo
- Ennen kaikki oli politiikkaa, nyt uutta tekniikkaa ja näyttöpäätteitä (SoPo 3/81)
- Corander Alarik
- Kirja-arviot:
- Sosialidemokratia ja kristinusko. Juhani Simojoki (SoPo 1/81)
D
- Deppe Frank
- Keskustelua DGB:n uudesta periaateohjelmasta (julkaistu Institut für Marxistische Studien. Frankfurt am Main 1980) (suom. Lehto—Jääskinen—Oksanen) (SoPo 1/81)
- Debray Regis
- Aseiden kritiikki (ilm. L'Unik 18, 24.1.74. Chile) (suom. Pertti Hynynen) (SoPo 2/74)
E
- Easton Barbara
- Epätoivon aika: Kansantemppelilahko ja USA:n vasemmisto (ilm. Socialist Review 44/78) (suom. Jorma Oksanen) (SoPo 4/79)
- Eriksson Lars D.
- Vamokap-teorian heikkouksia (SoPo 3/75)
- Oikeus Siirtymävaiheen yhteiskunnassa (SoPo 2/76)
- Ernvall Arto
- SDP:n periaateohjelman kehityksestä (SoPo 3/73)
- Suomen ammatillisen työväenliikkeen aseman ja periaatteellisten tavoitteiden kehityksestä (SoPo 2/74)
- Antonio Gramsci ja valtioteoria (SoPo 4/74)
- Kirja-arviot:
- Työväenluokan yhtenäisyys A. Gramsci (SoPo 3/77)
- Eräsaari Risto
- Tuottaako verkostoajattelu yleiskatsauksen yhteiskunnan toiminnasta? (SoPo 3/87)
- Eskelinen Juha
- Vaihtoehtojen etsintään (SoPo 2/86)
- Kirja-arviot:
- Helsingin Sanomat — sananvapauden monopoli. Pertti Klemola (SoPo 3/82)
- Eskonen Lasse
- Tamperelaisen sosialidemokratian »vaaran vuodet». Haastattelu (SoPo 3/86)
G
- Le Gendre Bertrand
- Kaksikymmenvuotias sosialistisessa puolueessa (ilm. Le Monde 23.10.1976) (suom. Jukka Paastela) (SoPo 5/76)
- Gonzalez Felipe
- Huomioita sosialidemokratiasta (ilm. Reperes-lehti 44/77) (suom. Jukka Paastela) (SoPo 5/77)
- Gorz Andre
- Eläköön työttömyys — palkkaa kaikille. Keskustelu Andre Gorzin kanssa (suom. Peter Zukale) (SoPo 2/82)
- Granskog Christer
- Reunahuomautuksia suomalaisen asuntopolitiikan päiväkirjaan (SoPo 3/75)
- Guerra Adriano
- Arvio Neuvostoliiton tilanteesta (ilm. Rinascita lehti) (suom. Pertti Hynynen) (SoPo 3/76)
-
- Ohjelma sosialistiselle Ruotsille (ilm. teoksessa Från Machiavelli till Mao 1976) (suom. Jorma Bergholm, Tom Rissanen) (SoPo 5/76)
- Bernstein vielä kerran (Artikkeli teoksesta Från Machiavelli till Mao 1976) (suom. Malcolm Karlsson) (SoPo 4/82)
- Gustafsson Jukka
- Sosialidemokratia hyvän ja pahan tekijänä (SoPo 1/81)
- Tamperelaisen sosialidemokratian »vaaran vuodet». Haastattelu (SoPo 3/86)
- Täällä Pohjantähden alla (SoPo 1/87)
H
- Haila Anne
- Kaupunki ja uusi kriittinen kaupunkitutkimus (SoPo 2/84)
- Halonen Tarja
- SDP puoluekokouksen alla (SoPo 1/81)
- V Työväen taidetapaamisen päätöspaneeli (SoPo 1/85)
- Harpf Tuomas
- Lyhyt, selkeä ja tavoitteellinen periaateohjelma (SoPo 2/87)
- Hartikainen Erkki
- Mikä on marxismin tila? (SoPo 2/79)
- Dialektiikka ja mystiikka (SoPo 3/86)
- Hasan Amos
- Työväen tiedetapaamisen päätössanat (SoPo 1/83)
- »Tämä ihmisen maailma». Johdatus Kuusi-keskusteluun (SoPo 4/83)
- »Rinteen mallista» (SoPo 3/85)
- Heimann Horst
- Marxilaisuus ja saksalainen sosialidemokratia. Haastattelu (SoPo 2/84)
- Heinäluoma Eero
- Chile-solidaarisuusliikkeen kokemukset (SoPo 1/75)
- Kohti entistä voimakkaampaa SNK:ta (SoPo 3/76)
- Onko sosialistin valittava asepalvelus vai siviilipalvelus? (SoPo 3/77)
- Kirja-arviot:
- Huipulla. Yrjö Keinonen (SoPo 2/78)
- Helander Elisabeth
- Ihmistenkö maailma? Pekka Kuusi ja sosialidemokratian periaatteet (SoPo 4/83)
- Helenius Henrik
- Valtiomonopolistiseen kapitalismiin liittyviä reunahuomautuksia (SoPo 2/75)
- Anti-monopolistisesta strategiasta ia demokratian kehittämisestä (SoPo 4/75)
- Norjan vasemmiston kehitysvaiheita (SoPo 3/76)
- Wolfgang Abendroth (SoPo 4/76)
- Atos Wirtasen filosofia (suom. Veikko Tarvainen) (SoPo 5/76)
- Historiallinen kompromissi (SoPo 4/77)
- Kommentti Jukka Paastelan artikkeliin (Kommunistisen liikkeen aatteellisen tilan arviointia) (SoPo 5/77)
- Nuorsosialistien kehitysvaiheita Saksan liittotasavallassa (SoPo 2/78)
- Tage Erlander 1901–1985 (SoPo 4/85)
- Olof Palme 1927–1986 (SoPo 2/86)
- Kirja-arviot:
- Och sä vidare? Betraktelser av en Utopist i vårtid: Atos Wirtanen (suom. J. Muuri, J. Jokimies) (SoPo 3/85)
- Hemmilä Pekka
- Inflaatio ja tulonjako (SoPo 1/75)
- Kirja-arviot:
- SEV ja sosialistinen taloudellinen yhdentyminen. Linnainmaa—Möttölä (SoPo 4/74)
- Hentilä Seppo
- SAP ja hyvinvointisosialidemokratian kirot (SoPo 5/73)
- Urheilun teoriat ja työläisurheilun järjestöhistorian tutkiminen (SoPo 3/84)
- Kirja-arviot:
- Kun Suomen työväenliike heräsi. Heikki Laavola (SoPo 5/75)
- Arkiv-lehti (SoPo 1/80)
- Herrera Luis
- Eräitä teoreettisia näkökohtia fasismista (SoPo 3/76)
- af Heurlin Markku
- Haettua kehitystä (SoPo 1/81)
- Myytti vallan ylläpitäjänä (SoPo 2/82)
- Opiskelijat ja työväenliike vuosisadan alussa. Kommentti Pentti Puoskarille (SoPo 2/82)
- Hinkeldeyn Karsten
- Kasvun rajat ja marxismi (ilm. Sosialist-lehti 2/78) (suom. J. Oksanen) (SoPo 4/79)
- Holappa Pentti
- Sosialidemokratia ja yhteiskuntamme tulevaisuus (SoPo 3/78)
- Huhtanen Heimo
- Kirja-arviot:
- Poliittiset muistelmat. Atos Wirtanen (SoPo 3/73)
- Vuosisatani I. Urho Kekkonen (SoPo 1/82)
- Hurskainen Kai
- Kirja-arvio:
- Salvador — kansanmurhan päiväkirja. Pakkala—Elo (SoPo 1/84)
- Hynynen Pertti
- Trustien Eurooppa ja työväenliikkeen toimintamahdollisuudet (SoPo 1/72)
- Maamme opiskelijaliike ja sosialidemokratia (SoPo 1/73)
- Keskustelu 60-vuoden loppupuolen sosialidemokraattisesta opiskelijaliikkeestä (SoPo 4/73)
- Kapitalismi II maailmansodan jälkeen ja työväenliikkeen aatteellinen kehitys (SoPo 2/74)
- Näkökulmia valtioon ja kapitalismiin (SoPo 4/74)
- Kiina-analyysin lähtökohtia (SoPo 1/75)
- Kaikki valtako sitatologeille? (SoPo 2/75)
- Loput sitaattitieteestä (SoPo 3/75)
- Dokumentteja Portugalista (SoPo 4/75)
- Jännityksen lieventyminen ja yhteiskuntajärjestelmien tulevaisuus (SoPo 4/75)
- »Aukeavatko kapitalismin lukot sosialismin avaimilla». Keskustelu Didier Motchanen teoksesta »Sosialismin avaimet» (SoPo 1/76)
- Kansainvälisen kommunismin kehityspiirteitä (SoPo 4/76)
- Sosialidemokratian aatteellisista kehitystendensseistä. Kommentti Folke Sundmanin artikkeliin (SoPo 5/77)
- Marxilaisuutemme kriisi (SoPo 3/78)
- Kriisi sosiaalisen ja poliittisen tasoilla (SoPo 3/79)
- Pietro Nennin elämä (SoPo 2/80)
- Itsehallinnollinen sosialismi (SoPo 1a/81)
- Mario Tronti ja »Laboratorio Politico» (SoPo 3/81)
- Löytyykö teoriaa tilanteen käsittämiseen (SoPo 1/82)
- Andre Gorz — strategisten murrosvaiheiden peilaaja (SoPo 2/82)
- Aatteista ja rakenteista. Haastattelu (SoPo 2/82)
- Jäähyväiset riistetyille (SoPo 3/82)
- Saksalaisesta sosialidemokratiasta. Raportti matkasta ohjelmatyön merkeissä (SoPo 4/83)
- Marxilaisuus ja saksalainen sosialidemokratia. Detlev Albersin ja Horst Heimannin haastattelut (SoPo 2/84)
- Jukka Paastelan aatteellisteoreettisesta kehityksestä (SoPo 1/86)
- Kirja-arviot:
- Tulopolitiikan arvostelua (Tammi 1973). Seppo Toiviainen (SoPo 1/74)
- Suomalainen ratkaisu (Kirjayhtymä 1974). Ele Alenius (SoPo 4/75)
- Historian jyrkkiä käänteitä (Edistys 1975). Sergei Trapieznikov (SoPo 5/76)
- Valtio, oikeus ja yhteiskunta. Luentoja materialistisesta valtioteoriasta (Moniste, Tampereen yliopisto 1976). Raimo Blom (SoPo 4/77)
- Kommunistinen etujoukko (Kursiivi 1977). Leibson—Basmakov (SoPo 2/79)
- Kuin punainen varjo vain (Weilin & Göös 1980). Erkki Raatikainen (SoPo 3/80)
- Politiikka, talous ja yhteiskunnan muutos (Turku 1981). Heikki Paloheimo (SoPo 4/83)
- Aika, paikka, politiikka (Tutkijaliitto, Hki 1982). Sakari Hänninen (SoPo 4/83)
- Yhteiskuntateoria ja valtio (Osuuskunta Vastapaino 1982). Raimo Blom (SoPo 4/83)
- Hynynen Timo
- SSU pohtii olemustaan (SoPo 3/83)
- Kirja-arviot:
- Kun valta vaihtui. Mitä todella tapahtui presidentinvaaleissa 1982. Bläfield—Vuoristo (SoPo 3/83)
- Hyrkkänen Markku
- Revisionismin synty — aatehistoriallinen kausaaliongelma (SoPo 4/79)
- Hänninen Sakari
- Mitä ovia valtiollistuminen sulkee työväenliikkeeltä? (SoPo 1/83)
- Häyrynen Yrjö-Paavo
- Demokraattisen koulutuspolitiikan puolesta (SoPo 5/73)
- Professionalismin kuolema vai akateemisen työn proletarisoituminen? (SoPo 3/80)
- Korkeakoulutuksen kurjuus (SoPo 3/80)
- Tavoittamaton tutkinnonuudistus. Haastattelu (SoPo 4/85)
I
- Iivonen Jyrki
- »Solidaarisuus». Puolan työväenliikkeen historia (SoPo 4/82)
- Ilmonen Kaj
- E-liikkeen jäsenet ja osuustoiminnan tehtävämuutokset (SoPo 1/83)
- Ilomäki Liisa
- Raoul Palmgren — marxilaisen kirjallisuuden tutkimuksen ja kirjallisuus kritiikin suomalainen soveltaja (SoPo 3/83)
- Kirja-arviot:
- Eetu Salin, legenda jo eläessään. Kalevi Kalemaa (SoPo 2/76)
- Kapinalliset kynät I. Raoul Palmgren (SoPo 2/84)
- Raoul Palmgren. Suomalainen toisinajattelija. Kalevi Kalemaa (SoPo 3/84)
- Kapinalliset kynät II. Raoul Palmgren (SoPo 3/84)
- Kapinalliset kynät III. Raoul Palmgren (SoPo 2/85)
J
- Jaakonsaari Liisa
- Demokratia ja puoluekäytäntö (SoPo 1a/81)
- Työväenliikkeen demokratia (SoPo 1/83)
- Työväenliike muuttavana kansanliikkeenä. IV Työväen tiedetapaamisen päätöspaneeli (SoPo 1/83)
- Vuorineuvosdemokratiasta kansalaisdemokratiaan (SoPo 4/83)
- Joenniemi Pertti
- Sotien ja väkivallan pelko kansainvälisessä politiikassa (SoPo 4/81)
- Voimapolitiikan harhat. Haastattelu (SoPo 2/83)
- Johansson Rolf
- Brittiläinen sosialismi — Viktoriasta Wilsoniin (SoPo 5/75)
- Työväenpuolue Britannian ruorissa — mutta kuinka kauan (SoPo 5/77)
- Löytääkö Labour ulos kriisistään (SoPo 2/82)
- Jones Mervyn
- Päivä elämässä — antiutopia thatcherilaisesta Englannista 1980-luvun lopulla (ilm. New Socialist A2/1983) (suom. J. Paastela) (SoPo 1/84)
- Järvinen Jarmo
- Sosialidemokraattisen nuorisoliikkeen kulttuuritoiminta (SoPo 4/77)
- Jääskeläinen Markku
- Muumiot, tämän kansan kanssa ette leiki (SoPo 2/72)
- Muumiot, tämän kansan kanssa ette leiki, II osa (SoPo 1/73)
- Huomioita Chilen tilanteesta (SoPo 5/73)
- Jääskinen Niilo
- Työväenliike ja poliittinen demokratia (SoPo 4/78)
- Marxismi ja oikeustiede (SoPo 3/81)
- Biologiset välttämättömyydet ja politiikan mahdollisuus (SoPo 3/82)
- Kansa kaikkivaltias (SoPo 3/83)
- Toveri puheenjohtajan pitkä varjo (SoPo 1/84)
- Vastatieto on vastavaltaa (SoPo 3/84)
- Suomen ensimmäinen sosialisti olisi nainut rahaa aatteen edistämiseksi (SoPo 3/84)
- Sosialidemokratia ja fundamentaaliopposilio (SoPo 4/84)
- Maiju Kaajakarin, Kalle Könkkölän ja Pekka Sundellin haastattelu (SoPo 4/84)
- Sosialidemokratian huomen ja tämän päivän SOPO (SoPo 3/86)
- Kolmatta linjaa takaisin — Ilkka Christian Björklundin haastattelu (SoPo 4/86)
- Kapitalismin haaste ja sosialidemokratian vastaisku (SoPo 4/86)
- Kirja-arviot:
- Nykyaikainen antikommunismi: ideologia ja politiikka. Rydzenko—Reinhold (SoPo 2/77)
- Tapaamisia ja kokemuksia. Willy Brandt (SoPo 1/78)
- Das Grüne Buch. Muammar al Kaddafi (SoPo 3/82)
K
- Kairamo Aimo
- Puoluedemokratia (SoPo 3/74)
- Kommentti Folke Sundmanin artikkeliin (Sosialidemokratian aatteellisista kehitystendensseistä) (SoPo 5/77)
- Vastauksia Folke Sundmanin vastauksiin (SoPo 3/78)
- Kaldor Mary
- Kapitalismi ja sota (ilm. Das Argument 141/1983) (suom. Jorma Oksanen) (SoPo 2/64)
- Kalela Jorma
- Jännityksen lieveneminen ja sosialidemokraattinen rauhanpolitiikka (SoPo 2/75)
- Uusi vanha ajatus (SoPo 1/81)
- »Paperiliiton vastaus nyky-yhteiskunnan kriisiin» (SoPo 1/83)
- Lenin ja »Suomen työväenliike» (SoPo 3/84)
- Työläis- ja ay-tietoisuuden tutkimuksesta (SoPo 1/86)
- Kallio Aulis
- Vielä trotskilaisesta työväenvaltioanalyysistä (SoPo 4/77)
- Kirja-arviot:
- Millaisen sosialismin puolesta taistelemme. Bo Bergman (SoPo 2/77)
- Karin Michael
- Epätoivon aika. Kansantemppeli-lahko ja USA:n vasemmisto (ilm. Socialist Review 44/78) (suom. J. Oksanen) (SoPo 4/79)
- Katajamäki Reijo
- Itsenäisen työläisurheiluliikkeen kehitys ja poliittinen merkitys (SoPo 3/76)
- Kavonius Mauri
- Ihmisen asema informaatioyhteiskuntaan siirryttäessä (SoPo 3/81)
- Kavonius Veijo
- Vasemmiston talouspoliittisesta vaihtoehdosta (SoPo 2/76)
- Valtion tehtävistä kapitalismissa (SoPo 1/77)
- OECD:n suosittelema talouspolitiikka ja sen kritiikki (SoPo 3/79)
- Työaikakeskustelu ja kilpailukyky (SoPo 1/85)
- Keddie Wells H.
- Opiskelijat ja työväenliike (ilm. Monthly Review 1972) (suom. Jukka Paastela) (SoPo 1/72)
- Kekkonen Jukka
- Humanismin avulla uuteen rationalisuuteen (SoPo 3/82)
- Kirja-arviot:
- Työttömyys, laki ja talous. Uotila—Uusitalo (SoPo 1/85)
- Kehälinna Heikki
- Ay-liikkeen sisäisen demokratian ulottuvuudet (SoPo 1/83)
- Työelämän muutos ja ay-liikkeen uudet haasteet (SoPo 3/87)
- Kenttä Risto
- Työläisnationalismi Oulussa ennen Suomen itsenäistymistä (SoPo 2/85)
- Keskitalo Aarne
- Kirja-arviot:
- Jahvetti, legenda jo eläessään. Simppa (SoPo 1/77)
- Keto J. W.
- Menettelytapa sosialismin toteuttamiseksi (ilm. Sosialidemokraattinen Aikakausilehti 21–22/1920) (SoPo 4/80)
- Osuuskauppajärjestöt sosialismin toteuttamiseksi (ilm. Sosialidemokraattinen Aikakausilehti 23–24/1920) (SoPo 4/80)
- Kettunen Pauli
- Sosialidemokratian tehtävä historiallisesti tarkasteltuna (SoPo 1/80)
- J.W. Keto, sosialismi ja sosialidemokratia 1920-luvulla (SoPo 4/80)
- Palkkatyöläisintressien kollektiivisuus (SoPo 1/81)
- Lakkautuuko liike? Kirje Pirkko Työläjärvelle 6.1.1981 (SoPo 4/82)
- Työväenliike ja tavallisten ihmisten kuuleminen (SoPo 4/83)
- Wolfgang Abendroth (SoPo 1/86)
- Kirja-arviot:
- Tidskrift for arbeiderdevegelsens historie (SoPo 3/81)
- Kevätsalo Kimmo
- Antikapitalismi ja järjestödemokratia sos.dem. ay-liikkeen pulmakysymyksenä (SoPo 1/72)
- Kiljunen Kimmo
- Namibian kansallisen vapautuksen sisällöstä (SoPo 4/78)
- Vietnamin ja Kamputsean konfliktista (SoPo 2/79)
- Suomi ja kansainvälisen työnjaon muutos (SoPo 4/81)
- SDP:n tuleva periaateohjelma (SoPo 1/84)
- Työajan lyhentäminen globaalissa valossa (SoPo 1/85)
- Etelä-Afrikan poliittinen kehitys (SoPo 3/86)
- Neljä yksinkertaistusta kilpailukyvystä ja työllisyydestä (SoPo 1/87)
- Koivisto Markus
- Asekauppa kolmannen maailman kanssa — uusi riistomekanismi (SoPo 3/82)
- Koivisto Martti
- Keskustelu 60-luvun loppupuolen sosialidemokraattisesta opiskelijaliikkeestä (SoPo 4/73)
- Kolanen Risto
- Ylioppilaat ja työväenliike osa I (SoPo 2/78)
- Ylioppilaat ja työväenliike osa II (SoPo 3/78)
- Ylioppilaat ja työväenliike osa III (SoPo 1/79)
- SOPO ja 80-luku (SoPo 1/80)
- Työ, ihminen, vapaa-aika (SoPo 2/80)
- Sosialidemokratia muutosten edessä. Pirkko Työläjärven haastattelu (SoPo 4/80)
- Albert Speer meissä. Keskustelu Yrsa Steniuksen kanssa (SoPo 4/81)
- Tutkijana fasismia vastaan. Reinhard Kühnlin haastattelu (SoPo 4/81)
- Sosialidemokraatti leirisukupolvesta anti-ideologiseksi pragmaatikoksi — Mauno Koiviston poliittisen ajattelun muotoutuminen (SoPo 1/82)
- Kymmenen vuotta — viisikymmentä numeroa (SoPo 4/82)
- Walter Korpi ja ruotsalaisen sosialidemokratian perintö (SoPo 1/83)
- Työväenliike muuttavana kansanliikkeenä. IV Työväen tiedetapaamisen päätöspaneeli (SoPo 1/83)
- Apulaiskaupunginjohtaja ja tukemisen arvoiset mielipiteet (SoPo 4/83)
- Kaikkein toverillisin loppukorotukseni Erkki Tuomiojalle ja muutama irvistys »Reijo Sarkavuolle» (SoPo 1/84)
- Toveri puheenjohtajan pitkä varjo (SoPo 1/84)
- SOPO — jäähyväiset asenteille (SoPo 2/84)
- Näkökulmia 70-luvun taistolaisuuteen nuorisoilmiönä (SoPo 4/84)
- Titanicin matkassa — Kimmo Rentolan haastattelu (SoPo 4/84)
- Työn uusjako — V Työväen tiedetapaaminen puntarissa (SoPo 1/85)
- Merkintöjä Oskar Negtin intellektuaaliseen muotokuvaan (SoPo 1/85)
- Vappu Taipaleen haastattelu (SoPo 2/85)
- Johdanto Vappu Taipaleen haastatteluun (SoPo 2/85)
- Aatteellista läpimurtoa odoteltaessa (SoPo 3/85)
- Veikko O. Veilahden haastattelu (SoPo 2/88)
- Menestyksen vai vapautuksen sosialidemokratia (SoPo 4/86)
- Pohjoismaisuus työväenliikkeessä (SoPo 1/87)
- Äärisosialidemokratian haaste vai jälkisosialidemokratian antautuminen (SoPo 2/87)
- Loppuarvio periaateohjelmasta (SoPo 3/87)
- Korpi Walter
- Työväenliike hyvinvointikapitalismissa (SoPo 1/83)
- Korpinen Kari
- Huomioita konsensuspolitiikasta ja sen seurauksista Suomessa (SoPo 3/84)
- Korpinen Pekka
- Populismi ja kapitalismi, maoismi ja sosialismi (SoPo 3/74)
- Kostede Norbert
- Jäähyväiset proletariaatille (ilm. Ästhetik und Kommunikation -lehti 3/81) (suom. Anna-liisa Habermeier) (SoPo 2/82)
- Kosunen Tapio
- Kohtaavatko nuorisokulttuurit ja nuorisoiärjestöt (SoPo 2/86)
- Kuusela Anssi
- Lukio 1990-luvulla: koulu elämää varten (SoPo 4/85)
- Kuusi Osmo
- Osaamisen merkitys informaatioyhteiskunnassa (SoPo 1/85)
- Kuusi Pekka
- Ihmiskuntapolitiikka — haaste sosialidemokratialle (SoPo 1/84)
L
- Laaksovirta Simo
- Maailmankuvien raja-arvo kansainvälinen väkivaltaspektaakkeli. Spekulaatio fantasiasta elokuvassa (SoPo 4/82)
- Näkökulma Paperin historiahankkeeseen (SoPo 4/86)
- Kirja-arviot:
- Erittäin salainen. Vakoilu Suomessa. Jukka Rislakki (SoPo 3/83)
- Laavola Heikki
- Vasemmistolaisen opiskelijaliikkeen perinteestä (SoPo 2/75)
- Puoluepolitiikkaa vai edunvalvontaa — sosialidemokraattisen puoluekiistan alkuvaihe ja SAK (SoPo 2/83)
- Kirja-arviot:
- Siinä näkijä, missä tekijä. Hannu Salama (SoPo 1/73)
- Lakkala Heikki
- Berufsverbot — virkakielto: uhka demokratialle (SoPo 5/76)
- Mikä on Keskustapuolue (SoPo 1/77)
- »Suomen työväenliikkeen historia» ja marxilainen historiantutkimus (SoPo 2/77)
- Tsekkoslovakia ja Puola — näkökohtia valtiososialismista ja konkreettisesta tilanteesta (SoPo 4/77)
- Porvarillisten ideologioitten kritiikki (SoPo 5/77)
- Suodatinmarxilaisuudesta ja metodista (SoPo 1/79)
- Valtiososialimi SNK:n periaateohjelmaa täydentävässä asiakirjassa (SoPo 2/79)
- Byrokratia ja virkavaltaisuus (SoPo 3/79)
- Keskusteluja Bahron kanssa (SoPo 1/80)
- Franz Marek in memoriam (SoPo 1/80)
- Itä-Euroopan kehityksen viimeaikaisia piirteitä (SoPo 2/80)
- Käytäntö vai korrespondenssi? (SoPo 4/80)
- Vastaus af Heurlinille (SoPo 2/81)
- Kirja-arviot:
- Erfurtin ohjelma. Karl Kautsky. (SoPo 5/74)
- Tekstejä vapaan sanan vuosikymmeneltä. Raoul Palmgren (SoPo 4/82)
- Wiener Tagebuch (SoPo 1/80)
- Internationale Presseschau (SoPo 1/80)
- Laukkanen Jorma
- Työväenliike muuttuvana kansanliikkeenä — IV Työväen Tiedetapaammen (SoPo 1/83)
- Laulajainen Pertti
- Valitsijamiesvaalien tulokset erityisesti »koivistolaisuutta» silmällä pitäen (SoPo 3/82)
- Laxén Marianne
- Naiset miesten maailmassa (SoPo 1a/81)
- Haastattelu (SoPo 3/86)
- Lehto Elina
- Kunnalliset palvelut ja sosialidemokratia (SoPo 1/86)
- Lehto Marja
- Koulutusta tietoisuuteen ja toimintaan. Työväen sivistysliikkeen kysymyksiä (SoPo 2/79)
- Huomioita SNK:n sisäisestä keskustelusta (SoPo 4/79)
- Sosialidemokraattista feminismiä — vaiko ei? (SoPo 1/80)
- Työväenliike, perhe ja naisten vapauttaminen (SoPo 2/80)
- Sosiaalivaltion rajat — sosialidemokraattista itsekritiikkiä (SoPo 2/81)
- Tutkijana fasismia vastaan. Reinhold Kühnlin haastattelu (SoPo 4/81)
- Albert Speer meissä. Keskustelu Yrsa Steniuksen kanssa (SoPo 4/81)
- Keskustelua kahdessa leirissä (SoPo 1/84)
- Vappu Taipaleen haastattelu (SoPo 2/85)
- Marianne Laxénin haastattelu (SoPo 3/86)
- Kirja-arviot:
- Antimonopolistinen vaihtoehto — sosialistinen perspektiivi. Reissing—Weigert (SoPo 5/75)
- Tuntematon sosialismi. Pentti Poukka (SoPo 1/76)
- Nainen ja sosialismi. August Bebel (SoPo 5/76)
- Yhdysvaltain ja Neuvostoliiton taloussuhteet. Juhani Ikonen (SoPo 2/77)
- Johdatus Leninin teokseen »Materialismi ja empiriokritisismi». B. M. Kedrov (SoPo 5/77)
- Toinen sukupuoli. Simone de Beauvoir (SoPo 4/81)
- Lehtinen Erno
- Opettajankoulutuksen lähtökohdista (SoPo 3/73)
- Koulutuspolitiikan näkymiä (SoPo 5/73)
- Soihdun Adler-kritiikki (SoPo 1/74)
- Kasvatuksen ihmiskuva ja koulutuspolitiikka (SoPo 3/80)
- Peruskoulun tavoitteet ja todellisuus (SoPo 4/85)
- Lehto Leevi
- Aukeavatko kapitalismin lukot sosialismin avaimilla (SoPo 1/76)
- Tunnustuksia ja kommentteja Koivisto-ilmiöstä (SoPo 2/82)
- Leino Kalevi
- Kirja-arviot:
- Vaihtoehto. Reaalisesti olemassa olevan sosialismin kritiikki. Rudolf Bahro (SoPo 4/80)
- Lilja Tuomo
- Kirja-arviot:
- Sosialismi ja ekologia. Jukka Pakkala (SoPo 2/81)
- Lindfors Pertti
- Antti Hautamäen ja Ilmari Susiluodon Lenin-kritiikki (SoPo 3/82)
- Tieteenfilosofiaa suomeksi (SoPo 4/83)
- Lipponen Paavo
- Työajan lyhentäminen ja sosialidemokratian reformipolitiikka (SoPo 1/85)
- V Työväen tiedetapaamisen päätöspaneeli (SoPo 1/85)
- Luoto Jari
- Ihmisoikeudet Suomen ulkopolitiikassa (SoPo 4/87)
- Löppönen Paavo
- Tieteestä myöhäiskapitalismissa (SoPo 2/73)
- Valtionmonopolistisen kapitalismin teoria (SoPo 4/75)
- Kirja-arviot:
- Demokratian haaste. Georg Marchais (SoPo 4/74)
- Kriittinen rationalismi. Kari Palonen (SoPo 2/75)
- Pohjoismainen sosialidemokratia — myytti ja todellisuus. Marxilaisen kirjallisuuden edistämisseura (SoPo 4/83)
M
- Mannila Johanna
- Kirja-arviot:
- Lohikäärmeen vuosi. Jaakko Kaurinkoski (SoPo 2/78)
- Manner Harri
- Avoin kirje »Sosialistiselle Politiikalle» (SoPo 5/77)
- Melin Harri
- Teesejä ay-liikkeen nykyisyydestä (SoPo 4/86)
- Työelämän muutos ja ay-liikkeen uudet haasteet (SoPo 3/87)
- Mielonen Timo
- Kohtaavatko nuorisokulttuurit ja nuorisojärjestöt (SoPo 2/86)
- Kirja-arviot:
- Työväenluokan puolue ja sosialistinen demokratia. Jukka Paastela (SoPo 5/76)
- Vaihtoehdottoman demokratian kritiikki. Erkki Tuomioja (SoPo 3/81)
- Lättähatuista punkkareihin. Heiskanen—Mitchell (SoPo 4/65)
- Miliband Ralph
- Marx ja valtio (ilm. The Socialist Register 1965) (suom. Jukka Paastela) (SoPo 5/74)
- Valtiovalta ja luokkaedut (ilm. New left Review 136/1983); suom Jukka Paastela (SoPo 3/84)
- Mlynär Zdenek
- Uudistukset alkaneet Neuvostoliitossa (ilm. Wiener Tagerbuch 4/86, suom. Jukka Paastela) (SoPo 3/86)
- Muuri Jouko
- Kiinan talousuudistus vauhdittuu (SoPo 4/87)
- Mäenpää Ilmo
- Yhteiskunnallisen eriarvoisuuden alueellinen heijastuminen (SoPo 3/74)
- Mäkelä Klaus
- Valtiokoneisto, yhteiskunta, yksilöt (SoPo 4/86)
- Mäki Antero
- Onko ammattiyhdistysliike tämän päivän kansanliike (SoPo 1/83)
- Mäki Markku
- Kirja-arviot:
- Hegel. Mihail Ovsjannikov (SoPo 3/83)
N
- Negt Oskar
- Negtin ajatuksia elävän työvoiman historiasta (ilm. Ästhetik und Kommunikation 48/82, suom. Peter Zukale) (SoPo 1/85)
- Työaikakamppailun poliittiset ja kulttuuriset ulottuvuudet (ilm. Frankfurter Rundschau 23.1.84, suom Heikki Lakkala) (SoPo 1/85)
- Työ elämäntarpeena — vain utopiat ovat enää realistisia (ilm. Die Tagezeitung, suom. Heikki Lakkala) (SoPo 1/85)
- Niemi Iris
- Työaika tasa-arvokysymyksena (SoPo 1/85)
- Niemi Veli-Mikko
- Tavoitteena tutkinnonuudistus — Yrjö-Paavo Häyrysen haastattelu (SoPo 4/85)
- Kansanliike vapauden puolesta (SoPo 2/86)
- Niskanen Pekka
- Eduskunta reserviin ja virastot kasarmeiksi (SoPo 3/85)
- Nordgren Ragnar
- Lyhyt katsaus AUF:n näkemyksiin eräistä keskeisistä ideologisista ja poliittisista kysymyksistä (Alustus IUSV:n Eurooppa-Kom. kok. 12–15.3.74., Oslo; suom. Osmo Heinonen (SoPo 1/75)
- Keskustelu SNK:n aatteellispoliittisesta asiakirjasta (SoPo 2/79)
O
- Odhner Lars-Erik
- Vaihtoehtoinen talouspolitiikka (suom. Veijo Kavonius) (SoPo 3/79)
- Oittinen Riitta
- Kirja-arviot:
- Koulun penkiltä palkkatyöhön. Paul Willis (SoPo 3/84)
- Eevan tytläret. Eurooppalaisen naisen, lapsen ja perheen historia. Kaari Utrio (SoPo 4/84)
- Pohjalla. Günter Wallraff (SoPo 3/86)
- Tie Wiganin laiturille. George Orwell (SoPo 3/86)
- Oittinen R.H.
- Kysymys sosialismista (ilm. Sosialistien Aikakausilehti 56/1956)
- Ojala Olli
- Euroopan talousyhteistyö ja ympäristönsuojelu (SoPo 2/73)
- Oksanen Jorma
- Opiskelijaliike ja uusi subjektivismi (SoPo 2/80)
- Sosialismiin — mutta miten? I (SoPo 3/80)
- Sosialismiin — mutta miten? II (SoPo 2/81)
- Ovien auetessa (SoPo 3/81)
- Voimapolitiikan harhat. Pertti Joenniemen haastattelu (SoPo 2/83)
- Kirja-arviot:
- Hiostus ja hyvinvointi. Marja-liisa ja Antero Honkasalo (SoPo 5/79)
- Interpol (SoPo 5/79)
- Sozialistische Korrespondenz (SoPo 1/80)
- Tiede ja teknologia — kehityksenkö hyväksi? Pehmeän teknologian seura (SoPo 3/80)
- Elämä, kuolema ja politiikka. Ilkka Taipale (SoPo 4/80)
- Frontal (SoPo 2/80)
- Socialist Affairs (SoPo 2/80)
- Das Argument (SoPo 3/81)
- Varustelun ja ajattelun ristiriidat. Erik Arnkil (SoPo 2/85)
P
- Paastela Jukka
- Raportti Pälkäneen liikkeestä (SoPo 2/72)
- Nuorisoliiton oma vasemmistoyhteistyö (SoPo 3/73)
- Puoluedemokratia (SoPo 2/74)
- Stalinismin yhteiskunnallisista ja poliittisista taustatekijöistä (SoPo 4/74)
- Vasemmistososialidemokratian nykytilasta (SoPo 3/75)
- Dokumentteja Portugalista (SoPo 4/75)
- Johdanto Alan Tourainen artikkeliin: Portugal — vaikea vallankumous (SoPo 5/75)
- Tuloeroista ja epätasa-arvoisuudesta Jugoslaviasta (SoPo 4/76)
- »Suomen työväenliikkeen historia» ja marxilainen historiantutkimus (SoPo 2/77)
- Pluralistisia piirteitä Ranskan kommunistisen puolueen sisäisessä keskustelussa (SoPo 3/77)
- Kommunistisen liikkeen aatteellisen tilan arviointia (SoPo 5/77)
- Elekktisismi vai konjuktiomarxismi (SoPo 4/78)
- SNK:n aatteellisen työn arviointi, kommentti (SoPo 4/78)
- Huomioita SNK:n sisäisestä keskustelusta (SoPo 4/79)
- Jevgeni Preobrazhenskin teoria alkuperäisestä sosialistisesta kasautumisesta (SoPo 5/79)
- Nicos Poulantzas 1936–1979 (SoPo 2/80)
- Louis Althusserin traaginen kohtalo (SoPo 4/80)
- Silmäys Filippiinien ja Thaimaan kommunististen puolueiden tilaan (SoPo 3/81)
- Onko imperialismi kapitalismin pioneeri (SoPo 3/82)
- Karl Marxin käsitys ihmisen vapautumisesta (SoPo 3/83)
- Kuusi-ilmiö (SoPo 4/83)
- Periaateohjelma ja politiikka (SoPo 1/84)
- Johdanto Ralph Milibandin artikkeliin »Valtiovalta ja luokkaedut» (SoPo 3/84)
- Näkökulmia 70-luvun taistolaisuuteen nuorisoilmiönä (SoPo 4/84)
- Onko olemassa protestanttis-marxilaista työetiikkaa? (SoPo 1/85)
- Johdanto Hannu Vesan haastatteluun (SoPo 2/85)
- Marxin ja Engelsin puoluekäsitys (SoPo 1/86)
- Veikko O. Lahden haastattelu (SoPo 2/86)
- Johdanto Z. Mlynärin ja J. Steelen Neuvostoliittoartikkeleihin (SoPo 3/86)
- Vain Marx valtuutettiin kirjoittamaan kommunistisen puolueen manifesti ja hän teki kirjoitustyön itse (SoPo 4/87)
- Kirja-arviot:
- Vallankumousprosessin dialektiikkaa. Metodologian ongelmia (Kansankulttuuri 1972). J. A. Krasin (SoPo 1/72)
- Sosialidemokratian aateperintö (Tammi 1973). Gunnar Gunnarsson (SoPo 2/73)
- Arvio SONK:n kirjasarjan kirjasta »Max Adler: Uusia ihmisiä» (Soihtu 5/73). Eeva Aaro (SoPo 1/74)
- Katalonia (WSOY). Georg Orwell (SoPo 4/75)
- New Left Review (SoPo 2/76)
- Isänmaan vasen laita. SKDL 30 vuotta piikkinä kansakunnan lihassa (Otava 1974). Kalevi Haikara (SoPo 3/76)
- Ideologinen muistio 1976. Tampereen Sos.dem. Opiskelijayhdistys (SoPo 3/76)
- Revolutionaries in modern Britain. Peter Shipley (SoPo 1/77)
- Totalitaariset ideologiat Latinalaisessa Amerikassa (Faire-lehti 12/76) (SoPo 1/77)
- Edvard Gylling — Itä-Karjalan suomalainen rakentaja (Otava 1976). Arvo Ylärakkola (SoPo 4/77)
- Komitern ja Kuusinen (Kursiivi 1978). Liisa Linsiö (SoPo 4/78)
- Platon (Kansankulttuuri 1978). Valentin Asmus (SoPo 1/78)
- Marxilainen uskontokritiikki. Tieteellisen ateismin lähtökohtia (Kansankulttuuri 1979). Vesa Oittinen (SoPo 3/80)
- Kommunistinen joukkotyö. Kommunististen puolueiden kokemuksia Euroopan kapitalistisissa maissa (Progress, Moskova 1981). Vladimir Bogorod — Roald Matvejev. (SoPo 2/82
- New Socialist (SoPo 2/82)
- Historiankirjoituksen historia. Setälä—Suvanto—Viikari (SoPo 3/84)
- Strange days. The experience of foreign students. The case of Finland. Moore—Soto (SoPo 4/84)
- A Dictionary of Marxist thought. Toim. Tom Bottomore. (Sopo 1/87)
- Dictionaire critique du marxisme. Toim. Georges Labica (SoPo 1/87)
- Lexikon des Sozialismus. Toim. Thomas Meyer ym. (SoPo 1/87)
- Pakkala Jukka
- Indiran Intia (SoPo 5/76)
- Onko sosialistin valittava asepalvelus vai siviilipalvelus? (SoPo 3/77)
- Kuusi vuotta — ihan suotta? (SoPo 1/79)
- Minun periaateohjelmani (SoPo 2/81)
- Palme Olof
- Mojova takaisku uusliberalismille (ilm. Tiden 8/85) (suom. Jukka-Pekka Piimies) (SoPo 2/86)
- Paloheimo Heikki
- Tiedepolitiikan koulukunnista (SoPo 3/80)
- Sosialidemokratia, poliittinen kulttuuri ja taloudellisen toiminnan säätely (SoPo 4/82)
- Työväenliike muuttavana kansanliikkeenä. Päätöspaneeli IV Tiedetapaaminen (SoPo 1/83)
- Sosialidemokratia ja talouspolitiikan kriisit (SoPo 3/83)
- Paunio Mikko
- Maatalouspolitiikan ja isänmaan kohtalo (SoPo 4/86)
- Paunio Pekka
- Maatalouspolitiikan ja isänmaan kohtalo (SoPo 4/86)
- Peltola Olli
- Tutkimus Kemian työntekijäin liiton sisäisestä demokratiasta (SoPo 1/83)
- Perkka Katriina
- Tietotekniikka ja työpaikan uudelleen rakentaminen (SoPo 4/87)
- Pietilä Jyrki
- Onko sosialistin valittava asepalvelus vai siviilipalvelus? (SoPo 3/77)
- Pihlajamäki Riitta
- Kirja-arvio:
- Vaihtoehtoja vasempaan — uudistuspolitiikka Ranskassa. Pertti Hynynen (SoPo 3/85)
- Piimies Jukka-Pekka
- Sosialismin malleista (SoPo 4/83)
- Hannu Vesan haastattelu (SoPo 2/85)
- Britannian poliittinen maantiede (SoPo 1/86)
- Sosialismin peruskoulu (SoPo 3/87)
- Pikkusaari Jussi
- Kansanliikkeet ja toimiva demokratia (SoPo 1a/81)
- »Minun periaateohjelmani» (SoPo 2/81)
- Kansanliikedemokratian mahdollisuudet (SoPo 1/83)
- Työväenliike muuttavana kansanliikkeenä — päätöspäneeli IV Työväen tiedetapaaminen (SoPo 1/83)
- Mikä minulle on tärkeää SDP:n periaateohjelman uudistamisessa? (SoPo 1/84)
- Piri Pauli
- Kirja-arviot:
- Ihmistieteiden filosofiset perusteet. Juntunen—Mehtonen (SoPo 1/79)
- »Eurokommunismi». Santiago Carillo (SoPo 2/79)
- Plotke David
- Epätoivon aika: Kansantemppeli-lahko ja USA:n vasemmisto (ilm. Socialist Review 44/78, suom. J. Oksanen) (SoPo 4/79)
- Pohjantammi Ismo
- Kirja-arvio:
- Isänmaan tietäjät ja hoitajat. Heiskanen—Steinbock (SoPo 1/84)
- Porvali Pekka
- Jäsen järjestötutkimuksen kohteena. Elämäntilanne ja osallistumismahdollisuudet Metallissa (SoPo 1/83)
- Työväenliike muuttavana kansanliikkeenä. Päätöspaneeli IV Työväen tiedetapaaminen (SoPo 1/83)
- Puhakainen Päivö
- Sosialidemokratia kapitalismissa — piirteitä SDP:n kehityksestä jä funktioista (SoPo 1/73)
- Puikkonen Asko
- Ennen kaikki oli politiikkaa, nyt uutta tekniikkaa ja näyttöpäätteitä (SoPo 3/81)
- Puoskari Pentti
- SDP:n talouspoliittinen ajattelu historiallisena ongelmana (SoPo 2/80)
- Opiskelijat työväenliikkeessä (SoPo 3/81)
- Puolueiden haastajat demokratiakäsityksen rikastajana (SoPo 1/83)
- V Työväen tiedetapaamisen päätöspaneeli (SoPo 1/85)
- Talouspolitiikka SDP:n ideologisen omaleimaisuuden koetinkivenä (SoPo 2/85)
- Neljätoista teesiä Tampereen tapaamisesta (SoPo 4/86)
- SDP:n periaateohjelman uudistamista tarvitaan. Miksi? (SoPo 2/87)
- Kovaa talouspolitiikkaa pehmeässä talousjärjestelmässä (SoPo 3/87)
- Kirja-arviot:
- Katsaus vasemmiston voimiin. Marxilaisen kirjallisuuden edistämisseura (SoPo 3/83)
- Puro Markku
- Onko sosialistin valittava asepalvelus vai siviilipalvelus? (SoPo 3/77)
- Puumalainen Pirjo
- Kirja-arviot:
- Marxin »Taloudellis-filosofiset käsikirjoitukset» ja niiden tulkinnat (SoPo 3/77)
- Puurula Markku
- Taloudelliset kiihokkeet sosialistisissa maissa (SoPo 2/76)
- Pääkkönen Jukka
- Onko soslialistin valittava asepalvelus vai siviilipalvelus? (SoPo 3/77)
- Kirja-arvio:
- Kirjeitä hyllystäni. Arvo Salo (SoPo 3/78)
R
- Raatikainen Erkki
- Keskustelu SNK:n aatteellipoliittisesta asiakirjasta (SoPo 2/79)
- Kirja-arviot:
- Hyppysammakon arvoitus. Berndson ym. (SoPo 3/83)
- Rahkonen Keijo
- Merkintöjä Oskar Negtin intellektuaaliseen muotokuvaan (SoPo 1/85)
- Vielä kerran aiheesta »oikeus laiskuuteen» (SoPo 1/85)
- Ranto Marja
- Keskiluokasta uusi intressiryhmä Sos.dem. puolueeseen II maailmansodan jälkeen (SoPo 4/87)
- Reuna Risto
- Kirja-arviot:
- Puutyöläinen ja liitto (SoPo 2/85)
- Yhdessä elämä turvalliseksi. SAK:laisen ay-liikkeen kehitys vuoteen 1930. Valkonen—Ala-Kapee (SoPo 2/83)
- Rinki Väinö
- Sosialidemokraattisen puolueen asenne EEC-kysymykseen (SoPo 1/72)
- Kirja-arviot:
- Yhteislakosta kansanrintamaan (Tammi 1972). Sigurd Klockare (SoPo 1/72)
- Rossi Ilpo
- Proletaarinen Erich Fromm (SoPo 3/80)
- Itävallan työväenliike (SoPo 3/86)
- Ruwwe Sabine
- Mielikuvitus valtaan (ilm. bulletin JUSO-Sonderinlormationsdienst: Bürgerinitiativen im Umret-bereich 1979; suom. Jorma Oksanen) (SoPo 4/79)
- Tekniikan inhimillistämisestä (suom. Jorma Oksanen) (SoPo 1/80)
S
- Saarela Tauno
- Kirja-arvio:
- Punaisista apostoleista opiskelijaradikalismiin. Tapio Bergholm (SoPo 1/84)
- Saarinen Hannes
- Uusi kolmas tie. Vihreät ja vaihtoehtoliikkeet Saksan liittotasavallan ja Länsi-Berliinin politiikassa (SoPo 2/83)
- Historia ja vastuu (SoPo 4/87)
- Kirja-arviot:
- Willy Brandt. Vasemmalla ja vapaa, tieni 1930–50. Hoffman—Campe (SoPo 1/84)
- Saarnio Timo
- Kansakunta murroksessa. Kesää 1918 ja sen taustaa. Oiva Ketonen (SoPo 2/84)
- Salminen Seppo
- Tamperelaisen sosialidemokraatin »vaaran vuodet». Haastattelu (SoPo 3/86)
- Sarkkinen Pekka
- Työiäisnuorisoiiikkeen ay-politiikka (SoPo 3/73)
- SNK:n työläisnuorisotoiminnan ongelmista (SoPo 4/78)
- Santonen Arvo
- Valtuutetuinko vain Marx kirjoittamaan kommunistisen puolueen manifesti (SoPo 3/87)
- Savolainen Juha
- Kapitalismia seuraavien tuotantotapojen analyysistä (SoPo 3/77)
- Schmidt Christian
- Kasvun rajat ja marxismi (ilm. Sosialist-lehti 2/78, suom. J. Oksanen (SoPo 4/79)
- Seligson David
- Marxilainen näkökulma ekologiseen keskusteluun (SoPo 5/74)
- Näkökulmia 70-luvun taistolaisuuteen nuorisoilmiönä (SoPo 4/84)
- Titanicin matkassa. Kimmo Rentolan haastattelu (SoPo 4/84)
- PSOE — Kansanliikettä vai personalismoa (SoPo 3/86)
- Kolmatta linjaa takaisin. Ilkka Christian Björklundin haastattelu (SoPo 4/86)
- Seppänen Juhani
- Sosialidemokraattinen koulutuspolitiikka ja ammattikoulut (SoPo 5/73)
- Siitonen Satu
- Puoluekokousaloitteista (SoPo 1/84)
- Vappu Taipaleen haastattelu (SoPo 2/85)
- Kohti uutta koulua — Erkki Ahon haastattelu (SoPo 4/85)
- Lauri Ihalaisen haastattelu (SoPo 1/86)
- Kirja-arviot:
- Ekofilosofia, ympäristöliike ja ydinvoima. Olli Tammilehto (SoPo 1/84)
- Sillanpää Jouko
- Onko sosialistin valittava asepalvelus vai siviilipalvelus? (SoPo 3/77)
- Sosialidemokratia ja yhteiskuntamme tulevaisuus (SoPo 3/78)
- Simonen Leena
- Kulutus ja arkielämä — uudet tendenssit ja kuluttajapolitiikka (SoPo 1/83)
- Sivonen Pekka
- Kapitalismia seuraavien tuotantotapojen analyysistä (SoPo 3/77)
- Skirke Ulf
- Kasvun rajat ja marxismi (ilm. Sosialist-lehti 2/78, suom. J. Oksanen) (SoPo 4/79)
- Sointu Juha
- Kirja-arviot:
- Kansainvälinen ay-liike. Homppi—Tervonen—Väntänen (SoPo 1/78)
- Einstein ajattelijoille. Schwartz—McGuinness (SoPo 4/81)
- Uskonnon olemuksesta. Ludvig Feuerbach (SoPo 2/82)
- Ydinenergian uhkapeli. Antti Vahtera (SoPo 3/80)
- Sovala Markus
- Hannu Vesan haastattelu (SoPo 2/85)
- Kirja-arvio:
- Kilpailukyky korvien välissä. Heikki Välitalo (SoPo 3/85)
- Stara Ragnar
- Kansallisuuskysymyksestä (SoPo 5/75)
- Kansallisuuskysymys Suomen historiassa (SoPo 1/76)
- Suomen ruotsalaisväestön nykytilanteesta (SoPo 2/76)
- Stenius Yrsa
- Kommentti Heikki Lakkalan artikkeliin (Porvarillisten ideologioitten kritiikki) (SoPo 5/77)
- Albert Speer meissä. Haastattelu (SoPo 4/81)
- Sundman Folke
- Nuorisoliiton lähimmät tehtävät (SoPo 3/73)
- Kommunistien ja sosialidemokraattien keskinäisestä yhteistyöstä ja ideologisesta kamppailusta (SoPo 4/73)
- Marxilainen sosialidemokratia (SoPo 1/74)
- Marxilainen sosialidemokratia etenee (SoPo 3/74)
- Sosialismin käsite ja sosialidemokratia (SoPo 5/74)
- Johdanto Ragnar Nordgrenin artikkeliin (SoPo 1/75)
- Kansainvälisen kommunismin kehityspiirteitä (SoPo 4/76)
- Johdanto Gunnar Gunnarssonin artikkeliin: Ohjelma sosialistiselle Ruotsille (SoPo 5/76)
- Sosialidemokraatit ja hallituskysymys (SoPo 2/77)
- Ernst Wigtorss 1881–1977 (SoPo 3/77)
- Kansainvälinen sosialistinen nuorisoliike — historiaa ja kehitysnäkymiä (SoPo 4/77)
- Sosialidemokratian aatteellisista kehitystendensseistä (SoPo 5/77)
- SSU:n ohjelmatyöstä ja demokratiasta (SoPo 1/78)
- Ehkä väärä, mutta ei turha — vastauksia toveri Aimo Kairamolle (SoPo 1/78)
- Sosialidemokratian suunta — puoluetoimikunnan puoluekokousesityksen arviointia (SoPo 2/78)
- Marxismin kriisi vai kriisikauden marxismia? (SoPo 4/78)
- Keskustelu SNK:n aatteeliispoliittisesta asiakirjasta (SoPo 2/79)
- Kommentti toveri Lakkalalle (Valtiososialismi SNK:n periaateohjelmaa täydentävässä asiakirjassa) (SoPo 2/79)
- IUSY:n uudet kuviot — johdanto Detlev Albersin artikkeliin »Ajatuksia 'kolmannesta tiestä sosialismiin' Länsi-Euroopassa» (SoPo 1/80)
- Rauhantyö ja ihminen (SoPo 1a/81)
- Minun periaateohjelmani (SoPo 2/81)
- YK:n kansainvälinen kehitysstrategia — maailman riistettyjen vai maailman kapitalismin tukemiseksi (SoPo 4/81)
- SKP:n kriisi ja vasemmiston yhteistyö (SoPo 2/82)
- Kommunismi Suomessa — Quo vadis (SoPo 2/83)
- Rauhanliikkeen uusi nousukausi — neljäs kerta toden sanoo (SoPo 1/84)
- Kirja-arviot:
- Kenen asialla SAK? Pertti Klemola (SoPo 1/76)
- Työtätekevän asialla. Niilo Hämäläinen (SoPo 1/76)
- Nykyinen kriisi ja hallituskysymys. Seppo Toiviainen (SoPo 1/79)
- Steele Jonathan
- Uusia piirteitä Neuvostoliiton ulkopolitiikassa (ilm. New Socialist 36/86, suom. Jukka Paastela) (SoPo 3/86)
- Suominen J. Aatos
- Oikaisuja Arvi E. Heiskasen »muistikuviin» (SoPo 2/76)
- Työläisurheilun aatteellinen valistus uudelleen elvytettävä (SoPo 5/79)
- Suominen Vesa
- Työläisvalvonta Neuvosto-Venäjällä 1917–20 (SoPo 1/78)
- Sänkiaho Risto
- Jälkiteollisen sosialidemokratian mahdollisuudet (SoPo 3/81)
- Kestääkö puoluevaltio vai mobilisoituuko kansakunta muulta pohjalta (SoPo 1/83)
- Luokkasopuilua, luokkataistelua vai taistelua luokista (SoPo 1a/81)
- Söderblom Arjo
- Työväen ammatillinen liike ja kulttuuripolitiikka (SoPo 1/81)
T
- Taipale Vappu
- Työväen tiedetapaamisen avauspuheenvuoro (SoPo 1/85)
- Vappu Taipaleen haastattelu (SoPo 2/85)
- Tarvainen Veikko
- Portugalin vallankumouksen kehitys (SoPo 4/76)
- Portugalin vallankumouksen opetukset (SoPo 2/77)
- Espanjan vasemmisto (SoPo 1/78)
- SKP:n VI skitsofreninen edustajakokous (SoPo 4/78)
- Kuusi vuotta — ihan suotta? (SoPo 1/79)
- Vasemmistolainen viikkolehti? (SoPo 4/82)
- P.M.F. on poissa (SoPo 3/83)
- Kirja-arviot:
- Vuosi elämästäni. Hannu Salama (SoPo 1/81)
- Communist participation in governmental coalition. Boo—Paastela
- Tiainen Hannes
- Kirja-arviot:
- Kun aika on kypsä. Rafael Paasio(SoPo 3/81)
- Tiihonen Seppo
- Kapitalismin kriisi ja työväenliikkeen politiikka (SoPo 2/78)
- Tiitinen Alpo
- Kirja-arviot:
- Ettei totuus unohtuisi. Arvo Tuominen (SoPo 1/77)
- Tirkkonen Jarko
- Ajan ankaran Aallon alla — keskusteluja Arvo Aallon kanssa (SoPo 3/85)
- Tolonen Juha
- Muutamia mietteitä Bernsteinista (SoPo 3/82)
- Demokraattinen sosialismi ulkopoliittisesta näkökulmasta (SoPo 4/85)
- Touraine Alain
- Portugal: Vaikea vallankumous (ilm. Faire-lehti 1/1974, suom. J. Paastela) (SoPo 5/75)
- Tukiainen Kaija
- USA:n rauhanliike on hajanainen (SoPo 1/84)
- Kenttäopettajan alaston malli (SoPo 4/85)
- Tukiainen Matti
- SDP ja nuoret (SoPo 1/84)
- SNK:n periaateohjelman uudistaminen (SoPo 2/86)
- Tuomainen Eero
- Työajan lyhentämisen taloudelliset vaikutukset (SoPo 1/85)
- Tuomaala Matti
- Verotuksen painopistekeskustelu: erittelemättömiä hokemia (SoPo 2/83)
- Tuominen Aarni
- Palkansaajarahastot — osa sosialistista strategiaa? (SoPo 1/79)
- SDP:n periaateohjelmaan vaikuttaneesta sosialismikäsityksestä (SoPo 2/82)
- Kirja-arviot:
- Työvoiman käytön ja uusintamisen muodot. Heikki Lehtonen (SoPo 4/83)
- Tuomainen Arvo
- Kapitalistisen talousjärjestelmän tämänkertainen kriisi (SoPo 4/75)
- Tuomioja Erkki
- Kansainvälisen kaupan kehityksestä (SoPo 3/74)
- Kommentti Hannu Vesan artikkeliin (Sosialidemokratian poliittisen strategian ongelma) (SoPo 5/77)
- Sosialidemokraattisen puolueen nykytilan arviointia (SoPo 3/78)
- Sosialidemokraattisen puolueen nykytilan arviointia (SoPo 4/78)
- Sosialidemokratian välitilinpäätös SoPo (1a/81)
- Onko Koivisto vaihtoehto yhdenmukaisuuden demokratialle (SoPo 1/82)
- Entä SDP:n oma vallankäyttö (SoPo 1/84)
- Mielipiteistä heittäytymättä (SoPo 1/84)
- Maaliviivan ylityksen jälkeen (SoPo 1/84)
- Kekkonen ja kulttuuri-ilmasto (SoPo 3/85)
- Tuomisto Tero
- Kirja-arviot:
- Suomen työläisurheilun historia I ja II. TUL 1919–44 ja TUL 1944–59. Seppo Hentilä (SoPo 2/85)
- Kotirintaman kahdet kasvot. Sota-ajan muistelmia. Toim. Matti Hako, Heino Huhtanen (SoPo 3/86)
- Ponnistuksien kautta vapauteen. Sos dem nuorisoliikkeen historia. Osa I. Aimo Kairamo (SoPo 1/87)
- Suomen työläisurheilun historia III. Seppo Hentilä (SoPo 3/87)
- Turkka Tapani
- Parlamentaarisen politiikan problematiikasta (SoPo 3/85)
- Turpeinen Kristiina (os. Wuolio)
- Kotkaliike ja ihmiseksi tulemisen ongelma (SoPo 1/80)
- Clara Zetkin — sosialistisen naisemansipaation loppuunsaattaja (SoPo 2/80)
- Sosialidemokratia muutosten edessä. Pirkko Työläjärven haastattelu (SoPo 4/80)
- Puolue kuin yritys? (SoPo 1/84)
- Ajan henki ja sosialidemokratia (SoPo 2/86)
- Kirja-arviot:
- Vankilavihkot. Valikoima 1–2. Antonio Gramsci (SoPo 2/84)
- Turtola Jussi
- Teesi tannerismista työväenliikkeen ajatusmuotona (SoPo 2/81)
- Kuoleeko aatteellispoliittinen keskustelu? Kirje Pirkko Työläjärvelle 28.11.1980 (SoPo 4/82)
- Lenin ja »Suomen työväenliike» (SoPo 3/84)
- Turunen Jorma
- Työväen sivistystyön umpikuja (SoPo 4/83)
- V Työväen tiedetapaamisen päätössanat (SoPo 1/85)
U
- Ulfvens Henrik
- Valtionmonopolistiseen kapitalismiin liittyviä reunahuomautuksia (SoPo 2/75)
- Kirja-arviot:
- Uusi Suomi. Esko Seppänen (SoPo 2/78)
- Uusitalo Paavo
- Määräaikainen kansalaispalkka ja työajan lyhentäminen (SoPo 1/85)
V
- Vanamo Heli
- Kirja-arviot:
- Muutoksen tuuli. Juha Vakkuri (SoPo 5/79)
- Vartiainen Juhana
- Suuntaviivoja Euroopan ay-liikkeelle (SoPo 5/79)
- Vasemmiston opiskelijajärjestöt ja »uusi tilanne» (SoPo 2/80)
- Käytännöllistä filosofiaa (SoPo 4/80)
- Ay-liike ja tieteellinen tutkimus (SoPo 1/81)
- Mauno Koivisto suomalaisena talouspoliitikkona (SoPo 1/82)
- Aatteista ja rakenteista eli marxilaisen sosialidemokratian välitilinpäätös. Keskustelua Pertti Hynysen kanssa (SoPo 2/82)
- Arkitietoisuus, tieteellinen tietoisuus ja politiikka (SoPo 1/83)
- SDP, talouspolitiikan terve järki ja kansan palveleminen (SoPo 2/32)
- Toveri puheenjohtajan pitkä varjo (SoPo 1/84)
- Taloudellinen kasvu ja työväenliikkeen politiikka (SoPo 4/84)
- Työajan lyhentäminen: ammattiyhdistysliikkeen kansainvälinen taistelukysymys (SoPo 1/85)
- V Työväen tiedetapaamisen päätöspaneeli (SoPo 1/85)
- Talouspolitiikka SDP:n ideologisen omaleimaisuuden koetinkivenä (SoPo 2/85)
- Lauri Ihalaisen haastattelu (SoPo 1/86)
- Onko tekojen aika (SoPo 2/86)
- Kirja-arviot:
- Johdatus marxilaiseen filosofiaan. Heikki Laakkala — Jukka Paastela (SoPo 4/80)
- Vehviläinen Juha
- Talousteoriasta talouspolitiikkaan — nykypäivän talouspolitiikan »realiteettien» kritiikkiä (SoPo 2/83)
- Veilahti V.O.
- Biologisen ihmiskäsityksen rajoista (SoPo 4/83)
- Haastattelu (SoPo 2/86)
- Vesa Hannu
- SNK valinkauhassa (SoPo 1/72)
- Sosialistinen politiikka ja demokraattinen rintama (SoPo 1/74)
- Tulopolitiikka ja luokkataistelu (SoPo 3/74)
- »Aukeavatko kapitalismin lukot sosialismin avaimilla» — keskustelu Motchanen teoksesta »Sosialismin avaimet» (SoPo 1/76)
- Vasemmiston talouspoliittisista vaihtoehdoista (SoPo 2/76)
- Sosialidemokraatit ja hallituskysymys (SoPo 2/77)
- Sosialidemokratian poliittisen strategian ongelmia (SoPo 5/77)
- Lukija (SoPo 3/79)
- Haastattelu (SoPo 2/85)
- Suomalaisuudesta (SoPo 1/86)
- Kirja-arviot:
- Suunnittelun tavoitteet ja keinot (Tammi 1974). Paavo Uusitalo (SoPo 1/75)
- Sosialismin avaimet (Tammi 1975). Didier Motchane (SoPo 5/75)
- Uusi yhteiskunta (Otavan Suuntasarja n:o 27, 1975). Eero Taivalsaari (SoPo 1/76)
- Ohjelmaperusteinen suunnittelu julkishallinnossa (Gaudeamus 1975). Eero Pitkänen (SoPo 4/76)
- Ekonomistit eksyksissä (Talousteos ky., Tampere 1979). Pentti Viita (SoPo 5/76)
- Keynesistä uusklassiseen synteesiin (Edistys 1976). Irina Osadtsaja (SoPo 5/79)
- Suomalaisen kommunistin kokemuksia. Aarne Saarinen (SoPo 4/84)
- Vester Michael
- Mitä porvarille Goethe, sitä työläiselle solidaarisuus (ilm. Ästhetik und Kommunikation -lehti 24/76, suom. J. Oksanen) (SoPo 4/82)
- Vettenranta Jari
- Yksityistäminen hyvinvointipolitiikan välineenä (SoPo 1/87)
- Kollektiivisesta palkkatyöläisintressistä ja palkkatyöläisintressin kollektiivisuudesta (SoPo 3/87)
- Viitala Kauko
- Ammattiyhdistysliikkeen demokratiasta (SoPo 2/74)
- Kirja-arviot:
- Niilo Wälläri, legenda jo eläessään. Erkki Savolainen (SoPo 2/79)
- Vilhunen Jukka
- Hollywood ja kysymys epäamerikkalaisuudesta — kylmän sodan kotirintama (SoPo 2/82)
- Vilppula Kaarina
- Alustavia tietoja SNK:n kaaderistoa koskeneesta asennetutkimuksesta (SoPo 3/77)
- Tuloksia SNK:n kaaderistoon kohdistuneesta asennetutkimuksesta (SoPo 5/79)
- Virtanen Hans
- Yhdysvaltain monopolipääoma — yhtenäinen kokonaisriistäjä vai ristiriitainen kokonaisuus (SoPo 3/75)
- Etelä-Euroopan sosialistipuolueiden konferenssi (SoPo 3/77)
- Jamaika imperialismin ikeessä (SoPo 2/79)
- Riippuvuus ja teollistumiskehitys kolmannessa maailmassa (SoPo 4/80)
- Muuttaako UKTJ mitään? (SoPo 4/81)
- Kirja-arviot:
- Kysymyksiä sodasta ja rauhasta. Osmo Apunen (SoPo 2/81)
- Voima Birgitta
- Kirja-arviot:
- Näin tehdään tulopolitiikkaa. Kauko Parkkinen (SoPo 3/82)
- Vouhula Eero
- Kapitalistisen talousjärjestelmän tämänkertainen kriisi (SoPo 4/75)
- Vuorela Jari-Pekka
- Avoin kirje Yrjö Ahmavaaralle (SoPo 4/76)
- Ei ole nostalgiakaan enää sellaista kuin ennen (SoPo 4/78)
- Organismianalogia yhteiskuntatieteessä (SoPo 3/77)
- Kirja-arviot:
- Yhteiskuntakybernetiikkaa. Yrjö Ahmavaara (SoPo 3/77)
- Vuorenrinne Antti
- Algot Untolan elämän viimeinen paradoksi (SoPo 2/81)
- Yrjö Kallinen ja osuuskaupallinen valistustyö (SoPo 2/84)
- Kirja-arviot:
- Alemmat taiteet. Markku Koski (SoPo 1/86)
- Vuorinen Jukka
- Työväenliikkeen uusi interventio lapsuuden ja kasvatuksen puolesta (SoPo 4/86)
- Väyrynen Raimo
- EEC:n vastaisen taistelun arviointia (SoPo 2/73)
- Suomalaisen pankkipääoman kansainvälinen toiminta (SoPo 1/74)
- Unilever — kapitalismin jättiläinen (SoPo 5/74)
- UKTJ ja kansainvälisten valtarakenteiden muutos (SoPo 4/81)
- Ydinaseet, politiikka ja toiminnan teoria (SoPo 2/84)
- Kirja-arviot:
- Väinö Tanner. Taipumaton tie. Ilkka Hakalehto (SoPo 2/74)
- Alikehityksen maailma. Kimmo Kiljunen (SoPo 5/77)
W
- Welling Osmo
- Onko sosialistin valittava asepalvelus vai siviilipalvelus? (SoPo 3/77)
- Westlund Jorma
- Kommentti Hannu Vesan artikkeliin (Sosialidemokratian poliittisen strategian ongelmia) (SoPo 5/77)
- Wulf Herbert
- Varusteluteollisuuden muuttaminen siviilituotannoksi (Alustus IUSY-seminaarissa 1979, suom. V. Tarvainen) (SoPo 1/80)
- Wäck Ilkka
- Kohti uutta koulua — Erkki Ahon haastattelu (SoPo 4/85)
Y
- Yliheljo Olavi
- Marxilaisesta valtioteoriasta. »Hynystäisestä» valtioteoriasta ja rauhanomaisesta siirtymisestä sosialismiin (SoPo 1/75)
- Vielä »hynysläisestä» valtioteoriasta (SoPo 3/75)
- Ylinen Seppo
- Albert Speer meissä. Keskustelu Yrsa Steniuksen kanssa (SoPo 4/81)
Aihepiirikohtainen luettelo:
- 1. Filosofia
- Antti Hautamäen ja Ilmari Susiluodon Lenin-kritiikki. Pentti Lindroos (SoPo 3/82)
- Atos Wirtasen filosofia. Henrik Helenius (suom. Veikko Tarvainen) (kts. myös 6). (SoPo 5/76)
- Biologisen ihmiskäsityksen rajoista. V. O. Veilahti (SoPo 4/83)
- Dialektiikka ja mystiikka. Erkki Hartikainen (SoPo 3/86)
- Haettua kehitystä. Markku af Heurlin (SoPo 1/81)
- Haettua kehitystä — vastaus af Heurlinin artikkeliin 1/81. Heikki Lakkala (SoPo 2/81)
- Humanismin avulla uuteen rationalisuuteen (kts. myös 2.1.). Jukka Kekkonen (SoPo 3/82)
- Karl Marxin käsitys ihmisen vapautumisesta (kts. myös. 2.4.). Jukka Paastela (SoPo 3/83)
- Kuusi-ilmiö. Jukka Paastela (kts. myös 2.1.) (SoPo 4/83)
- Käytännöllistä filosofiaa. Juhana Vartiainen (SoPo 4/80)
- Tieteenfilosofiaa suomeksi. Pertti Lindfors (SoPo 4/83)
- Tämä ihmisen maailma — johdatus Kuusi-keskusteluun (kts. myös 2.1.). Amos Hasan (SoPo 4/83)
- 2. Yhteiskunta-analyysi ja sosialistinen strategia
- 2.1. Yleinen yhteiskunta-analyysi
- Ajatuksia työajan uudelleeniakamisesta (kts. myös 4.24.). Riitta Prusti (SoPo 1/85)
- Albert Speer meissä. Keskustelu Yrsa Steniuksen kanssa. Risto Kolanen, Marja Lehto, Seppo Ylinen (SoPo 4/81)
- Antisosialidemokratia. Pekka Nurminen (SoPo 1/87)
- Arkitietoisuus. tieteellinen tietoisuus ja politiikka. Juhana Vartiainen (SoPo 1/83)
- Avoin kirje Yrjö Ahmavaaralle. Jari-Pekka Vuorela (SoPo 4/76)
- Biologiset välttämättömyydet ja politiikan mahdollisuus. Niilo Jääskinen (SoPo 3/82)
- Demokratia ja puoluekäytäntö. Liisa Jaakonsaari (SoPo 1a/81)
- Eläköön työttömyys — palkkaa kaikille. Keskustelu Andre Gorzin kanssa (ilm. Sozialismus-lehdessä 2/81). Andre Gorz (suom. Peter Zukale) (SoPo 2/82)
- Eräs kontribuutio vihreisiin keskusteluihin. Harri Ruohomäki (SoPo 2/85)
- Humanismin avulla uuteen rationalisuuteen (kts. myös 1.). Jukka Kekkonen (SoPo 3/82)
- Ihmisen asema informaatioyhteiskuntaan siirryttäessä. Mauri Kavonius (SoPo 3/81)
- Ihmistenkö maailma. Pekka Kuusi ja sosialidemokraattiset periaatteet. Elisabeth Helander (SoPo 4/83)
- Jälkiteollisen sosialidemokratian mahdollisuudet (kts. myös 4.2.2.). Risto Sänkiaho (SoPo 3/81)
- Jäähyväiset proletariaatille (ilm. Ästhetik und Kommunikation -lehti 3/81 [kts. myös 2.4.]). Johannes Berger, Norbert Kostede (suom. Anna-Liisa Habermeier) (SoPo 2/82)
- Jäähyväiset riistetyille (kts. myös 4.1.3.). Pertti Hynynen (SoPo 3/82)
- Kansa kaikkivaltias. Niilo Jääskinen (SoPo 3/83)
- Kansallisesta luonteesta (Artikkeli teoksesta »Die nationalitätensfrage und die Sozialdemokratie», 1907). Otto Bauer (suom. Osmo Heinonen) (SoPo 4/73)
- Kansallisuuskysymyksestä I osa. Ragnar Stara (SoPo 5/75)
- Kansallisuuskysymyksestä II osa (Suomen historiassa). Ragnar Stara (SoPo 1/78)
- Kansallisuuskysymyksestä III osa (Suomen ruotsalaisväestön nykytilanne). Ragnar Stara (SoPo 2/76)
- Kansanliike ja toimiva demokratia. Jussi Pikkusaari (SoPo 1a/81)
- Kapitalismi II maailmansodan jälkeen ja työväenliikkeen aatteellinen kehitys. Pertti Hynynen (SoPo 4/74)
- Kapitalismin haaste ja sosialidemokratian vastaisku (kts. myös 2.2.). Niilo Jääskinen (SoPo 4/86)
- Kapitalismin kriisi ja työväenliikkeen politiikka. Seppo Tiihonen (SoPo 2/78)
- Kapitalistisen talousjärjestelmän tämänkertainen kriisi (kts. myös 3.5.). Eero Vuohula, Arvo Tuominen (SoPo 4/75)
- Kaupunki ja uusi kriittinen kaupunkitutkimus (kts. myös 3.6.). Anne Haila (SoPo 2/84)
- Keskiluokasta uusi intressiryhmä Sosialidemokraattiseen puolueeseen II maailmansodan jälkeen (kts. myös 4.2.2). Marja Ranto (SoPo 4/87)
- Kestääkö puoluevaltio vai mobilisoituuko kansakunta muualta pohjalta (kts. myös 3.5.). Risto Sänkiaho (SoPo 1/83)
- Kriisi sosiaalisen ja poliittisen tasoilla. Pertti Hynynen (SoPo 3/79)
- Kulutus ja arkielämä — uudet tendenssit ja uusi kuluttajapolitiikka. Leena Simonen (SoPo 1/83)
- Lakien suunnittelun ongelmia. Antti Kivivuori (SoPo 3/87)
- Luokkasopuilua, luokkataistelua ja taistelua luokista. Risto Sänkiaho (SoPo 1a/81)
- Mielikuvitus valtaan (Teollisen järjestelmän ja teknologisen kehityksen kritiikki) (Artikkeli bulletin JUSO-Sonderinformationsdienst: Bürgerinitiativen im Umweltbereich 1979) (kts. myös 3.8.). Sabine Ruwwe. suom. Jorma Oksanen (SoPo 4/79)
- Mitä ovia valtiollistuminen sulkee työväenliikkeeltä. Sakari Hänninen (SoPo 1/83)
- Mitä porvarille Goethe sitä työläisille solidaarisuus — keskustelua työväenkulttuurista (ilm. Ästhetik und Kommunikation -lehti 24/76) (kts. myös 2.4.). Michael Vester (suom. Jorma Oksanen) (SoPo 4/82)
- Mojova takaisku uusliberalismille (ilm. Tiden 8/85) (kts. myös 3.1.). Olof Palme (suom. Jukka-Pekka Piimies) (SoPo 2/86)
- Myytti vallan ylläpitäjänä. Markku af Heurlin (SoPo 2/82)
- Määräaikainen kansalaispalkka ja työajan lyhentäminen (kts. myös 3.4.). Paavo Uusitalo (SoPo 1/85)
- Negtin ajatuksia elävän työvoiman historiasta (ilm. Ästhetik und Kommunikation 48/82). Oskar Negt (suom. Peter Zukale) (SoPo 1/85)
- Negtin esittely (kts. myös 6.). Kolanen—Rahkonen (SoPo 1/85)
- Onko työttömyys uuden ajan enne. Osmo Soininvaara (SoPo 1/85)
- Organismianalogia yhteiskuntatieteissä. Jari-Pekka Vuorela (SoPo 3/82)
- Osaamisen merkitys informaatioyhteiskunnassa. Osmo Kuusi (SoPo 1/85)
- Populismi ja kapitalismi, maoismi ja sosialismi. Pekka Korpinen (SoPo 3/74)
- Puolueiden haastajat demokratiakäsityksen rikastajina. Pentti Puoskari (SoPo 1/83)
- SDP–valtio–yhteiskunta (kts. myös 4.2.2.). Bo Ahlfors (SoPo 2/85)
- Sekatalous, duaalitalous ja työväenliikkeen utopiat (kts. myös 2.2.). Jan-Otto Andersson (SoPo 1/85)
- Sosialismin malleista (kts. myös 2.2.). Jukka-Pekka Piimies (SoPo 4/83)
- Suomalaisen pankkipääoman kansainvälinen toiminta. Raimo Väyrynen (SoPo 1/74)
- Tekniikan inhimillistämisestä. Sabine Ruwwe (suom. Jorma Oksanen) (SoPo 1/80)
- Trendiennuste ja SDP:n vaalitulos (kts. myös 4.2.2.). Timo Kauppinen (SoPo 2/87)
- Tietotekniikka ja työpaikan uudelleen rakentaminen. Katriina Perkka (SoPo 4/87)
- Tulopolitiikka ja luokkataistelu (kts. myös 3.4. ja 2.2.). Hannu Vesa (SoPo 3/74)
- Tuottaako verkostoajattelu yleiskatsauksen yhteiskunnan toiminnasta. Risto Eräsaari (SoPo 3/87)
- Työaikakamppailun poliittiset ja kulttuuriset ulottuvuudet (ilm. Frankfurter Rundschau 23.1.84) (kts. myös 2.2.). Oskar Negt (suom. Heikki Lakkala) (SoPo 1/85)
- Työaika tasa-arvokysymyksenä. Iiris Niemi (SoPo 1/85)
- Työajan kehitys teollisuusmaissa. Peter J. Boldt (SoPo 1/85)
- Työajan lyhentäminen globaalisessa valossa. Kimmo Kiljunen (SoPo 1/85)
- Työelämän muutos ja ay-liikkeen uudet haasteet (kts. myös 4.2.4). Heikki Kehälinna — Harri Melin (SoPo 3/87)
- Työ elämäntarpeena — vain utopiat ovat enää realistisia (ilm. Die Tageszeitung 11.2.84). Oskar Negt (suom. Heikki Lakkala) (SoPo 1/85)
- Työ ihmisarvon mittana. Keijo Siekkinen (SoPo 1/85)
- Työn asema suomalaisessa kansanperinteessä. Seppo Knuuttila (SoPo 1/85)
- Työn uudelleenjako ja työväenliikkeen politiikka (Päätös-paneeli) (kts. myös 2.2.). Vartiainen—Paasi (Toim.) (SoPo 1/85)
- Työn uusjako — V Työväen tiedetapaaminen puntarissa. Risto Kolanen (SoPo 1/85)
- Työväenliike hyvinvointikapitalismissa. Walter Korpi (SoPo 1/83).
- Työväenliike ja porvarillinen demokratia. Niilo Jääskinen (SoPo 4/78)
- Työväenliike muuttavana kansanliikkeenä — millainen yhteiskunta vuonna 2000 — paneeli (kts. myös 2.2.). Risto Kolanen (Toim.) (SoPo 1/83)
- Työväen tiedetapaamisen avauspuheenvuoro. Vappu Taipale (SoPo 1/85)
- Työväen tiedetapaamisen (IV) päätössanat. Amos Hasan (SoPo 1/83)
- Työväen tiedetapaamisen (V) päätössanat. Jorma Turunen (SoPo 1/85)
- Uusrealismi politiikan teoriana. Osmo Apunen (SoPo 4/80)
- Valtiokoneisto, yhteiskunta, yksilöt. Klaus Mäkelä (SoPo 4/86)
- Vaihtoehtojen etsintään. Juha Eskelinen (SoPo 2/86)
- Vielä kerran aiheesta »oikeus laiskuuteen». Keijo Rahkonen (SoPo 1/85)
- Yhteiskunnallinen eriarvoisuuden alueellinen heijastuminen (kts. myös 3.5.). Ilmo Mäenpää (SoPo 3/74)
- Yksityistäminen hyvinvointipolitiikan uudelleenorganisoinnin välineenä. Jari Vettenranta (SoPo 1/87)
- 2.2 Sosialistinen strategia
- Antimonopolistisesta strategiasta ja demokratian kehittämisestä (kts. myös 2.3.). Henrik Helenius (SoPo 4/75)
- Demokraattinen sosialismi ulkopoliittisesta näkökulmasta (kts. myös 4.2.2.). Juha Tolonen (SoPo 4/85)
- Itsehallinnollinen sosialismi. Pertti Hynynen (SoPo 1a/81)
- Kapitalismia seuraavien tuotantotapojen analyysistä (kts. myös 2.4.). Juha Savolainen — Pekka Sivonen (SoPo 3/77)
- Kapitalismin haaste ja sosialidemokratian vastaisku (kts myös 2.1). Niilo Jääskinen (SoPo 4/86)
- Kunnallispolitiikka ja sosialistinen strategia. Jorma Bergholm (SoPo 4/76)
- Menettelytapa sosialismin toteuttamiseksi (Sosialidemokraattinen Aikakauslehti 21–22/1920). J.W. Keto (SoPo 4/80)
- Miten liikepankit ja rahalaitokset saatetaan yhteiskunnan hallintaan (kts. myös 4.2.2.). Kaj Bärlundi (SoPo 1/76)
- Neljätoista teesiä Tampereen tapaamisesta (kts. myös 4.2.2. ). Pentti Puoskari (SoPo 4/86)
- Oikeus siirtymävaiheen yhteiskunnassa (kts. myös 2.4.). Lars D. Eriksson (SoPo 2/76)
- Osuuskauppajärjestö sosialisoimiselimenä (Sosialidemokraattinen Aikakauslehti 23–24/20). J.W. Keto (SoPo 4/80)
- Palkansaajarahastot osa sosialistista strategiaa (kts. myös 3.4.). Aarni Tuominen (SoPo 1/79)
- Sosiaalivaltion rajat — sosialidemokraattista itsekritiikkiä (kts. myös 4.1 2.). Marja Lehto (SoPo 2/81)
- Sosialidemokratian poliittisen strategian ongelmia (kts. myös 4.2.2.). Hannu Vesa (SoPo 5/77)
- Sosialidemokratian poliittisen strategian ongelmia — kommentti Hannu Vesan artikkeliin 5/77 (kts myös 4.2.2.). Jorma Westlund (SoPo 5/77)
- Sosialidemokratian poliittisen strategian ongelmia — kommentti Hannu Vesan artikkeliin 5/77 (kts. myös 4.2.2.). Erkki Tuomioja (SoPo 5/77)
- Sosialismiin — mutta miten? Strategiakeskustelua liittotasavallasta I (kts. myös 3.1.). Jorma Oksanen (SoPo 3/80)
- Sosialismiin — mutta miten? Strategiakeskustelua liittotasavallasta II (kts. myös 3.1.). Jorma Oksanen (SoPo 2/81)
- Sosialismin malleista (kts. myös 2.1.). Jukka-Pekka Piimies (SoPo 4/83)
- Sosialismin peruskoulu (kts. myös 4 12.). Jukka-Pekka Piimies (SoPo 3/87)
- Sosialistinen politiikka ja demokraattinen rintama. Hannu Vesa (SoPo 1/74)
- Subjektiivinen momentti ja objektiiviset prosessit siirtymävaiheessa sosialismiin (ilm. Problemi del Socialismo 9/72) (kts. myös 2 4.). Lelio Basso (suom. Pertti Hynynen) (SoPo 5/73)
- Taloudellinen kasvu ja työväenliikkeen politiikka (kts. myös 3.4.). Juhana Vartiainen (SoPo 4/84)
- Tulopolitiikka ja luokkataistelu (kts. myös 2.1. ja 3.4.). Hannu Vesa (SoPo 3/74)
- Tyoaikakamppailun poliittiset ja kulttuuriset ulottuvuudet (ilm. Frankfurter Rundschau 23.1.84) (kts. myös 2.1.) Oskar Negt (suom. Heikki Lakkala) (SoPo 1/85)
- Työn uudelleenjako ja työväenliikkeen politiikka (Päätöspaneeli) (kts. myös 2.1). Vartiainen—Paasi (Toim.) (SoPo 1/85)
- Työväenliike muuttavana kansanliikkeenä — millainen yhteiskunta vuonna 2000 — paneeli (kts. myös 2.1.) Risto Kolanen (Toim.) (SoPo 1/83)
- 2.3. Valtioteoria
- Antimonopolistisesta strategiasta ja demokratian kehittämisestä (kts. myös 2.2.). Henrik Helenius (SoPo 4/75)
- Antonio Gramsci ja valtioteoria. Arto Ernvall (SoPo 4/74)
- Johdanto Ralph Milibandin artikkeliin »Valtiovalta ja luokkaedut». Jukka Paastela (SoPo 3/84)
- Kaikki valtako sitatologeille — kommentti Olavi Yliheljon artikkeliin 1/75. Pertti Hynynen (SoPo 2/75)
- Loput sitaattilieteestä — jatkoa valtiokeskustelulle. Pertti Hynynen (SoPo 3/75)
- Marxilaisesta valtioteoriasta, »hynysläisestä» valtioteoriasta ja rauhanomaisesta siirtymisestä sosialismiin. Olavi Yliheljo (SoPo 1/75)
- Marx ja valtio (ilm. The Socialist Register 1965). Ralph Miliband (suom. Jukka Paastela) (SoPo 5/74)
- Näkökulmia valtioon ja kapitalismiin. Pertti Hynynen (SoPo 4/74)
- Vamokap-teorian heikkouksista. Lars D. Eriksson (SoPo 3/75)
- Valtiomonopolistiseen kapitalismiin liittyviä reunahuomautuksia. Henrik Helenius — Henrik Ulfvens (SoPo 2/75)
- Valtiomonopolistisen kapitalismin teoria. Paavo Löppönen (SoPo 4/75)
- Valtion ja kapitalismin muutos (Katsaus Joachim Hirschin kirjaan Turvavaltio). Rolf Büchi (SoPo 4/83)
- Valtion tehtävistä kapitalismissa. Veijo Kavonius (SoPo 1/77)
- Valtiososialismi SNK:n periaateohjelmaa täydentävässä osassa (kts. myös 4.2.5. ja 2.5.). Heikki Lakkala (SoPo 2/79)
- Valtiososialismi SNK:n periaateohjelmaa täydentävässä osassa — kommentti Heikki Lakkalan artikkeliin 2/79 (kts myös 2.5.). Folke Sundman (SoPo 2/79)
- Valtiovalta ja luokkaedut (ilm. New Left Review 138/1983). Ralph Miliband (suom. Jukka Paastela) (SoPo 3/84)
- Vielä »hynysläisestä» valtioteoriasta — jatkoa valtiokeskustelulle (1/75 ja 2/75). Olavi Yliheljo (SoPo 3/75)
- 2.4. Marxismiymmärrys ja marxilaiset suuntaukset
- Aatteista ja rakenteista eli marxilaisen sosialidemokratian välitilinpäätös. Keskustelu Pertti Hynysen kanssa. Juhana Vartiainen (SoPo 2/82)
- Ajatuksia Länsi-Euroopan »Kolmannesta tiestä sosialismiin» (Alustus Otto Bauer -päivillä. Wien 1979). Detlev Albers (suom. Marjaliisa Kouvalainen) (SoPo 1/80)
- Louis Althusserin traaginen kohtalo (kts. myös 6) Jukka Paastela (SoPo 4/80)
- »Aukeavatko kapitalismin lukot sosialismin avaimilla?» Keskustelu Didier Motchanen teoksesta »Sosialismin avaimet». Mikael Böök — Pertti Hynynen — Leevi Lehto — Hannu Vesa (SoPo 1/76)
- Bernstein vielä kerran (Artikkeli teoksesta Från Machiavelli till Mao. Reflexioner kring politik och ideologi. 1976) Gunnar Gunnarsson (suom. Malcolm Karlsson) (SoPo 4/82)
- Byrokratia vai virkavaltaisuus (kts. myös 2.5.). Heikki Lakkala (SoPo 3/79)
- Ei ole nostalgiakaan enää sellaista kuin ennen. Jari-Pekka Vuorela (SoPo 4/78)
- Elektisismi vai konjuktiomarxismi. Jukka Paastela (SoPo 4/78)
- Andre Gorz — strategisten murrosvaiheiden peilaaja (kts. myös 6.). Pertti Hynynen (SoPo 2/82)
- Historiallinen kompromissi (kts. myös 4.1.2.). Henrik Helenius (suom. Jorma Oksanen) (SoPo 4/77)
- Jäähyväiset proletariaatille (ilm. aikakausilehdessä Ästhetik und Kommunikation 3/81) (kts. myös 2.1.) Johannes Berger — Norbert Kostede (suom. Anna-Liisa Habermeier) (SoPo 2/82)
- Karl Marxin käsitys ihmisen vapautumisesta (kts. myös 1). Jukka Paastela (SoPo 3/83)
- Kasvun rajat ja marxismi (ilm. Sosialist-lehti 2/78) (kts. myös 3.8.). Karsten Hinkeldeyn — Christian Schmidt — -Ulf Skirke (suom. Jorma Oksanen) (SoPo 4/79)
- Kapitalismia seuraavien tuotantotapojen analyysistä (kts. myös 2.2.). Juha Savolainen — Pekka Sivonen (SoPo 3/77)
- Kysymys sosialismista (ilm. Sosialistinen Aikakauslehti 5–6/1950) (kts. myös 4.2.2.). R.H. Oittinen (SoPo 2/78)
- Mario Tronti ja Laboratorio Politico (kts. myös 6.). Pertti Hynynen (SoPo 3/81)
- Marxilainen näkökulma ekologiseen keskusteluun (kts myös 3.8.). Dave Seligson (SoPo 5/74)
- Marxilainen sosialidemokratia. Folke Sundman (SoPo 1/74)
- Marxilainen sosialidemokratia etenee. Folke Sundman (SoPo 3/74)
- Marxilaisuus ja saksalainen sosialidemokratia. Detlev Albersin ja Horst Heimannin haastattelut (kts. myös 4.1.2.). Pertti Hynynen (SoPo 2/84)
- Marxilaisuutemme kriisi. Pertti Hynynen (SoPo 3/78)
- Marxin ja Engelsin puoluekäsitys. Jukka Paastela (SoPo 1/86)
- Marxismi ja oikeustiede. Niilo Jääskinen (SoPo 3/81)
- Marxismin kriisi vai kriisikauden marxismia. Folke Sundman (SoPo 4/78)
- Mikä on marxismin tila? Erkki Hartikainen (SoPo 2/79)
- Mitä porvarille Goethe sitä työläiselle solidaarisuus — keskustelua työväenkulttuurista (ilm. Ästhetik und Kommunikation -lehti 24/76) (kts. myös 2.1.). Michael Vester (suom. Jorma Oksanen) (SoPo 4/82)
- Muutamia mietteitä Bernsteinista. Juha Tolonen (SoPo 3/82)
- Ohjelma sosialistiselle Ruotsille (ilm. teoksessa Från Machiavelli till Mao 1976) (kts. myös 4.1.2.). Gunnar Gunnarsson (suom. Jorma Bergholm — Tom Rissanen) (SoPo 5/76)
- Oikeus siirtymävaiheen yhteiskunnassa (kts. myös 2.4.). Lars D. Eriksson (SoPo 2/76)
- Onko olemassa protestanttis-marxilainen työetiikka? Jukka Paastela (SoPo 1/85)
- Raoul Palmgren — marxilaisen kirjallisuuden tutkimuksen ja kirjallisuuskritiikin soveltaja (kts. myös 6). Liisa Ilomäki (SoPo 3/83)
- Revisionismin synty — aatehistoriallinen kausaaliongelma. Markku Hyvärinen (SoPo 4/79)
- Sosialidemokratian aatteellisista kehitystendensseistä (kts. myös 4.1.2. ja 4.2.2.). Folke Sundman (SoPo 5/77)
- Sosialidemokratian aatteellisista kehitystendensseistä — kommentti Folke Sundmanin artikkeliin 5/77 (kts myös 4.12.). Pertti Hynynen (SoPo 5/77)
- Sosialismin käsite ja sosialidemokratia. Folke Sundman (SoPo 5/74)
- Subjektiivinen momentti ja objektiiviset prosessit siirtymävaiheessa sosialismiin (ilm. Problemi del Socialismo 9/72) (kts myös 2.2.). Lelio Basso (suom. Pertti Hynynen) (SoPo 5/73)
- Suodatinmarxilaisuudesta ja metodista. Heikki Lakkala (SoPo 1/79)
- »Suomen työväenliikkeen historia» ja marxilainen historiantutkimus (kts. myös 4.2.1.). Heikki Lakkala — Jukka Paastela (SoPo 2/77)
- Vain Marx valtuutettiin kirjoittamaan kommunistien puolueen manifesti |a hän teki kirjoitustyön itse. Jukka Paastela (SoPo 4/87)
- Valtuutettiinko vain Marx kirjoittamaan kommunistisen puolueen manifesti. Arvo Santonen (SoPo 3/87)
- Vielä trotskilaisesta työväenvaltioanalyysistä (kts. myös 2.5.). Aulis Kallio (SoPo 4/77)
- 2.5. Itä-Eurooppa ja Kiina-analyysi
- Arvio Neuvostoliiton tilanteesta (ilm. Italian komm. puolueen Rinascita-lehdessä). Adriano Guerra (suom. Pertti Hynynen) (SoPo 3/76)
- Byrokratia vai virkavaltaisuus (kts. myös 2.4.). Heikki Lakkala (SoPo 3/79)
- Itä-Euroopan kehityksen viimeaikaisia piirteitä. Heikki Lakkala (SoPo 2/80)
- Johdanto Z. Mlynärin ja J. Steelen Neuvostoliitto-artikkeleihin. Jukka Paastela (SoPo 3/86)
- Jevgeni Preobrazhenskin teoria alkuperäisestä sosialistisesta kasautumisesta (kts. myös 4.1.1.). Jukka Paastela (SoPo 5/79)
- Kiina-analyysin lähtökohtia. Pertti Hynynen (SoPo 1/75)
- Kiinan talousuudistus vauhdittuu. Jouko Muuri (SoPo 4/87)
- Stalinismin yhteiskunnallisista ia poliittisista taustatekijöistä. Jukka Paastela (SoPo 4/74)
- Taloudelliset kiihokkeet sosialistisissa maissa. Markku Puurula (SoPo 2/76)
- Tšekkoslovakia ja Puola-näkokohtia valtiososialismista ja konkreettisesta tilanteesta. Jorma Bergholm — Heikki Lakkala (SoPo 4/77)
- Tuloeroista ja epätasa-arvoisuudesta Jugoslaviassa. Jukka Paastela (SoPo 4/76)
- Työläisvalvonta Neuvosto-Venäjällä 1917–20 (kts. myös 4.1.1.). Vesa Suominen (SoPo 1/87)
- Uudistukset alkaneet Neuvostoliitossa (ilm. Wiener Tagebuch 4/86). Zdenek Mlynar (suom. Jukka Paastela) (SoPo 3/86)
- Uusia piirteitä Neuvostoliiton ulkopolitiikassa (ilm. New Socialist 36/86). Jonathan Steele (suom. Jukka Paastela) (SoPo 3/86)
- Valtiososialismi SNK:n periaateohjelmaa täydentävässä osassa (kts. myös 4.2.5. ja 2.3.). Heikki Lakkala (SoPo 2/79)
- Valtiososialismi SNK:n periaateohjelmaa täydentävässä osassa — kommentti H. Lakkalan artikkeliin (kts. myös 23). Folke Sundman (SoPo 2/79)
- Venäjän vallankumous ja länsi (Ilm. New Left Review 111/78). E. H. Carr (suom. Jukka Paastela) (SoPo 3/79)
- Vielä trotskilaisesta työväenvaltionanalyysistä (kts. myös 2.4). Aulis Kallio (SoPo 4/77)
- 2.6. Feminismi
- Clara Zetkin — sosialistisen naisemansipaatioteorian loppuunsaattaja (kts. myös 6). Kristiina Wuolio (SoPo 2/80)
- Kehitysmaiden naiset ja teollistumisprosessi (kts. myös 3.2.). Maija-Liisa Kiljunen (SoPo 1/86)
- Mihin mies malleja tarvitsee. Merja Hurri (SoPo 3/85)
- Naiset ja työmarkkinat (kts. myös 4.2.4.). Marja-Liisa Anttalainen (SoPo 1/81)
- Naiset miesten maailmassa. Marianne Laxén (SoPo 1a/81)
- Sosialidemokraattista feminismiä — vaiko ei? (kts. myös 4.2.1.). Marja Lehto (SoPo 1/80)
- Työväenliike, perhe ja naisten vapauttaminen (kts. myös 4.1.1). Marja Lehto (SoPo 2/80)
- 3. Politiikka
- 3.1. Kansainvälinen politiikka
- Aseiden kritiikki (ilm. L'Unite 18 – 24.1.1974, Chile). Regis Bebray (suom. Pertti Hynynen) (SoPo 2/74)
- Britannian poliittinen maantiede. Jukka-Pekka Piimies (SoPo 1/86)
- Dokumentteja Portugalista. Pertti Hynynen — Jukka Paastela (SoPo 4/75)
- Etela-Afrikan poliittinen kehitys. Kimmo Kiljunen (SoPo 3/86)
- Historia ja vastuu. Hannes Saarinen (SoPo 4/87)
- Hollywood ja kysymys epäamerikkalaisuudesta — kylmän sodan kotirintama (kts. myös 3.6.). Jukka Vilhunen (SoPo 2/82)
- Huomioita Chilen tilanteesta (kts. myös 3.2.). Markku Jääskeläinen (SoPo 5/73)
- Indiran Intia. Jukka Paastela (SoPo 5/76)
- Kohti demokraattista käännettä Espanjassa (kts myös 4.1.2. ). Jukka Paastela (SoPo 5/76)
- Mojova takaisku uusliberalismille (ilm. Tiden 8/85) (kts. myös 2.1.). Olof Palme (suom. Jukka-Pekka Piimies) (SoPo 2/86)
- Niin sanottu Sonnenfeldtin oppi (Ilm. Reviw oi International Affairs no 627, 20. 5. 1976). J. Brezaric. suom. Niilo Jääskinen (SoPo 4/76)
- Portugal: Vaikea vallankumous (Ilm. Faire-lehti 1/1974 Alan Touraine, suom. Jukka Paastela (SoPo 5/75)
- Portugal: Vaikea vallankumous — johdanto Alan Tourai-nen artikkeliin (kts. myös 6.). Jukka Paastela (SoPo 5/75)
- Portugalin vallankumouksen kehitys. Veikko Tarvainen (SoPo 4/76)
- Portugalin vallankumouksen opetukset. Veikko Tarvainen (SoPo 1/77)
- PSOE-kansanliikettä vai personalismoa (kts. myös 4.1.2. ). Dave Seligson (SoPo 3/86)
- Päivä elämässä — antiutopia thatcherilaisesta Englannista 1980-luvun lopulla (ilm. Neq Socialist 12/1983) Mervyn Jones, suom. Jukka Paastela (SoPo 1/84)
- Uusi kolmas tie. Vihreät ja vaihtoehtoliikkeet Saksan liittotasavallan ja Länsi-Berliinin politiikassa. Hannes Saarinen (SoPo 2/83)
- Vietnamin ja Kamputsean konfliktista. Kimmo Kiljunen (SoPo 2/79)
- Yhdysvaltain monopolipääoma — yhtenäinen kokonais-riistäjä vai ristiriitainen kokonaisuus (kts. myös 3.2.) Hans Virtanen (SoPo 3/75)
- 3.2. Imperialismi ja kolmas maailma
- Asekauppa kolmannen maailman kanssa — uusi riisto-mekanismi (kts. myös 3.3.). Markus Koivisto (SoPo 3/82)
- Huomioita Chilen tilanteesta (kts. myös 3.1.). Markku Jääskeläinen (SoPo 5/73)
- Jamaika imjjerialismin ikeessa. Hans Virtanen (SoPo 2/79)
- Kehitysmaiden naiset ja teollistumisprosessi (kts. myös 2.6.). Marja-Lnsa Kiljunen (SoPo 1/86)
- Matkapäiväkirja Chilestä 19. 2 — 2.3. 1987. Ritva Näätsaari (SoPo 2/87)
- Muumiot, tämän kansan kanssa ette leiki (Chile) (kts. myös 4.1.1.). Markku Jääskeläinen (SoPo 2/72)
- Muumiot, tämän kansan kanssa ette leiki osa II (kts. myös 4.1.1.). Markku Jääskeläinen (SoPo 1/73)
- Namibian kansallisen vapautuksen sisällöstä Kimmo Kiljunen (SoPo 4/78)
- Onko imperialismi kapitalismin pioneeri. Jukka Paastela (SoPo 3/82)
- Riippuvuus ja teollinen kehitys kolmannessa maailmassa. Hans Virtanen (SoPo 4/80)
- Suomi ja kansainvälisen työnjaon muutos (kts. myös 3.4.). Kimmo Kiljunen (SoPo 4/81)
- UKTJ ja kansainvälisen valtarakenteen muutos Raimo Väyrynen (SoPo 4/81)
- Unilever — kapitalistinen jättiläinen (kts. myös 3.4.) Raimo Väyrynen (SoPo 5/74)
- Yhdysvaltain monopolipääoma — yhtenäinen kokonais-riistäjä vai ristiriitainen kokonaisuus (kts. myös 3.1.) Hans Virtanen (SoPo 3/75)
- YK: n kansainvälinen kehitysstrategia — maailman riistettyjen vai maailman kapitalismin tukemiseksi Folke Sundman (SoPo 4/81)
- 3.3. Sota, rauha ja rauhanliike
- Asekauppa kolmannen maailman kanssa — uusi riisto-mekanismi (kts. myös 3.2.). Markus Koivisto (SoPo 3/82)
- Jännityksen lieveneminen ja sosialidemokraattinen rauhanpolitiikka (kts. myös 4.1.2.). Jorma Kalela (SoPo 2/75)
- Jännityksen lieventyminen ja yhteiskuntajärjestelmän tulevaisuus. Pertti Hynynen (SoPo 4/75)
- Kapitalismi ja sota (ilm. Das Argument 141/1903). Mary Kaldor. suom. Jorma Oksanen (SoPo 2/84)
- Onko sosialistin valittava asepalvelus vai siviilipalvelus? — keskustelu
- Eero Heinäluoma—Jukka Pakkala—Jyrki Pietilä— Markku Puro—Jukka Pääkkönen—Jouko Sillanpää— Osmo Welling SOPo 3/77
- Rauhanliikkeen uusi nousukausi — neljäs kerta toden sanoo? Folke Sundman (SoPo 1/84)
- Rauhantyö ja ihminen. Folke Sundman SOPo 1a/81
- Sotien ja väkivallan p>elko kansainvälisessä politiikassa Pertti Joenniemi (SoPo 4/81)
- USA:n rauhanliike on hajanainen. Katja Tukiainen (SoPo 1/84)
- Varusteluteollisuuden muuttaminen siviilituotannoksi (IUSY:n seminaarissa pidetty esitelmä 1979 Herbert Wulf. suom. Veikko Tarvainen SOPo 1/80
- Voimapolitiikan harhat (Pertti Joenniemen haastattelu) Toim. Jorma Oksanen (SoPo 2/83)
- Ydinaseet, politiikka ja toiminnan teoria. Raimo Väyrynen (SoPo 2/84)
- 3.4. Talouspolitiikka
- EEC:n vastaisen taistelun arviointia. Raimo Väyrynen (SoPo 2/73)
- Euroopan talousyhteistyö ja ympäristönsuojelu (kts. myös 3.8.). Olli Ojala (SoPo 2/73)
- Hannu Vesan haastattelu (kts. myös 4.2.2.) Piimies-Sovala (SoPo 2/85)
- Inflaatio ja tulonjako. Peter J. Bo'dt-Pekka Hemmilä (SoPo 1/75)
- Kansainvälisen kaupan kehityksestä. Erkki Tuomioja (SoPo 3/74)
- Kapitalistisen talousjärjestelmän tämänkertainen kriisi (kts. myös 3.5. ja 2.1.). Eero Vuohula—Arvo Tuominen (SoPo 4/75)
- Mauno Koivisto suomalaisena talouspoliitikkona (kts myös 3.5.). Juhana Vartiainen (SoPo 1/82)
- Kovaa talouspoliitiikkaa pehmeässä talousjärjestelmässä. Pentti Puoskari (SoPo 3/87)
- Monetarismista. Reino Hjerppe (SoPo 3/79)
- Muuttaako UKTJ mitään? Hans Virtanen (SoPo 4/81)
- Määräaikainen kansalaispalkka ja työajan lyhentäminen (kts. myös 2.1.). Paavo Uusitalo (SoPo 1/85)
- Neljä yksinkertaistusta kilpailukyvystä ja työllisyydestä Kimmo Kiljunen (SoPo 1/87)
- OECD:n suosittelema talouspolitiikka ja sen kritiikki Veijo Kavonius (SoPo 3/79)
- On tekojen aika (kts. myös 4.2.2.). Juhana Vartiainen (SoPo 2/86)
- Palkansaajarahastokeskustelu Länsi-Euroopassa (kts. myös 4.1 2.). Bo Anders Sundman (SoPo 1/79)
- Palkansaajarahastojen tarkastelua Ruotsissa. Anna-Liisa Korkeamäki (SoPo 1/79)
- Palkansaajarahastot — osa sosialistista strategiaa (kts. myös 2.2). Aarni Tuominen (SoPo 1/79)
- »Rinteen mallista». Amos Hasan (SoPo 3/85)
- SDP ja taloudellinen kansanvalta (kts. myös 4.2.2.) Kalevi Sorsa (SoPo 2/86)
- SDP, talouspolitiikka — tervejärki ja kansan palveleminen. Juhana Vartiainen (SoPo 2/83)
- Sosialidemokratia ja talouspolitiikan kriisit (kts. myös 4.2.2.). Heikki Paloheimo (SoPo 3/83)
- Sosialidemokratia, poliittinen kulttuuri ja taloudellisen toiminnan säätely (kts. myös 4.2.2.). Heikki Paloheimo (SoPo 4/82)
- Sosialistisesta veropolitiikasta. Kaj Bärlund (SoPo 3/74)
- Suomi ja kansainvälisen työnjaon muutos (kts. myös 3.2.). Kimmo Kiljunen (SoPo 4/81)
- Suomi uuden integraatiokierteen keskellä. I. C. Björklund (SoPo 4/87)
- Taloudellinen kasvu ja työväenliikkeen politiikka (kts. myös 2.2.). Juhana Vartiainen (SoPo 4/84)
- Talouspolitiikka SDP:n ideologisen omaleimaisuuden koetinkivenä (kts. myös 4.2.2.). Puoskari—Vartiainen (SoPo 2/85)
- Talousteoriassa talouspolitiikkaan — nykypäivän talouspoliittisten »realiteettien» kritiikkiä Juha Vehviläinen (SoPo 2/83)
- Trustien Eurooppa ja työväenliikkeen toimintamahdollisuudet. Pertti Hynynen (SoPo 1/72)
- Tulopolitiikka ja luokkataistelu (kts. myös 2.1 ja 2.2.) Hannu Vesa (SoPo 3/74)
- Työaikakeskustelu ja kilpailukyky. Veijo Kavonius (SoPo 1/85)
- Työajan lyhentäminen ja sosialidemokratian reformipolitiikka (kts myös 4.2.2). Paavo Lipponen (SoPo 1/85)
- Työajan lyhentämisen taloudelliset vaikutukset Eero Tuomainen (SoPo 1/85)
- Unilever — kapitalistinen lättiläinen (kts. myös 3.2.) Raimo Väyrynen (SoPo 5/74)
- Vaihtoehtoinen talouspolitiikka. Claes-Erik Odhner. suom. Veijo Kavonius (SoPo 3/79)
- Vasemmiston talouspoliittisesta vaihtoehdosta. Veijo Kavonius—Hannu Vesa (SoPo 2/76)
- Verotuksen painopistekeskustelu: erittelemättömiä hokemia. Matti Tuomala (SoPo 2/83)
- 3.5. Suomen sisäpolitiikka
- Eduskunta reserviin ja virastot kasarmeiksi? Pekka Niskanen (SoPo 3/85)
- Huomioita konsensus-politiikasta ja sen seurauksista Suomessa. Kari Korpinen (SoPo 3/84)
- Ihmisoikeudet Suomen ulkopolitiikassa. Jari Luoto (SoPo 4/87)
- Infokratia ja politokratia — seitsemän havaintoa Jorma Bergholm (SoPo 3/84)
- Kapitalistisen talousjärjestelmän tämänkertainen kriisi (kts. myös 2.1. ja 3.4.). Eero Vuohula—Arvo Tuominen (SoPo 4/75)
- Kekkonen ja kulttuuri-ilmasto. Erkki Tuomioja (SoPo 3/85)
- Kestääkö puoluevaltio vai mobilisoituuko kansakunta muulta pohjalta (kts. myös 2.1.). Risto Sänkiaho (SoPo 1/83)
- Koivisto-ilmiö ja uusi nuorisoliikehdintä. Jorma Bergholm (SoPo 2/82)
- Kolmanteen tasavaltaan. Osmo Apunen (SoPo 1/82)
- Kunnalliset palvelut ja sosialidemokratia (kts. myös 4.2.2.). Elina Lehto (SoPo 1/88)
- Löytyykö teoriaa tilanteen käsittämiseen? Pertti Hynynen (SoPo 1/82)
- Maatalouspolitiikka ja isänmaan kohtalo. Pekka Paunio ja Mikko Paunio (SoPo 4/86)
- Maiju Kaajarin, Kalle Könkkölän ja Pekka Sundellin haastattelu. Jorma Bergholm—Niilo Jääskinen (SoPo 4/84)
- Mauno Koivisto suomalaisena talouspoliitikkona (kts. myös 3.4.). Juhana Vartiainen (SoPo 1/82)
- Onko Koivisto vaihtoehto yhdenmukaisuuden demokratialle. Erkki Tuomioja (SoPo 1/82)
- Reunahuomautuksia suomalaiseen asuntopolitiikan päiväkirjaan. Christer Granskog (SoPo 3/75)
- SKP:n kriisi ja vasemmiston yhteistyö (kts myös 4.2.3.) Folke Sundman (SoPo 2/82)
- Suomen ulkomaankauppaongelmasta. Nils Nilsson (SoPo 1/78)
- Toveri puheenjohtajan pitkä varjo — Kalevi Sorsan pitkä tie humanistisista nuorisoliittolaishyveistä konsensuspolitiikan keulakuvaksi (kts. myös 6.). Jääskinen—Kolanen—Vartiainen (SoPo 1/84)
- Tunnustuksia ja kommentteja Koivisto-ilmiöstä Leevi Lehto (SoPo 2/82)
- Täällä Pohjantähden alla (kts. myös 4.2.1.). Jukka Gustafsson (SoPo 1/87)
- Valitsijamiesvaalien tulokset erityisesti »koivistolaisuut-ta» silmälläpitäen. Pertti Laulajainen (SoPo 3/82)
- Vappu Taipaleen haastattelu (kts. myös 4.2.2.) Kolanen—Lehto—Siitonen (SoPo 2/85)
- Vastatieto on vastavaltaa. Niilo Jääskinen (SoPo 3/84)
- Vuorineuvosdemokratiasta kansalaisdemokratiaan. Liisa Jaakonsaari (SoPo 4/83)
- Yhdyskuntarakentamisen uusista haasteista Marxilaisen taiteen ongelmista. Matti Väisänen (SoPo 1/84)
- Yhteiskunnallisen eriarvoisuuden alueellinen heijastuminen (kts. myös 2.1.) Ilmo Mäenpää (SoPo 3/74)
- Vihreitä keskusteluja. Jorma Bergholm (Toim. (SoPo 4/84)
- Opettajankoulutuksen lähtökohdista. Erno Lehtinen (SoPo 3/73)
- Mitä löytyy koulutuksemme kuoren alta? Kari Kinnunen (SoPo 4/85)
- 3.6. Tiede, koulutus ja kulttuuri
- Hollywood ja kysymys epäamerikkalaisuudesta — kylmän sodan kotirintamaa (kts. myös 3.1.). Jukka Vilhunen (SoPo 2/82)
- Demokraattisen koulutuspolitiikan puolesta. Yrjö-Paavo Häyrynen (SoPo 5/73)
- Ihanteiden ja idolien muutos. Markku Koski (SoPo 1/86)
- Kalelako subjektimystikko. Kommentti Kalelan artikkeliin (SoPo 1/86). Kirjoittajat nimim. Luokkaprojekti (SoPo 3/86)
- Kansankynttilöistä kasvatustieteilijöiksi — mihin menet opettajankoulutus. Kari Anttila (SoPo 4/85)
- Kasvatuksen ihmiskuva ja koulutuspolitiikka. Erno Lehtinen (SoPo 3/80)
- Kaupunki ja uusi kriittinen kaupunkitutkimus (kts. myös 2.1.). Anne Haila (SoPo 2/84)
- Kenttäopettajan alaston malli. Kaija Tukiainen (SoPo 4/85)
- Keskiasteen koulunuudistus. Heli Kuusi (SoPo 4/85)
- Kohti uutta koulua — Erkki Ahon haastattelu. Ilkka Wäck, Satu Siitonen (SoPo 4/85)
- Korkeakoulutuksen kurjuus. Yrjö-Paavo Häyrynen (SoPo 3/80)
- Koulutuksellisesta tasa-arvosta. Ari Antikainen (SoPo 4/85)
- Koulutuksen laajakaistat. Keijo Voudinmäki (SoPo 4/85)
- Koulutuksen pitkällä linjalla. Pentti Arajärvi (SoPo 2/87)
- Koulutuspoliittisia nykynäkymiä. Erno Lehtinen (SoPo 5/73)
- Lukio 1990-luvulla: koulu elämää varten. Anssi Kuusela (SoPo 4/85)
- Lukion ihmiskuva — lukiokritiikkiä. Antti Vuolanne (SoPo 4/85)
- Maailmankuvien raja-arvo: kansainvälinen väkivaltaspektaakkeli. Spekulaatio fantasiasta elokuvassa. Simo Laaksovirta (SoPo 4/82)
- Opiskelijan leipäkysymykset. Tarja Kumpulainen (SoPo 4/85)
- Peruskoulun tavoitteet ja tulevaisuus. Erno Lehtinen (SoPo 4/85)
- Professionalismin kuolema vai akateemisen työn proletarisoituminen. Yrjö-Paavo Häyrynen (SoPo 3/80)
- Sosialidemokraattinen koulutuspolitiikka ja ammattikoulut. Juhani Seppänen (SoPo 5/73)
- Tavoittamaton tutkinnonuudistus — Yrjö-Paavo Häyrysen haastattelu. Veli-Mikko Niemi (SoPo 4/85)
- Teknologisen kehityksen vaikutuksista koulutukseen. Jari-Pekka Jyrkänne (SoPo 4/85)
- Tledepolitiikan koulukunnista. Heikki Paloheimo (SoPo 3/80)
- Tieteestä myöhäiskapitalismissa. Paavo Löppönen (SoPo 2/73)
- Työläis- ja ay-tietoisuuden tutkimuksesta (kts. myös 4.2.4.). Jorma Kalela (SoPo 1/88)
- Yhteiskunta musiikissa. Hannu Tolvanen (SoPo 1/86)
- Työväenliikkeen uusi interventio lapsuuden ja kasvatuksen puolesta. Jukka Vuorinen (SoPo 4/86)
- 3.7. Nuoriso- ja opiskelija-politiikka
- Ennen kaikki oli politiikkaa, nyt uutta tekniikkaa ja näyttöpäätteitä. Timo Caven — Asko Puikkonen (SoPo 3/81)
- Jesuuttamoraali suomalaisessa nuorisopolitiikassa. Jorma Bergholm (SoPo 2/75)
- Jälkeen meikäläisyyden. Matti Hyvärisen haastattelu. (kts myös 4.2.3.). Jorma Bergholm (SoPo 4/84)
- Kansanliike vapauden puolesta (kts. myös 4.2.2.) Veli-Mikko Niemi (SoPo 2/86)
- Kohtaavatko nuorisokulttuurit ja nuorisojärjestöt. Timo Mielonen ja Tapio Kosunen (SoPo 2/86)
- Maailma räjähti pirstaleiksi — elämää opiskelijaromaaneissa. Marja-Liisa Pollari (SoPo 3/81)
- Nuorten muuttuvasta asemasta ja nuorisopolitiikasta. Markku Liljeström (SoPo 2/80)
- Näkökulmia 70-luvun taistolaisuuteen nuorisoilmiönä (kts. myös 4.2.3). Bergholm—Kolanen—Paastela—Seligson (SoPo 4/84)
- Opiskelijapolitiikan murrosvaihe. Kalervo Haverinen (SoPo 3/81)
- SDP ja nuoret (kts. myös 4.2.2.). Matti Tukiainen (SoPo 1/84)
- Titanicin matkassa. Kimmo Rentolan haastattelu (kts. myös 4.2.3). Risto Kolanen — David Seligson (SoPo 4/84)
- 3.8. Ympäristöpolitiikka ja luonnonsuojelu
- Euroopan talousyhteistyö ja ympäristönsuojelu (kts. myös 3 4). Olli Ojala (SoPo 2/73)
- Kasvun rajat ja marxismi (ilm. Socialist-lehti 2/78) (kts. myös 2.4.). Karsten Hinkeldeyn — Christian Scmidt — Ulf Skirke (suom. Jorma Oksanen) (SoPo 4/79)
- Marxilainen näkökulma ekologiseen keskusteluun (kts. myös 2.4.). Dave Seligson (SoPo 5/74)
- Mielikuvitus valtaan (Teollisen järjestelmän ja teknologisen kehityksen kritiikki) (ilm. bulletin JUSO-Sonderinformationsdienst: Bürgerinitiativen im Umweltbereich 1979) (kts. myös 2.1.). Sabine Ruwwe (suom. Jorma Oksanen) (SoPo 4/79)
- Viisi vuotta Koijärvestä. Camilla von Bonsdorff (SoPo 4/84)
- Ympäristö, ekologia ja sosialismi. Hannu Penttilä (SoPo 1a/81)
- Ympäristöliikkeen haaste lähipolitiikalle. Timo Järvikoski (SoPo 1/83)
- Ympäristönsuojelu ja ympäristönkäyttö. Osmo Kivivuori (SoPo 4/74)
- 3.9. Muut
- Avoin kirje »Sosialistiselle Politiikalle». Harri Manner (SoPo 5/77)
- Mielipiteistä heittäytymättä. Erkki Tuomioja (SoPo 1/84)
- Kaikkein toverillisin loppukorotukseni Erkki Tuomiojalle ja muutama irvistys »Reijo Sarkavuorelle». Risto Kolanen (SoPo 1/84)
- Kymmenen vuotta — viisikymmentä numeroa. Risto Kolanen (SoPo 4/82)
- Maaliviivan ylityksen jälkeen. Erkki Tuomioja (SoPo 1/84)
- SoPo ja 80-luku. Risto Kolanen (SoPo 1/80)
- SoPo — jäähyväiset asenteille. Risto Kolanen (SoPo 2/84)
- Suomalaisuudesta. Hannu Vesa (SoPo 1/86)
- Tästä minä puhuisin. Arja Alho (SoPo 3/87)
- 4. Työväenliike
- 4.1. Kansainvälinen työväenliike
- 4.1.1. Kansainvälinen työväenliike. Historia
- Brittiläinen sosialismi — Viktoriasta Wilsoniin (kts. myös 4.1.2.). Rolf Johansson (SoPo 5/75)
- Kansainvälinen sosialistinen nuorisoliike — historia ja kehitysnäkymiä (kts. myös 4.1.4.). Folke Sundman (SoPo 4/77)
- Muumiot, tämän kansan kanssa ette leiki (Chile), osa I (kts. myös 3.2.). Markku Jääskeläinen (SoPo 2/72)
- Muumiot, tämän kansan kanssa ette leiki (Chile), osa II (kts. myös 3.2.). Markku Jääskeläinen (SoPo 1/73)
- Norjan vasemmmiston kehitysvaiheita. Henrik Helenius (SoPo 3/76)
- Latinalaisen Amerikan opiskelijaliike (kts. myös 4.1.4.) Sergio Villegas (suom. Jorma Oksanen) (SoPo 3/81)
- Pohjoismaisuus työväenliikkeessä. Risto Kolanen (SoPo 1/87)
- Jevgeni Preobrazhenskin teoria alkuperäisestä sosialistisesta kasautumisesta (kts. myös 2.5). Jukka Paastela (SoPo 5/79)
- »Solidaarisuus» Puolan työväenliikkeen historiassa. Jyrki Iivonen (SoPo 4/82)
- Työläisvalvonta Neuvosto-Venäjällä 1917–20 (kts. myös 2.5.). Vesa Suominen (SoPo 1/78)
- Työväenliike, perhe ja naistenvapauttaminen (kts. myös 2.6.). Marja Lehto (SoPo 2/80)
- Venäjän vallankumous ja länsi (ilm. New Left Review 111/78) (kts. myös 2.5.). E. H. Carr (suom. Jukka Paastela) (SoPo 3/79)
- 4.1.2. Kansainvälinen työväenliike. Poliittinen työväenliike
- Berufsverbot — virkakielto, uhka demokratialle. Heikki Lakkala SoPo S/76
- Brittiläinen sosialismi — Viktoriasta Wilsoniin (kts. myös 4.1.1.). Rolf Johansson (SoPo 5/75)
- Chilen sosialistiset voimat ja kansan yhtenäisyysrintama (Chilen radikaalin vallankumouksellisen nuorisoliiton kannanotto) (kts. myös 4.1.4.). Suom. Jarmo Kantosalo (SoPo 4/77)
- Etelä-Euroopan sosialistipuolueitten konferenssi. Hans Virtanen (SoPo 3/77)
- Espanjan vasemmisto. Veikko Tarvainen (SoPo 1/78)
- Historiallinen kompromissi (kts. myös 2.4.). Henrik Helenius (suom. Jorma Oksanen) (SoPo 4/77)
- Huomioita sosialidemokratiasta — keskustelu Felipe Gonzalesin kanssa (ilm. Reperes-lehti 44/77). Felipe Gonzales (suom. Jukka Paastela) (SoPo 5/77)
- Itävallan työväenliike. Ilpo Rossi (SoPo 3/86)
- Jännityksen lieveneminen ja sosialidemokraattinen rauhanpolitiikka (kts. myös 3.3.). Jorma Kalela (SoPo 2/75)
- Kansainvälisen kommunismin kehityspiirteitä. Pertti Hynynen — Folke Sundman (SoPo 4/76)
- Kansantemppeli-lahko ja USA:n vasemmisto (ilm. Socialist Review 44/78). Barbara Easton — Michaet Karin — David Plotke (suom. Jorma Oksanen) (SoPo 4/79)
- Kohti demokraattista käännettä Espanjassa (kts. myös 3.1.). Jukka Paastela (SoPo 5/76)
- Kommunistisen liikkeen aatteellisen tilan arviointia. Jukka Paastela (SoPo 5/77)
- Kommunistisen liikkeen aatteellisen tilan arviointia — kommentti Jukka Paastelan artikkeliin 5/77. Henrik Helenius (SoPo 5/77)
- Löytääkö Labour ulos kriisistään. Rolf Johansson (SoPo 2/82)
- Marxilaisuus ja saksalainen sosialidemokratia. Detlev Albersin ja Horst Heimannin haastattelut (kts myös 2.4.). Pertti Hynynen (SoPo 2/84)
- Ohjelma sosialistiselle Ruotsille (Teoksesta Från Machiavelli till Mao 1976) (kts. myös 2.4.). Gunnar Gunnarsson (suom. Jorma Bergholm — Tom Rissanen) (SoPo 5/76)
- On tartuttava nokkoseen — Johdanto Gunnar Gunnarssonin artikkeliin 5/76 (kts. myös 6.). Folke Sundman (SoPo 5/76)
- Palkansaajarahastokeskustelu Länsi-Euroopassa (kts. myös 3.4.). Bo-Anders Sundman (SoPo 1/79)
- Pluralistisia piirteitä Ranskan kommunistisen puolueen sisäisessä keskustelussa. Jukka Paastela (SoPo 3/77)
- PSOE-kansanliikettä vai personalismoa (kts. myös 3.1.) Dave Seligson (SoPo 3/86)
- Saksalaisesta sosialidemokratiasta — raportti matkasta ohjelmatyön merkeissä. Pertti Hynynen (SoPo 4/83)
- SAP ja hyvinvointisosialidemokratian kirot. Seppo Hentilä (SoPo 5/73)
- Silmäys Filippiinien ja Thaimaan kommunististen puolueiden tilanteesta. Jukka Paastela (SoPo 3/81)
- Sosiaalivaltion rajat — sosialidemokraattista itsekritiikkiä (kts. myös 2.2.). Marja Lehto (SoPo 2/81)
- Sosialidemokratian aatteellisista kehitystendensseistä (kts. myös 2.4. ja 4.2.2.). Folke Sundman (SoPo 5/77)
- Sosialidemokratian aatteellisista kehitystendensseistä — kommentti Folke Sundmanin artikkeliin 5/77 (kts. myös 4 2 2.). Aimo Kairamo (SoPo 5/77)
- Sosialidemokratian aatteellisista kehitystendensseistä — kommentti Folke Sundmanin artikkeliin 5/77 (kts. myös 2.4.). Pertti Hynynen (SoPo 5/77)
- Sosialismin peruskoulu (kts. myös 2.2.). Jukka-Pekka Piimies (SoPo 3/87)
- Työväenpuole Britannian ruorissa — mutta kuinka kauan. Rolf Johansson (SoPo 5/77)
- Walter Korpi ja ruotsalaisen sosialidemokratian perintö (kts. myös 6.). Risto Kolanen (SoPo 1/83)
- 4.1.3. Kansainvälinen työväenliike. Ammattiyhdistysliike
- Jäähyväiset riistetyille (kts. myös 2.1). Pertti Hynynen (SoPo 3/82)
- Keskustelu DGB:n uudesta periaateohjelmasta (ilm. Institut für Marxistische Studien. Frankfurt am Main 1980). Frank Deppe (suom. Marja Lehto — Niilo Jääskinen — Jorma Oksanen) (SoPo 1/81)
- Suuntaviivoja Euroopan ay-liikkeelle. Juhana Vartiainen (SoPo 5/79)
- Työajan lyhentäminen: ammattiyhdistysliikkeen kansainvälinen taistelukysymys. Juhana Vartiainen (SoPo 1/85)
- 4.1.4. Kansainvälinen työväenliike. Nuoriso- ja opiskelijaliike
- Chilen sosialistiset voimat ja kansan yhtenäisyysrintama (Chilen radikaalin vallankumouksellisen nuorisoliiton kannanotto) (kts. myös 4.1.2.). Jarmo Kantosalo (SoPo 4/77)
- IUSY:n uudet kuviot — johdanto Detlev Albersin artikkeliin 1/80. Folke Sundman (SoPo 1/80)
- JUSO:jen liittokokous 1981. Clemens-Peter Haase (SoPo 3/81)
- Kaksikymmenvuotias sosialistisessa puolueessa (Ranska) (ilm. Le Monde 23.10.1976). Bertrand le Grende (suom. Jukka Paastela) (SoPo 5/76)
- Kansainvälinen sosialistinen nuorisoliike — historiaa ja kehitysnäkymiä (kts. myös 4.1.1.). Folke Sundman (SoPo 4/77)
- Latinalaisen Amerikan opiskelijaliike (kts. myös 4.1.1.). Sergio Villegas (suom. Jorma Oksanen) (SoPo 3/81)
- Lyhyt katsaus AUF:n näkemyksiin eräistä keskeisistä ideologisista ja poliittisista kysymyksistä (Alustus IUSY:n Eurooppa — kom. kokouksesta 12.—15.3.1974, Oslo) Ragnar Nordgren (suom. Osmo Heinonen) (SoPo 1/75)
- Johdanto Ragnar Nordgrenin artikkeliin 1/75. Folke Sundman (SoPo 1/75)
- Nuorsosialistien kehitysvaiheista Saksan liittotasavallassa. Henrik Helenius (suom. Juha Sointu) (SoPo 2/78)
- Opiskelijat ja työväenliike (Ilmestynyt Monthly Review 1972). Wells H. Keddie (suom. Jukka Paastela) (SoPo 1/72)
- SSU pohtii olemustaan. Timo Hynynen (SoPo 3/83)
- SSU:n ohjelmatyöstä ja demokratiasta. Folke Sundman (SoPo 1/78)
-
- 4.2. Suomen työväenliike
- 4.2.1. Suomen työväenliike. Historia
- Ammattiyhdistysliike ja palkkatyöläisintressien kollektiivisuus (kts. myös 4.2.4.). Pauli Kettunen (SoPo 1/81)
- J.W. Keto, sosialismi ja sosialidemokratia (kts. myös 6.) Pauli Kettunen (SoPo 4/80)
- Keskustelu 60-luvun sosialidemokraattisesta opiskelijaliikkeestä (kts. myös 4.2.5.). Pertti Hynynen — Martti Koivisto — Hannu Vesa (SoPo 4/73)
- Kuinka suuri oli ay-liikkeen järjestövoima 1907? Tapio Bergholm (SoPo 4/87)
- Lapin sosialidemokratia (kts. myös 4.2.2.) Esko J. Ojala (SoPo 3/86)
- Lenin ja Suomen työväenliike (kts. myös 6.) Jorma Kalela ja Jussi Turtola (SoPo 3/84)
- Opiskelijat työväenliikkeessä. Pentti Puoskari (SoPo 3/81)
- Oikaisuja Arvi Heiskasen »muistikuviin». J. Aatos Suominen (SoPo 2/79)
- Opiskelijat työväenliikkeessä — kommentti P. Puoskarin artikkeliin 3/81. Markku af Heurlin (SoPo 2/82)
- Puutyöläinen ja liitto. Risto Reuna (SoPo 2/85)
- Puoluepolitiikkaa vai edunvalvontaa — sosialidemokraattisen puoluekiistan alkuvaihe ja SAK Heikki Laavola (SoPo 2/83)
- SDP:n periaateohjelman kehityksestä. Arto Ernvall (SoPo 3/73)
- SDP:n periaateohjelmaan vaikuttaneesta sosialismikäsityksestä. Aarni Tuominen (SoPo 2/82)
- SDP:n talouspoliittinen ajattelu historiallisena ongelmana. Pentti Puoskari (SoPo 2/80)
- Sosialidemokraatti — leirisukuprolvesta anti-ideologiseksi pragmaatikoksi — Mauno Koiviston poliittisen ajattelun muotoutuminen (kts. myös 6.). Risto Kolanen (SoPo 1/82)
- Sosialidemokraattista feminismiä — vaiko ei? (kts. myös 2.6.). Marja Lehto (SoPo 1/80)
- Sosialidemokratia kapitalismissa — piirteitä SDP:n kehityksestä ja funktiosta (kts. myös 4.2.2.). Päivö Puhakainen (SoPo 1/73)
- Sosialidemokratian tehtävä historiallisesti tarkasteltuna. Pauli Kettunen (SoPo 1/80)
- Suomen ammatillisen työväenliikkeen aseman ja periaatteellisten tavoitteiden kehityksestä (kts. myös 4.2.4.). Arto Ernvall (SoPo 2/74)
- Suomen ensimmäinen sosialisti olisi nainut rahaa aatteen edistämiseksi. Niilo Jääskinen (SoPo 3/84)
- Suomen työväenliikkeen historia ja marxilainen historian tutkimus (kts. myös 2.4.). Heikki Lakkala — Jukka Paastela (SoPo 2/77)
- Kansanliikesosialidemokratian mahdollisuudet. Jussi Pikkusaari (SoPo 1/83)
- Uusi vanha ajatus — työväen omasta historiankirjoituksesta. Jorma Kalela (SoPo 1/81)
- Työläisnationalismi Oulussa ennen Suomen itsenäistymistä. Risto Kenttä (SoPo 2/85)
- Työväenliike on laiminlyönyt hegemoniakamppailun. Veikko O. Veilahden haastattelu (kts. myös 4.2.2.). Risto Kolanen ja Jukka Paastela (SoPo 2/86)
- Urheilun teoriat ja työläisurheilun järjestöhistorian tutkiminen (kts. myös 4.2.6.). Seppo Hentilä (SoPo 3/84)
- Keskiluokasta uusi intressiryhmä Sosialidemokraattiseen puolueeseen toisen maailmansodan jälkeen (kts. myös 2.1.). Maija Ranta (SoPo 1/87)
- Kolmatta linjaa takaisin — Ilkka-Christian Björlundin haastattelu (kts. myös 4.2.3.). Niilo Jääskinen — Dave Seligson (SoPo 4/86)
- Kuoleeko aatteellispoliittinen keskustelu? Kirje Pirkko Työläjärvelle. Jussi Turtola (SoPo 4/82)
- Kysymys sosialismista (ilm. Sosialistinen Aikakauslehti 5–6/1950) (kts. myös 2.4.). R.H. Oittinen (SoPo 2/78)
- 4.2.2. Suomen työväenliike. SDP
- Aatteellista läpimurtoa odoteltaessa. Kolanen—Bergholm (SoPo 3/85)
- Ajan henki ja sosialidemokratia. Kristiina Turpeinen (SoPo 3/86)
- Demokraattinen sosialismi ulkopoliittisesta näkökulmasta (kts. myös 2.2.). Juha Tolonen (SoPo 4/85)
- Ehkä väärä, mutta ei turha — vastauksia toveri Aimo Kairamolle. Folke Sundman (SoPo 1/78)
- Entä SDP:n oma vallankäyttö? Erkki Tuomioja (SoPo 1/84)
- Hannu Vesan haastattelu (kts. myös 3.4.). Piimies–Sovala (SoPo 2/85)
- Ihmiskuntapolitiikka — haaste sosialidemokratialle. Pekka Kuusi (SoPo 1/84)
- Jälkiteollisen sosialidemokratian mahdollisuudet (kts. myös 2.1.). Risto Sänkiaho (SoPo 3/81)
- Kansa keskusteli, lausunnot kertovat. Helvi Ollikainen (SoPo 2/87)
- Kansanliikesosialidemokratian mahdollisuudet. Jussi Pikkusaari (SoPo 1/83)
- Kansanliike vapauden puolesta (kts. myös 3.7.). Veli-Mikko Niemi (SoPo 2/86)
- Kolmatta linjaa takaisin — Ilkka-Christian Björklundin haastattelu (kts. myös 4.2.2.). Niilo Jääskinen — Dave Seligson (SoPo 4/86)
- Kunnalliset palvelut ja sosialidemokratia (kts. myös 3.5.). Elina Lehto (SoPo 1/86)
- Kuoleeko aluepoliittinen keskustelu? Kirje Pirkko Työläjärvelle. Jussi Turtola (SoPo 4/82)
- Kysymys sosialismista (ilm. Sosialistinen Aikakauslehti 5–6/1950) (kts. myös 2.4.) R. H. Oittinen (SoPo 2/78)
- Lakkautuuko liike? Kirje Pirkko Työläjärvelle. Pauli Kettunen (SoPo 4/82)
- Lapin sosialidemokratia. Esko J. Ojala (SoPo 3/86)
- Loppuarvio periaateohjelmasta. Risto Kolanen (SoPo 3/87)
- Lyhyt, selkeä ja tavoitteellinen periaateohjelma. Tuomas Harpf (SoPo 2/87)
- Marianne Laxénin haastattelu (kts. myös 4.2.6.). Jorma Bergholm ja Marja Lehto SoPo
- Menestyksen vai vapautuksen sosialidemokratia. Risto Kolanen (SoPo 4/86)
- Mikä minulle on tärkeää SDP:n periaateohjelman uudistamisessa? Arja Alho (SoPo 1/84)
- Mikä minulle on tärkeää SDP n periaateohjelman uudistamisessa? Jussi Pikkusaari (SoPo 1/84)
- Mikä se on? Nimimerkki Kippari-Kalle (SoPo 2/87)
- Minun periaateohjelmani. Jukka Pakkala (SoPo 2/81)
- Minun periaateohjelmani. Jussi Pikkusaari (SoPo 2/81)
- Minun periaateohjelmani. Folke Sundman (SoPo 2/81)
- Miten liikepankit ja vakuutuslaitokset saatetaan yhteiskunnan haltuun (kts. myös 2.2.). Kaj Bärlund (SoPo 1/76)
- Neljätoista teesiä Tampereen tapaamisesta (kts. myös 2.2.). Pentti Puoskari (SoPo 4/86)
- Neuvoja valintarituaalin pyrkijöille. Nimimerkki Kippari-Kalle (SoPo 1/84)
- Näkökohtia näkökohdista. Jorma Bergholm (SoPo 2/81)
- Näkökohtia periaateluonnokseen. Pentti Arajärvi (SoPo 3/86)
- On tekojen aika (kts myös 3.4.). Juhana Vartiainen (SoPo 2/86)
- Osviitta uudelle periaateohjelmalle. Kari Karjalainen (SoPo 3/85)
- Parlamentaarisen politiikan problematiikasta. Tapani Turkka (SoPo 3/85)
- Periaateohjelma ja politiikka. Jukka Paastela (SoPo 1/84)
- Poliittiset sukupolvet nykyisessä SDP:ssä. Jorma Bergholm (SoPo 4/80)
- Puoluedemokratia. Jukka Paastela (SoPo 2/74)
- Puoluedemokratia. Aimo Kairamo (SoPo 3/74)
- Puoluekokousaloitteista. Satu Siitonen (SoPo 1/84)
- Puolue kuin yritys? Kristiina Turpeinen (SoPo 1/84)
- Raportti Pälkäneen liikkeestä. Jukka Paastela (SoPo 2/72)
- SDP ja nuoret (kts. myös 3.7.). Matti Tukiainen 2/86
- SDP:n periaateohjelman uudistamista tarvitaan. Miksi? Pentti Puoskari (SoPo 2/87)
- SDP:n tuleva periaateohjelma. Kimmo Kiljunen (SoPo 1/84)
- SDP puoluekokouksen alla. Tarja Halonen (SoPo 2/81)
- SDP ja taloudellinen kansanvalta (kts. myös 3.4.). Kalevi Sorsa (SoPo 2/86)
- SDP, talouspolitiikan terve järki ja kansan palveleminen (kts. myös 3.4.). Juhana Vartiainen (SoPo 3/83)
- SDP–valtio–yhteiskunta (kis. myös 2.1). Bo Ahlfors (SoPo 2/85)
- Sosialidemokraatit ja hallituskysymys. Jukka Paastela — Pekka Sarkkinen — Folke Sundman — Hannu Vesa (SoPo 2/77)
- Sosialidemokraattisen Puolueen asenne EEC-kysymykeeen. Väinö Rinki (SoPo 1/72)
- Sosialidemokraattisen Puolueen nykytilan arvointia. Erkki Tuomioja (SoPo 4/78)
- Sosialidemokratia — hyvän ja pahan tekijänä. Jukka Gustafsson (SoPo 2/81)
- Sosialidemokratia ja fundamentaalioppositio. Niilo Jääskinen (SoPo 4/84)
- Sosialidemokratia ja talouspoliittiset kriisit (kts. myös 3.4.). Heikki Paloheimo (SoPo 3/83)
- Sosialidemokratia ja yhteiskuntamme tulevaisuus. Reijo Anttila — Pentti Holappa — Jouko Sillanpää — Erkki Tuomioja (SoPo 3/78)
- Sosialidemokratia kapitalismissa — piirteitä SDP:n kehityksestä ja funktioista (kts. myös 4.2.1.). Päivö Puhakainen (SoPo 1/73)
- Sosialidemokratia muutosten edessä — Pirkko Työläjärven haastattelu. Risto Kolanen, Kristiina Wuolio (SoPo 4/80)
- Sosialidemokratian aatteellisista kehitystendensseistä (kts. myös 2.4. ja 4.1.2.). Folke Sundman (SoPo 5/77)
- Sosialidemokratian aatteellisista kehitystendensseistä — kommentti Folke Sundmanin artikkeliin 5/77 (kts. myös 4.1.2.). Aimo Kairamo (SoPo 5/77)
- Sosialidemokratian huomen ja tämän päivän SoPo (kts. myös 4.2.5.). Niilo Jääskinen (SoPo 3/86)
- Sosialidemokratian poliittisen strategian ongelmia (kts. myös 2.2.). Hannu Vesa (SoPo 5/77)
- Sosialidemokratian poliittisen strategian ongelmia — kommentti Hannu Vesan artikkeliin 5/77 (kts. myös 2.2.). Jorma Westerlund (SoPo 5/77)
- Sosialidemokratian poliittisen strategian ongelmia — kommentti Hannu Vesan artikkeliin 5/77 (kts. myös 2.2). Erkki (SoPo 5/77)
- Sosialidemokratian suunta — puoluetoimikunnan puoluekokousesityksen arviointia. Folke Sundman (SoPo 2/78)
- Sosialidemokratian välitilinpäätös. Erkki Tuomioja SoPo (1a/81)
- Sosialidemokratia, poliittinen kulttuuri ja taloudellisen toiminnan säätely (kts. myös 3.4.). Heikki Paloheimo (SoPo 4/82)
- Tamperelaisen sosialidemokratian »vaaran vuodet» — Lasse Eskosen, Jukka Gustafssonin ja Seppo Salmisen haastattelu. Timo Mielonen (SoPo 3/86)
- Talouspolitiikka SDP:n ideologisen omaleimaisuuden koetinkivenä (kts. myös 3.4.). Puoskari—Vartiainen (SoPo 2/85)
- Tarvitsemme tietoa, tarvitsemme arvoja (IV:n TTT:n avaus). Kaarina Suonio (SoPo 1/83)
- Trendiennuste ja SDP:n vaalitulos (kts. myös 2.1.). Timo Kauppinen (SoPo 2/87)
- Työajan lyhentäminen ja sosialidemokratian reformipolitiikka (kts. myös 3.4.). Paavo Lipponen (SoPo 1/85)
- Työväenliike ja tavallisten ihmisten kuuleminen — suomalaisen sosialidemokratian demokratiakäsitys ja politiikkakäsitys. Pauli Kettunen (SoPo 4/83)
- Työväenliike on laiminlyönyt hegemoniakamppailun. Veikko O. Veilahden haastattelu (kts. myös 4.2.1.). Risto Kolanen ja Jukka Paastela (SoPo 2/86)
- Työväenliikkeen demokratia. Liisa Jaakonsaari (SoPo 1/83)
- Uuteen poliittiseen kulttuuriin. Jorma Bergholm (SoPo 1/84)
- Vapaus, veljeys, tasa-arvoisuus. Aulis Aarnio (SoPo 3/85)
- Vappu Taipaleen haastattelu (kts. myös 3.5.) Kolanen—Lehto—Siitonen (SoPo 2/85)
- Vasemmistososialidemokratian nykytilasta. Jukka Paastela (SoPo 3/75)
- Vastauksia Folke Sundmanin vastauksiin. Armo Kairamo (SoPo 3/78)
- Äärisosialidemokratian haaste vai jälkisosialidemokratian antautuminen. Risto Kolanen (SoPo 2/87)
- 4.2.3. Suomen työväenliike. SKP/SKDL
- Ajan ankaran Aallon alla — keskusteluja Arvo Aallon kanssa. Jarko Tirkkonen (SoPo 3/85)
- Jälkeen meikäläisyyden — Matti Hyvärisen haastattelu (kts. myös 3.7.). Jorma Bergholm (SoPo 4/84)
- Kolmatta linjaa takaisin — Ilkka-Christian Björklundin haastattelu (kts. myös 4.2.2.). Niilo Jääskinen — Dave Seligson (SoPo 4/86)
- Kommunismi Suomessa — Quo Vadis. Folke Sundman (SoPo 2/83)
- Näkökulmia 70-luvun taistolaisuuteen nuorisoilmiönä (kts. myös 3.7.). Bergholm—Kolanen—Paastela—Seligson (SoPo 4/84)
- SKP:n kriisi ja vasemmiston yhteistyö (kts. myös 3.5.). Folke Sundman (SoPo 2/62)
- SKP:n VI skitsofreninen edustajakokous. Veikko Tarvainen (SoPo 4/87)
- Titanicin matkassa. Kimmo Rentolan haastattelu (kts. myös 3.7.). Kolanen—Seligson (SoPo 4/84)
- 4.2.4. Suomen työväenliike. Ammattiyhdistysliike
- Ammattiyhdistysliike ja palkkatyöläisintressien kollektiivisuus (kts. myös 4.2.1.). Pauli Kettunen (SoPo 1/81)
- Ammattiyhdistysliikkeen demokratiasta. Kauko Viitala (SoPo 2/74)
- Antikapitalismi ja järjestödemokratia sos.dem. ay-politiikan pulmakysymyksenä. Kimmo Kevätsalo (SoPo 1/72)
- Ay-liike ja tieteellinen tutkimus. Juhana Vartiainen (SoPo 1/81)
- Ay-liikkeen sisäisen demokratian ulottuvuudet. Heikki Kehälinna (SoPo 1/83)
- Ay-nuoriso ja poliittinen toiminta. Erkki Vuorenmaa (SoPo 1/81)
- Jäsen järjestötutkimuksen kohteena — elämäntilanne ja osallistumismahdollisuudet Metallissa. Pekka Porvali (SoPo 1/83)
- Lauri Ihalaisen haastattelu. Satu Siitonen ja Juhana Vartiainen (SoPo 1/86)
- Keskiverto Liikeliittolainen. Aarno Peltokoski (SoPo 1/83)
- Kollektiivisesta palkkatyöläisintressistä ja palkkatyöläisintressin kollektiivisuudesta. Jari Vettenranta (SoPo 3/87)
- Naiset ja työmarkkinat (kts. myös 2.6.). Marja-Liisa Anttalainen (SoPo 1/81)
- Näkökulmia Paperin historiahankkeeseen (kts. myös 7.). Simo Laaksovirta (SoPo 4/88)
- Onko ammattiyhdistysliikkeellä valmiuksia työn uudelleenjakoon? Pertti Ahonen (SoPo 1/85)
- Onko ay-liike tämän päivän kansanliike. Antero Mäki (SoPo 1/83)
- Paperiliiton vastaus nyky-yhteiskunnan kriisiin. Jorma Kalela (SoPo 1/83)
- Suomen ammatillisen työväenliikkeen aseman ja periaatteellisten tavoitteiden kehityksestä (kts. myös 4.2.1.). Arto Ernvall (SoPo 2/74)
- Teesejä ammattiyhdistysliikkeen nykyisyydestä. Harri Melin (SoPo 4/88)
- Tutkimus Kemian työntekijäin liiton sisäisestä demokratiasta. Olli Peltola (SoPo 1/83)
- Työelämän muutos ja ay-liikkeen uudet haasteet (kts. myös 2.1.). Heikki Kehälinna — Harri Melin (SoPo 3/87)
- Työläis- ja ay-tietoisuuden tutkimuksesta (kts. myös 3.6.). Jorma Kalela (SoPo 1/86)
- Työmarkkinapolitiikan muutostarpeet ja KTV. Jarmo Lehtonen (SoPo 1/81)
- Työväen ammatillinen liike ja kulttuuripolitiikka. Arjo Söderblom (SoPo 1/81)
- Vasemmistolainen viikkolehti. Veikko Tarvainen (SoPo 4/82)
- Yksilön kiinnittymisestä järjestöön. Heikki Katajisto (SoPo 1/83)
- Yksityisen jäsenen ääni hukkuu. Matti Hynynen (SoPo 1/83)
- 4.2.5. Suomen työväenliike — nuoriso- ja opiskelijaliike
- Alustavia tietoja SNK:n kaaderistoa koskevasta asennetutkimuksesta. Kaarina Vilppula (SoPo 3/77)
- Chile-solidaarisuusliikkeen kokemukset. Eero Heinäluoma (SoPo 1/75)
- Eipäs tönitä kavereita. Timo Peltovuori (SoPo 2/86)
- Huomioita SNK:n sisäisestä keskustelusta. Marja Lehto — Jukka Paastela (SoPo 4/79)
- Kadonneen toimintaympäristön metsästys. Auli Kivenmaa (SoPo 2/86)
- Keskustelu SNK:n aatteellispoliittisesta asiakirjasta Jorma Bergholm — Aarne Nummi — Erkki Raatikainen — Folke Sundman (SoPo 2/79)
- Keskustelu 60-luvun loppupuolen sosialidemokraattisesta opiskelijaliikkeestä (kts. myös 4.2.1.). Pertti Hynynen — Martti Koivisto — Hannu Vesa (SoPo 4/73)
- Kohti entistä voimakkaampaa SNK:ta — näkökohtia sos.dem. nuorisoliikkeen kehittämisestä. Eero Heinäluoma (SoPo 3/76)
- Kommunistien ja sosialidemokraattien keskinäisestä yhteistyöstä ja ideologisesta kamppailusta. Folke Sundman (SoPo 4/73)
- Kuusi vuotta — ihan suotta? Jukka Pakkala — Veikko Tarvainen (SoPo 1/79)
- Maamme opiskelijaliike ja sosialidemokratia. Pertti Hynynen (SoPo 1/73)
- Nuorisoliiton lähimmät tehtävät. Folke Sundman (SoPo 3/73)
- Nuorisoliiton oma vasemmistoyhteistyö. Jukka Paastela (SoPo 3/73)
- Opiskelijajärjestöjen kehittäminen. SONK:n kannanotto XII liittokokouksessa (SoPo 2/74)
- Opiskelijaliike ja uusi subjektivismi. Jorma Oksanen (SoPo 2/80)
- Ovien auetessa. Jorma Oksanen (SoPo 3/81)
- SNK valinkauhassa. Hannu Vesa (SoPo 1/72)
- SNK:n aatteellisen työn arviointia. Tauno Mehtälä (SoPo 4/78)
- SNK:n periaateohjelman uudistaminen. Matti Tukiainen (SoPo 2/86)
- SNK on poliittinen nuorisojärjestö. Jukka Oksanen (SoPo 2/86)
- SNK — pois tylsyydestä. Sinikka Näätsaari (SoPo 2/86)
- SNK:n työläisnuorisotoiminnan ongelmista. Pekka Sarkkinen (SoPo 4/78)
- Sosialidemokraattisen nuorisoliikkeen kulttuuritoiminta. Jarmo Järvinen (SoPo 4/77)
- Sosialidemokratian huomen ja tämän päivän SoPo (kts. myös 4.2.2.). Niilo Jääskinen (SoPo 3/86)
- Sosialistisen nuorisoliikkeen toiminta-ajatuksesta. Jorma Bergholm (SoPo 3/81)
- Tuloksia SNK:n kaaderistoon kohdistuneesta asennetutkimuksesta. Kaarina Vilppula SoPo S/79
- Työläisnuorisdiikkeen ay-politiikka. Pekka Sarkkinen (SoPo 3/73)
- Valtiososialismi SNK:n periaateohjelmaa täydentävässä asiakirjassa (kts. myös 2.3. ja 2.5.). Heikki Lakkala (SoPo 2/79)
- Vasemmiston opiskelijajärjestöt ja uusi tilanne. Juhana Vartiainen (SoPo 2/80)
- 4.2.6. Suomen työväenliike -muu työväenliike
- E-liikkeen jäsenet ja osuustoiminnan tehtävänmuutokset. Kaj Ilmonen (SoPo 1/83)
- Kotkaliike ja ihmiseksi tulemisen ongelma. Kristiina Wuolio (SoPo 1/80)
- Itsenäisen työläisurheiluliikkeen kehitys ja poliittinen merkitys. Reijo Katajamäki (SoPo 3/78)
- Koulutusta tietoisuuteen ja toimintaan — Työväen sivistysliikkeen kysymyksiä. Marja Lehto (SoPo 2/79)
- Marianne Laxénin haastattelu (kts. myös 4.2.2.). Jorma Bergholm ja Marja Lehto (SoPo 3/86)
- Työläisurheilun valistus uudelleen elvytettävä. J. Aatos Suominen SoPo S/79
- Työväen sivistystyön umpikuja. Pertti Rantanen — Jorma Turunen (SoPo 4/83)
- Urheilun teoriat ja työläisurheilun järjestöhistorian tutkiminen (kts. myös 4.2.1.). Seppo Hentilä (SoPo 3/84)
- Yrjö Kallinen ja osuuskaupallinen valistustyö (kts. myös 6). Antti Vuorenrinne (SoPo 2/84)
- 5. Porvarilliset puolueet ja ideologiat
- Eräitä teoreettisia näkökohtia fasismista. Luis Herrera (SoPo 3/78)
- Liberalismi ja konservatismi tänään. Stig-Björn Ljungren (suom. Erika Penttilä ja Pekka Nurminen) (SoPo 1/87)
- Mikä on Keskustapuolue. Heikki Lakkala (SoPo 1/77)
- Porvarillisten ideologioitten kritiikki. Heikki Lakkala (SoPo 5/77)
- Porvarillisten ideologioitten kritiikki. Kommentti Heikki Lakkalan artikkeliin 5/77. Yrsa Stenius (SoPo 5/77)
- Totalitaariset ideologiat Latinalaisessa Amerikassa (ilm. Faire-lehti 12/1976). Suom. Jukka Paastela (SoPo 1/77)
- Tutkijana fasismia vastaan — Reinhard Kühnlin haastattelu. Risto Kolanen — Marja Lehto (SoPo 4/81)
- 6. Lehtiä
- Arkiv — för studier i arbetarrörelsens historia. Seppo Hentilä (SoPo 1/80)
- Das Argument — Zeitschrift für Philosophie und Sozialwissenschaften. Risto Kolanen — Jorma Oksanen (SoPo 3/81)
- Frontal. Jorma Oksanen (SoPo 2/80)
- Internationale Pressschau. Heikki Lakkala (SoPo 1/80)
- In These Times. Jukka Paastela (SoPo 3/84)
- New Socialists. Jukka Paastela (SoPo 2/82)
- Socialist Affairs. Jorma Oksanen (SoPo 2/80)
- Sozialistische Korrespondenz. Jorma Oksanen. (SoPo 1/80)
- Tidskrift for arbeiderbevegelsens historie. Pauli Kettunen (SoPo 3/81)
- Wiener Tagebuch. Heikki Lakkala (SoPo 1/80)
- 7. Kirja-arviot
- 7.1. Filosofia
- Einstein ajattelijoille. Joseph Schwartz — Michael McGuinness. Juha Sointu (SoPo 4/81)
- Hegel. Mihael Ovsjannikov. Markku Mäki (SoPo 3/83)
- Ihmistieteiden filosofiset perusteet. Matti Juntunen — Lauri Mehtonen. Pauli A. Piri (SoPo 1/79)
- Johdatus marxilaiseen filosofiaan. Heikki Lakkala — Jukka Paastela. Juhana Vartiainen (SoPo 4/80)
- Johdatus Leninin teokseen »Materialismi ja empiriokritisisismi». B. M. Kedrov. Marja Lehto (SoPo 5/77)
- Marxin taloudellis-filosofiset käsikirjoitukset ja niiden tulkinnat. T. T. Oizerman. Pirjo Puumalainen (SoPo 3/77)
- Platon. Valentin Asmus. Jukka Paastela (SoPo 1/79)
- Uskonnon olemuksesta. Ludvig Feuerbach. Juha Sointu (SoPo 2/82)
- Vallankumousprosessin dialektiikkaa. J. A. Krasin. Jukka Paastela (SoPo 1/72)
- 7.2. Yhteiskunta-analyysi ja sosialistinen strategia
- 7.2.1. Yleinen yhteiskunta-analyysi
- Elämä, kuolema, politiikka. Ilkka Taipale. Jorma Oksanen (SoPo 4/80)
- Katsaus vasemmiston voimiin. Marxilaisen kirjallisuuden edistämisseura. Pentti Puoskari (SoPo 3/83)
- Koulun penkiltä palkkatyöhön. Paul Willis. Riitta Oittinen (SoPo 3/84)
- Lähiö — tutkimus elämäntapojen muutoksesta. Martti Kortteinen. Jorma Bergholm (SoPo 3/83)
- Miellyttävää väkivaltaa. Näinkö Suomi menettää itsenäisyytensä. Reino Paasilinna. Jorma Bergholm (SoPo 1/87)
- Muutoksen suunta. Paavo Lipponen. Jorma Bergholm (SoPo 1/87)
- Pohjalla. Günter Wallraff. Riitta Oittinen (SoPo 3/86)
- Politiikka, talous ja yhteiskunnan muutos. Heikki Paloheimo. Pertti Hynynen (SoPo 4/83)
- Tekstejä vapaan sanan vuosikymmeneltä III. Raoul Palmgren. Heikki Lakkala (SoPo 4/82)
- Tiede ja teknologia — kehityksenkö hyväksi. Pehmeän teknologian seura. Jorma Oksanen (SoPo 3/80)
- Tie Wiganin laiturille. Georg Orwell. Riitta Oittinen (SoPo 3/86)
- Työvoiman käytön ja uusmtamisen muodot. Heikki Lehtonen. Aarni Tuominen (SoPo 4/83)
- Uusi Suomi. Esko Seppänen. Henrik Ulfvens (SoPo 2/78)
- Uusi yhteiskunta. Eero Taivalsaari. Hannu Vesa (SoPo 1/76)
- Vallankätkentäjuttu. Tauno Vesala. Aili Paastela (SoPo 2/72)
- Vankilavihkot, valikoima I ja II. Antonio Gramsci. Kristiina Turpeinen (SoPo 2/84)
- Yhteiskuntakybernetiikka. Yrjö Ahmavaara. Jari-Pekka Vuorela (SoPo 3/77)
- 7.2.2. Sosialistinen strategia
- Antimonopolistinen vaihtoehto — sosialistinen perspektiivi. Rolf Reissing — Dieter Weigert. Marja Lehto (SoPo 5/75)
- Millaisen sosialismin puolesta taistelemme. Bo Bergman. Aulis Kallio (SoPo 2/77)
- Sosialidemokratian aateperintö. Gunnar Gunnarsson. Jukka Paastela (SoPo 2/73)
- Sosialismin avaimet. Didier Motchane. Hannu Vesa (SoPo 5/75)
- Työväenluokan puolue ja sosialidemokratia. Jukka Paastela. Timo Mielonen (SoPo 5/76)
- Vaihtoehto. Reaalisesti olemassa olevan sosialismin kritiikki. Rudolf Bahro. Kalevi Leino (SoPo 4/80)
- 7.2.3. Valtioteoria
- Aika, paikka ja politiikka. Sakari Hänninen. Pertti Hynynen (SoPo 4/83)
- Valtio, oikeus ja yhteiskunta. Luentoja materialistisesta valtioteoriasta. Raimo Blom. Pertti Hynynen (SoPo 4/77)
- Yhteiskuntateoria ja valtio. Raimo Blom. Pertti Hynynen (SoPo 4/83)
- 7.2.4. Marxismiymärrys ja marxilaisuuden suuntaukset
- A Dictionary of Marxist Thought. Toim. Tom Bottomore. Jukka Paastela (SoPo 1/87)
- Dictionnaire critique du marxisme. Toim. Georges Labica. Jukka Paastela (SoPo 1/87)
- Eurokommunismi. Santiago Carillo. Pauli A. Piri (SoPo 2/79)
- Ideologinen muistio 76. TASY:n julkaisusarja. Jukka Paastela (SoPo 3/76)
- Lexikon des Sozialismus. Toim. Thomas Moyer ym. Jukka Paastela (SoPo 1/87)
- Marxilainen uskontokritiikki. Vesa Oittinen. Jukka Paastela (SoPo 3/80)
- Työväenluokan yhtenäisyys. Antonio Gramsci. Arto Ernvall (SoPo 3/77)
- Uusia ihmisiä. Max Adler. Eeva Aron artikkeli, Soihtu 5/73. Jukka Paastela — Erno Lehtinen (SoPo 1/74)
- 7.2.5. Itä-eurooppa ja Kiina-analyysi
- Lohikäärmeen vuosi. Jaakko Kaurinkoski. Johanna Mannila (SoPo 2/78)
- SEV ja sosialistinen taloudellinen yhdentyminen. Linnainmaa—Möttölä. Pekka Hemmilä (SoPo 4/74)
- 7.2.6. Feminismi, naiskysymys
- Eevan tyttäret — eurooppalaisen naisen, lapsen ja perheen historia. Kaari Utrio. Riitta Oittinen (SoPo 4/84)
- Nainen ja sosialismi. August Bebel. Marja Lehto (SoPo 5/76)
- Toinen sukupuoli. Simone de Beauvoir. Marja Lehto (SoPo 4/81)
- 7.3. Politiikka
- 7.3.1. Kansainvälinen politiikka, ulkomaat
- Das Grüne Buch, die dritte Universaltheorie. Muammar al Khaddafi. Niilo Jääskinen (SoPo 3/82)
- Katalonia. Georg Orwell. Jukka Paastela (SoPo 3/78)
- Salvador — kansanmurhan päiväkirja. Pakkala—Elo. Kai Hurskainen (SoPo 1/84)
- Tapaamisia ja kokemuksia. Willy Brandt. Niilo Jääskinen (SoPo 1/78)
- Vaihtoehtoja vasempaan — uudistuspolitiikka Ranskassa. Pertti Hynynen. Riitta Pihlajamäki (SoPo 3/85)
- Yhdysvaltain ja Neuvostoliiton taloussuhteet. Juhani Ikonen. Marja Lehto (SoPo 2/77)
- 7.3.2. Imperialismi ja kolmas maailma
- Alikehityksen maailma. Kimmo Kiljunen. Raimo Väyrynen (SoPo 5/77)
- Muutoksen tuuli. Kai Vakkuri. Heli Vanamo (SoPo 5/79)
- 7.3.3. Sota, rauha ja rauhanliike
- Kotirintaman kahden kasvot. Sota-ajan muistelmia. Toim. Matti Hako ja Heimo Huhtanen. Tero Tuomisto (SoPo 3/86)
- Kysymyksiä sodasta ja rauhasta. Osmo Apunen. Hans Virtanen (SoPo 2/81)
- Varustelun ja ajattelun ristiriidat. Erik Arnkil. Jorma Oksanen (SoPo 2/85)
- 7.3.4. Talouspolitiikka
- Ekonomistit eksyksissä. Pertti Viita. Hannu Vesa (SoPo 5/76)
- Keynesistä uusklassiseen synteesiin. Irina Osadtsaja. Hannu Vesa (SoPo 5/79)
- Kilpailukyky korvien välissä. Heikki Välitalo. Markus Sovala (SoPo 3/84)
- Suunnittelun tavoitteet ja keinot. Paavo Uusitalo. Hannu Vesa (SoPo 1/75)
- Tulopolitiikan arvostelua. Seppo Toiviainen. Pertti Hynynen (SoPo 1/74)
- Työmiehen talousoppi. Hannu Vesa. Heikki Virkkunen (SoPo 2/79)
- Työttömyys, laki ja talous. Uotila—Uusitalo. Jukka Kekkonen (SoPo 1/85)
- 7.3.5. Suomen sisäpolitiikka
- Erittäin salainen. Vakoilu Suomessa. Jukka Rislakki. Simo Laaksovirta (SoPo 3/83)
- Huipulla. Yrjö Keinonen. Eero Heinäluoma (SoPo 2/78)
- Hyppysammakon arvoitus. Suomalainen tiede poliitikkojen valossa. Erkki Berndtson. Erkki Raatikainen (SoPo 3/83)
- Isänmaan tietäjät ja hoitajat. Heiskanen—Steinbock. Ismo Pohjantammi (SoPo 1/84)
- Kuin punainen varjo vain. Erkki Raatikainen. Pertti Hynynen (SoPo 3/80)
- Kun valta vaihtui. Mitä todella tapahtui presidentinvaaleissa 1982. Blåfield—Vuoristo. Timo Hynynen (SoPo 3/83)
- Nykyinen kriisi ja hallituskysymys. Seppo Toiviainen. Folke Sundman (SoPo 1/79)
- Ohjelmaperusteinen suunnittelu julkishallinnossa. Eero Pitkänen. Hannu Vesa (SoPo 4/76)
- Perustuslakiuudistus. Antero Jyränki. Pentti Arajärvi (SoPo 1/75)
- Tuntematon sosialismi. Pentti Poukka. Marja Lehto (SoPo 1/76)
- Vaihtoehdottoman demokratian kritiikki. Erkki Tuomioja. Timo Mielonen (SoPo 3/81)
- Vuosisatani. Urho Kekkonen. Heimo Huhtanen (SoPo 1/82)
- 7.3.6 Tiede-koulutus- ja kulttuuripolitiikka
- Alemmat taiteet. Markku Koski. Antti Vuorenrinne (SoPo 1/86)
- Helsingin Sanomat. Sananvapauden monopoli. Pertti Klemola. Juha Eskelinen (SoPo 3/82)
- Historiankirjoituksen historia. Setälä—Suvanto—Viikari. Jukka Paastela (SoPo 3/84)
- Kapinalliset kynät I. Itsenäisyysajan työväenliikkeen kaunokirjallisuus. Raoul Palmgren. Liisa Ilomäki (SoPo 2/84)
- Kapinalliset kynät II. Raoul Palmgren. Liisa Ilomäki (SoPo 3/84)
- Kapinalliset kynät III. Raoul Palmgren. Liisa Ilomäki (SoPo 2/85)
- Taide kuuluu kansalle. Kulttuurityöntekijäin liiton taidepoliittinen ohjelma 1975. Pekka Gronow (SoPo 4/75)
- Trägrottan. Kim Weckström. Jorma Bergholm (SoPo 4/84)
- 7.3.7. Nuoriso-ja opiskelijapolitiikka
- Lättähatuista punkkareihin. Heiskanen—Mitchell. Timo Mielonen (SoPo 4/85)
- 7.3.8. Ympäristöpolitiikka
- Ekofilosofia, ympäristöliike ja ydinvoima. Olli Tammilehto. Satu Sulonen (SoPo 1/84)
- Sosialismi ja ekologia. Jukka Pakkala. Tuomo Lilja (SoPo 2/81)
- Ydinenergian uhkapeli. Antti Vahtera. Juha Sointu (SoPo 3/80)
- 7.3.9. Muuta
- Kirjeitä hyllystäni. Arvo Salo. Jukka Pääkkönen (SoPo 3/78)
- Nuijasota. Heikki Ylikangas. Tapio Bergholm (SoPo 3/78)
- Siinä näkijä missä tekijä. Hannu Salama. Heikki Laavola (SoPo 1/73)
- Strange Days. The experience of foreign students in Finland. Moore—Soto. Jukka Paastela (SoPo 4/84)
- Vuosi elämästäni. Hannu Salama. Veikko Tarvainen (SoPo 1/81)
- 7.4. Työväenliike
- 7.4.1. Kansainvälinen työväenliike
- 7.4.1.1. Kansainvälinen työväenliike. Historia
- Historian jyrkkiä käänteitä. Sergei Trapeznikov. Pertti Hynynen (SoPo 5/76)
- Erfurtin ohjelma. Karl Kautsky. Heikki Lakkala (SoPo 5/74)
- Vasemmalla ja vapaa, tieni 1930–50. Willy Brandt. Hannes Saarinen (kts. myös 4.1.1.) (SoPo 1/84)
- 7.4.1.2. Poliittinen työväenliike
- Antikommunismi kommunistien silmin — ideologia ja politiikka. F. Ryanko — O. Reinhold. Niilo Jääskinen (SoPo 2/77)
- Demokratian haaste. Georges Marchais. Paavo Löppönen (SoPo 4/74)
- Kommunistien joukkotyö. Kommunististen puolueiden kokemuksia Euroopan kapitalistisissa maissa. Bogored—Medvejev. Jukka Paastela (SoPo 2/62)
- Kommunistinen etujoukko. Leibson—Basmakov. Pertti Hynynen (SoPo 2/79)
- Pohjoismainen sosialidemokratia. Myytti ja todellisuus. Marxilaisen kirjallisuuden edistämisseura. Paavo Löppönen (SoPo 4/93)
- 7.4.1.3. Ammattiyhdistysliike
- Kansainvälinen ay-liike. Hömppi—Tervonen—Väntänen. Juha Sointu (SoPo 1/78)
- Näkökulmia tulevaisuuteen. Paperiliiton historia 1944— 86. Jorma Kalela (kts. myös 4.2.4.). Simo Laaksovirta (SoPo 4/88)
- 7.4.2. Suomen työväenliike
- 7.4.2.1. Historia
- Edvard Gylling — Itä-Karjalan suomalainen rakentaja. Arvo Ylärakkola. Jukka Paastela (SoPo 4/77)
- Eetu Salin, legenda jo eläessään. Kalevi Kalemaa. Liisa Ilomäki (SoPo 2/76)
- Ettei totuus unohtuisi. Arvo Tuominen. Alpo Tiitinen (SoPo 1/77)
- Jahvetti, legenda jo eläessään. Simo Juntunen. Aarne Keskitalo (SoPo 1/77)
- Kansakunta murroksessa. Kesää 1918 ja sen taustaa. Oiva Ketonen. Simo Saarnio (SoPo 2/84)
- Kun Suomen työväki heräsi. Heikki Laavola. Seppo Hentilä (SoPo 5/75)
- Och sä vidare?. Atos Wirtanen. Henrik Helenius (SoPo 3/85)
- Poliittiset muistelmat. Atos Wirtanen. Heimo Huhtanen (SoPo 3/73)
- Niilo Wälläri, legenda jo eläessään. Erkki Savolainen. Kauko Viitala (SoPo 2/79)
- Ponnistuksien kautta vapauteen. Sosialidemokraattisen nuorisoliikkeen historia. Osa I. Aimo Kairamo. Tero Tuomisto (SoPo 1/87)
- Punaisista apostoleista opiskelijaradikalismiin. Bergholm Tapio. Tauno Saarela (SoPo 1/84)
- Väinö Tanner. Taipumattoman tie. Ilkka Hakalehto. Raimo Väyrynen (SoPo 2/74)
- Suomen työläisurheilun historia I–II. TUL 1919–44 ja TUL 1944-59. Seppo Hentilä. Tero Tuomisto (SoPo 2/85)
- Suomen työläisurheilun historia III. Seppo Hentilä. Tero Tuomisto (SoPo 3/87)
- Raoul Palmgren. Suomalainen toisinajattelija. Kalevi Kalemaa. Liisa Ilomäki (SoPo 3/84)
- Yhdessä elämä turvalliseksi. SAK Iaisen ay-liikkeen kehitys vuoteen 1930. Ala-Kapee—Valkonen. Risto Reuna (SoPo 2/83)
- Yleislakosta kansanrintamaan. Sigurd Klockare. Väinö Rinki (SoPo 1/72)
- 7.4.2.2. SDP
- Sosialidemokratia ja kristinusko. Juhani Simojoki. Alarik Corander (SoPo 1/80)
- 7.4.2.3. SKP/SKDL
- Communist participation in governemental coalitions. The case of Finland. Borg—Paastela. Veikko Tarvainen (SoPo 3/82)
- Isänmaan vasen laita. SKDL 30 vuotta piikkinä kansakunnan lihassa. Kalevi Haikara. Jukka Paastela (SoPo 2/76)
- Kommunistin puheenvuoro. Taisto Sinisalo. Pertti Hynynen (SoPo 4/75)
- SKP — tuho vai nousu, kommunistien veljessodan vaiheita. Into Kangas. Veikko Tarvainen (SoPo 3/82)
- Suomalainen ratkaisu. Ele Alenius. Pertti Hynynen (SoPo 4/75)
- Suomalaisen kommunistin kokemuksia. Aarne Saarinen. Hannu Vesa (SoPo 4/84)
- 7.4.2.4. Ammattiyhdistysliike
- Kenen asialla SAK?. Pertti Klemola. Folke Sundman (SoPo 1/76)
- Näin tehdään tuhopolitiikkaa. Kauko Parkkinen. Birgitta Voima (SoPo 3/82)
- 7.5. Porvarilliset puolueet ja ideologiat
- Kriittinen rationalismi. Kari Palonen. Paavo Löppönen (SoPo 2/75)
- 8. Henkilöitä
- Wolfgang Abendroth. Henrik Helenius (SoPo 4/76)
- Wolfgang Abendroth. Pauli Kettunen (SoPo 1/86)
- Louis Althusserin traaginen kohtalo (kts. myös 2.4.) Jukka Paastela (SoPo 4/80)
- Keskusteliuja Bahron kanssa. Heikki Lakkala (SoPo 1/80)
- Tage Erlander 1901–1985. Henrik Helenius (suom. Niilo Jääskinen) (SoPo 4/85)
- Pierre Mendes Francen on poissa. Veikko Tarvainen (SoPo 3/83)
- Proletaarinen Erich Fromm. Ilo Rossi (SoPo 3/80)
- Andre Gorz — strategisten muutosvaiheiden peilaaja (kts. myös 2.4.). Perti Hynynen (SoPo 2/82)
- On tartuttava nokkoseen. Johdanto Gunnar Gunnarssonin artikkeliin 5/76. Folke Sundman (SoPo 5/76)
- Yrjö Kallinen ja osuuskaupallinen valistustyö (kts myös 4.2.6.). Antti Vuorenrinne (SoPo 2/84)
- J.W. Keto, sosialismi ja sosialidemokratia 1920-luvulla. Pauli Kettunen (SoPo 4/80)
- Sosialidemokraatti leirisukupolvesta anii-ideologiseksi pragmaatikoksi — Mauno Koiviston poliittisen ajattelun muotoutuminen (kts. myös 4.2.1.). Risto Kolanen (SoPo 1/82)
- Walter Korpi ja ruotsalaisen sosialidemokratian perintö (kts. myös 4.1.2.). Risto Kolanen (SoPo 1/83)
- Lenin ja »Suomen ja työväenliike» (kts. myös 4.2.1.). Kalela—Turtola (SoPo 3/84)
- Franz Marek in memoriam. Heikki Lakkala (SoPo 1/80)
- Pietro Nennin elämä. Pertti Hynynen (SoPo 2/80)
- Oskar Negtin esittely (kts. myös 2.1.). Risto Kolanen — Keijo Rankonen (SoPo 1/85)
- Jukka Paastelan aatteellisteoreettisesta kehityksestä. Pertti Hynynen (SoPo 1/86)
- Raoul Palmgren — marxilaisen kirjallisuuden tutkimuksen ja kirjallisuuskritiikin suomalainen soveltaja (kts. myös 2.4.). Liisa Ilomäki (SoPo 3/83)
- Olof Palme 1927–1986. Henrik Helenius (SoPo 2/86)
- Nicos Poulantzas 1935–79. Jukka Paastela (SoPo 2/80)
- Toveri puheenjohtajan pitkä varjo — Kalevi Sorsan tie humanistisista nuorisoliittolaishyveistä konsensuspolitiikan keulakuvaksi (kts. myös 3.5.). Jääskinen—Kolanen—Vartiainen (SoPo 1/84)
- Portugal — vaikea vallankumous. Johdanto Alain Tourainen artikkeliin (Kts. myös 3.1.). Jukka Paastela (SoPo 5/75)
- Mario Tronti ja Laboratorio Politico (kts. myös 2.4.). Pertti Hynynen (SoPo 3/81)
- Algot Untolan elämän viimeinen paradoksi. Antti Vuorenrinne (SoPo 2/81)
- Johdanto Hannu Vesan haastatteluun. Jukka Paastela (SoPo 2/85)
- Atos Wirtasen filosofiaa (kts. myös 1.). Henrik Helenius (suom. V. Tarvainen) (SoPo 5/76)
- Clara Zetkin — sosialistisen naisemansipaatioteorian loppuunsaattaja (kts. myös 2.6.). Kristiina Wuolio