Qr-MIA
       
Leest u dit met een smartphone?
Met (enkele) smartphones moet u zelf uitmaken welke modus voor u geschikt is


Deel deze tekst met een kennis
Het e-mailadres:

De algemene Rijksdagverkiezing in de herfst van 1881

We gingen naar deze verkiezing onder zeer ongunstige omstandigheden. We hadden geen nationale partijpers meer. De kleurloze bladen, her en der opgericht, waagden het niet om te pleiten voor een sociaaldemocratische kandidaat. De paar drukkerijen die er nog waren, werden dag en nacht door de politie in de gaten gehouden om te voorkomen dat er sociaaldemocratische pamfletten zouden verschijnen. Eén ervan, een kleine drukkerij van Zumbusch & Komp. in Dresden, werd ook door de politie gesloten, de eigenaar en het personeel werden voor het gerecht gebracht en veroordeeld omdat ze het waagden een pamflet voor mij te drukken. Burgerlijke drukkerijen hadden niet de moed om pamfletten voor ons te drukken; vaak durfden ze zelfs geen stembiljetten voor een sociaaldemocratische kandidaat te drukken. Zo gebeurde het dat, toen de verkiezingsdag naderde, in een groot aantal kiesdistricten geen enkel pamflet kon worden verspreid en in veel kiesdistricten zelfs geen stembiljetten. In veel steden weigerden ook de burgerlijke kranten betaalde advertenties op te nemen waarin de verkiezing van sociaaldemocratische kandidaten werd aanbevolen. Desondanks meende de politie nóg meer te moeten doen om de verkiezingscampagne te bemoeilijken. Naarmate de verkiezingsdatum naderde, namen vervolging en intimidatie door de politie overal toe en hadden ze een steeds venijniger karakter. In alle belegerde gebieden nam het aantal uitzettingen in de herfst toe. De politie werd steeds nerveuzer.

Daarbij kwam nog het tekort aan kandidaten. Bracke, Geib en Reinders waren overleden. Fritzsche, Hasselmann, Most, Reimer, Vahlteich waren geëmigreerd. Anderen, zoals Motteler, Bernstein, Tauscher, Richard Fischer, konden zich niet meer kandidaat stellen vanwege hun partijfuncties in het buitenland. Veel voormalige kandidaten waren ook geëmigreerd of durfden zich niet meer verkiesbaar te stellen om niet geruïneerd te worden, of hadden zichzelf, zoals Hartmann en de gebroeders Kapell, onmogelijk gemaakt. Het gevolg was dat overal waar geen eigen kandidaten waren, kameraden met bekende namen die elders al kandidaat waren, naar voren werden geschoven, wat ook de propaganda vergemakkelijkte. Zo kreeg ik de eer van vijfendertig kandidaturen, Liebknecht en Hasenclever zeventien, Grillenberger vijftien, enz.

De propaganda werd verder bemoeilijkt door het feit dat veel verkiezingsbijeenkomsten werden verboden, nog meer werden afgebroken tijdens een toespraak of geheel verhinderd door huisbazen die hun zalen weigerden. En als de partij ondanks dit alles op de verkiezingsdag 311.961 stemmen telde, slechts 125.197 minder dan bij de aanslag-verkiezing van augustus 1878, dan was dit een geweldig succes dat onze tegenstanders angst inboezemde. Vooral de stemming te Berlijn, na de bekendmaking van de verkiezingsuitslag, zou zeer bedrukt zijn geweest.

In feite werd de socialistenwet al op 27 oktober 1881 afgewezen.
Het morele effect op de partij was enorm. De stemmen waren opnieuw geteld en driekwart van de oude garde bleef trouw aan de oude vlag. Van nu af aan ging het onverbiddelijk vooruit tot 19 februari 1890 met uiteindelijk de beslissende slag, met 1.427.298 stemmen tegen de socialistenwet.

Geen van onze kandidaten werd gekozen in de eerste stemronde. Wilhelm Stolle, die eigenlijk een meerderheid had in het achttiende Saksische kiesdistrict Zwickau-Crimmitschau, werd door de verkiezingscommissaris afgevoerd. Hij won alleen in de tweede stemronde. We waren betrokken bij in totaal tweeëntwintig nipte verkiezingen, ik alleen al bij drie: Dresden, Leipzig en Berlijn IV.

De gebeurtenissen in Dresden waren voor mij van bijzonder belang, omdat ze twee eigenaardige gevolgen hadden. Het was onmogelijk om in Dresden een pamflet te produceren. Met de hulp van vrienden ontdekte ik een kleine drukker in Zittau i.d.L., aan wie ik het drukken ervan toevertrouwde. Hij kreeg de opdracht om vijfenveertigduizend pamfletten en een overeenkomstig aantal stembiljetten te drukken en ze in pakketjes van duizend stuks, verpakt in twee dozen en gedeclareerd als linnen, naar een partijkameraad in Dresden – een handelaar in textiel – te sturen. Als drukkerij werd de Sozialdemokrat drukkerij in Zürich-Hottingen genoemd. De twee enorme dozen arriveerden gelukkig op hun adres, maar toen de geadresseerde ze in zijn kleine tuin zag liggen, werd hij bang. Hij stuurde ze overhaast via bedienden naar een bevriende vrijgezel die op het erf van een transporteur woonde. Toen hij de dozen zag, vroeg hij wat erin zat. Geschrokken stuurde de nieuwe ontvanger de dozen terug, wat de transporteur achterdochtig maakte, die snel de politie liet komen. De politie onderschepte de mannen op straat en bracht ze naar het hoofdbureau. Toen de inhoud ontdekt werd, wreef politiecommissaris Paul, een van onze ergste tegenstanders, zich in de handen. Nu hebben de sociaaldemocraten geen folders meer voor de verkiezingen, juichte hij. Het was twaalf dagen voor de verkiezingen en onze situatie was uiterst onaangenaam. Maar ik verloor mijn hoofd niet. Ik herinnerde me een kameraad die letterzetter was en een norse kerel. Ik vroeg hem onmiddellijk naar de omgeving van Dresden te reizen om te zien of hij een drukker kon vinden die bereid was tegen een goede prijs een pamflet te drukken; ik wilde intussen een nieuw pamflet schrijven. Zo gezegd, zo gedaan. Toen de kameraad ’s avonds bij me terugkwam, kon ik aan zijn gezicht zien dat zijn reis succesvol was geweest. Hij had de drukker van het publicatieblad in Pirna voor het plan gewonnen. Zoals opgedragen stuurde hij de krant de volgende zaterdag in koffers die hem door een bediende ter beschikking waren gesteld naar het station, waar onze mensen de koffers in ontvangst namen en op bepaalde adressen afleverden. Alles verliep volgens plan. Een van de mannen gaf zijn collega aan bij de politie vanwege de frequentie van zijn transporten naar het station. De politie nam de laatste zending, ongeveer zesduizend stuks, in beslag en rapporteerde het incident aan Dresden. Maar omdat de avond al gevallen was, waren vierhonderd van onze mensen goed voorbereid op het station. Voordat de politie bijgekomen was van hun verbazing, waren er al folders en stembiljetten uitgedeeld. Alleen twee mannen met een paar honderd folders werden gepakt, maar hen kon niets worden aangedaan. Daarna lukte het ons om een tweede folder te verspreiden.

Op de belangrijkste verkiezingsdag had ik een relatieve meerderheid van 9.079 stemmen onder vier kandidaten. Ik stond op de geselecteerde lijst met de burgemeester van Dresden. De ambachtslieden van Dresden, die 2.076 stemmen hadden, legden mij hun eisen ter ondertekening voor en wilden mij vervolgens kiezen. Ik weigerde. Dat betekende mijn nederlaag. De tweede verkiezing, die onder zeer ongebruikelijke omstandigheden plaatsvond – aankondiging van de opruiingsparagrafen, dienstplicht van de militairen, bezetting van de stembureaus door gendarmes – besliste tegen mij met 14.439 stemmen tegen de 10.827 die ik kreeg.

In Leipzig kreeg ik 6.482 stemmen bij de hoofdverkiezing en stond ik op de shortlist met de nationaal-liberale kandidaat, die 8.894 stemmen had gekregen. Hierin kreeg ik 9.821 stemmen, mijn tegenstander 11.863. We hadden hier geen overwinning verwacht.

De verkiezing in Berlijn IV was interessanter. Hier kreeg ik 13.524 stemmen in de hoofdverkiezing, Albert Träger 19.527 stemmen en de conservatieven 8.270 stemmen. In dit kiesdistrict, net als in Berlijn VI, waar Hasenclever kandidaat was, hadden de conservatieven het voordeel bij de shortlist-verkiezing. Nu was de situatie in Berlijn op dat moment zodanig dat de conservatieven (antisemieten, christen-socialisten, enz.) wanhopige pogingen deden om de Vooruitgangspartij te onttronen. Ze handelden in het belang van Bismarck en Puttkamer, die Eulenburg een paar maanden eerder had vervangen als minister van Binnenlandse Zaken. De haat van Bismarck tegen de progressieven en de liberalen in het algemeen nam voortdurend toe en dus waren de conservatieven opnieuw, net als in de tijd van Schweitzer, bereid om een pact met de duivel te sluiten, dat wil zeggen met ons, behalve dat wij daar niet toe geneigd waren. De volgende verklaring, die we in de Berliner Volkszeitung publiceerden, beschrijft de onderhandelingen:

De berichten in de Reichsbote over de onderhandelingen tussen de leiders van de conservatieven en sociale hervormers (professor Wagner, hofpredikant Stöcker, Diestelkamp, enz.) aan de ene kant en leden van de Sociaaldemocratische Partij aan de andere kant, ter gelegenheid van de tweede ronde van de verkiezingen in het vierde en zesde kiesdistrict van Berlijn, brengen ons tot de volgende verklaring:

Donderdagmiddag 10 november verschenen twee van onze Berlijnse partijkameraden hier in Dresden en deelden ons mee dat er onderhandelingen hadden plaatsgevonden tussen hen en de leiders van de conservatieven en sociale hervormers over de aanstaande shortlist-verkiezing in Berlijn en dat deze tot het volgende resultaat hadden geleid:

Wij, ondergetekenden, dienen samen met Hasenclever de volgende verklaring te onderschrijven:

Wij verklaren:

1. dat we de arbeidersvriendelijke intentie van de Duitse Rijksregering in haar hervormingsbeleid erkennen;

2. dat we in alle ernst bereid zijn in vrede samen te werken met de sociale hervormingspartijen om de economische omstandigheden te verbeteren;

3. dat we hopen, in de woorden van een van onze Rijksdagafgevaardigden, de revolutie te overwinnen door energieke sociale hervormingen.

Er werd ons een voorstel gedaan voor het ondertekenen van deze drie punten:

1. de bovengenoemde leiders van conservatieven en sociale hervormers wilden ervoor zorgen dat hun partijkameraden in het vierde en zesde kiesdistrict van Berlijn op ons zouden stemmen in de tweede ronde van de verkiezingen op 12 november;

2. vervolgens boden ze aan de volgende tegenverklaring te ondertekenen:

Aan de andere kant verklaren we dat als de Duitse socialisten hervormingen met wettelijke middelen binnen de bestaande staatsorde nastreven, we in het gegeven geval voor het intrekken van de socialistenwet zullen stemmen.

Mondeling werd ons ook gezegd: als we weigerden dit verdrag te accepteren, zouden de genoemde leiders het motto uitvaardigen: onthoud je van stemming, en dan zou onze nederlaag in Berlijn zeker zijn.

Daarop besloten we – en legden het mondeling uit:

1. dat we alle gemarchandeer en het kopen van stemmen afwijzen; dat we liever drieduizend eerlijk gewonnen stemmen hebben dan dertigduizend gekochte; dat we niet in staat zijn om het economische beleid van de Rijksregering, dat met de invoering van de socialistenwet in gang is gezet, als arbeidersvriendelijk te erkennen: nl. een verhoging van de indirecte belastingen en tolrechten op de eerste levensbehoeften, een verhoging van de militaire lasten, de wet op de vakbonden en dergelijke;

2. dat we nooit geweigerd hebben – zoals onze houding en verklaringen met betrekking tot de Ongevallenwet hebben laten zien – hervormingsvoorstellen van de Rijksregering serieus te onderzoeken, te proberen ze naar onze wensen te hervormen en, als ze overeenkomen met ons standpunt, ze te accepteren, maar dat we moeten weigeren gemene zaak te maken met partijen die reactionair zijn in hun streven en daarom vijandig zijn tegenover de arbeiders;

3. dat als punt 3 zou impliceren dat we een gewelddadige revolutie wilden, dit een volkomen willekeurige veronderstelling zou zijn. We hebben altijd verklaard dat geplande, grondige en volledige hervormingen de gewelddadige sociale revolutie konden voorkomen die anders een noodzakelijk gevolg van onze politieke en economische ontwikkeling zou zijn, en dat we niet verantwoordelijk waren voor dingen die niet binnen onze wil en macht lagen, maar afhingen van de wil en macht van onze voormalige tegenstanders.

Met dit antwoord reisden onze partijleden terug naar Berlijn. De verkiezingsuitslag is bekend.
Dresden, 16 november 1881.
A. Bebel. W. Liebknecht.

Het resultaat van de verkiezing was dat Hasenclever met 17.378 stemmen verloor van de progressieve Klotz met 17.947 stemmen, en ik verloor met 18.979 stemmen tegen 19.031 stemmen voor Träger. In werkelijkheid had ik echter gewonnen; de minderheid van 52 stemmen waarmee ik schijnbaar was verslagen, was te wijten aan het feit dat de kiescommissie 450 stembiljetten op mijn naam ongeldig had verklaard, omdat de kandidaat onherkenbaar zou zijn.

De partijleden van het vierde kiesdistrict in Berlijn hebben protest aangetekend tegen de verkiezing van Träger. In de verkiezingscommissie vroegen de twee sprekers ook om de verkiezing van Träger ongeldig te verklaren. Toen de beslissende vergadering naderde, waren de verkiezingsdossiers echter verdwenen, ze waren gestolen. Daardoor kon er geen beslissing worden genomen en bleef Träger in het bezit van het mandaat. De identiteit van de dief is nooit vastgesteld. Vanaf dat moment werden de verkiezingsdossiers van de districten waarvan de vertegenwoordigers onderwerp waren van een verkiezingsprotest, bewaard in een afgesloten ruimte waartoe alleen de leden van de Verkiezingscommissie toegang hadden.

De shortlist-strijd in Berlijn was erg fel geweest. De Berliner Tribüne vertelt over de volgende gebeurtenis: een negenjarig meisje schrijft met krijt op een voordeur: “Stem voor Bebel.” Een agent ziet dit en vraagt haar: “Hoe heet je?” Ze geeft haar naam. “Waar woon je?” Ze geeft de woning op. “Waar is je vader?” ... Uitgezet.

Adolf Geck gaf het proces een poëtisch jasje, dat luidde:


In Berlin am zweiten Martinitag,
Was war da ein heftiges Ringen!
Schwer wiegt die Entscheidung. Die Losung lag:
“Hie Träger, hie Bebel!” - es dringen
Zur Urne die ringenden Scharen
Der Bourgeois und Proletaren.
Und wie so alle gaßaus gaßein
Nach einem Ziele sich drängen,
Da mischt sich mutterseelenallein
Ein Kind in die wandelnden Mengen,
Ein neunjährig Mädchen, die Wang’ gebleicht
Vom Hunger; das Auge, das hohle,
Vom Darben, vom bitteren Elend zeigt. -
Das Händchen trägt eine Kohle,
Und damit an des Palastes Wand
“Wählt Bebel!” kritzelt der ärmliche Fant
Bedächtig mit kräftigen Zügen.
Der Schutzmann, er schaut’s; entbrennt vor Wut
Ob des Frevels der zitternden Kleinen:
“Wer bist du, Sozialistenbrut?”
“Man nennt mich Lieschen, bin krank und arm,”
Erwidert das Kind ohne Weinen. -
Und weiter examiniert der Gendarm:
“Wer ist dein Vater, was sein Beruf?”
Ernst mustert die Kleine den Riesen:
“Erfahre es, wer dieses Elend schuf:
Mein Vater ist ausgewiesen.”
In Berlin an jenem Tage der Schlacht
Wohl zwanzigtausend haben bedacht
Des Kindes Mahnung: “Wählt Bebel.”

Het uiteindelijke resultaat van de verkiezingen was dat we, tegen de verwachtingen in, dertien zetels wonnen. Verkozen waren: Blos in Greiz, Dietz in Hamburg II, Frohme in Hanau, Geiser in Chemnitz, Grillenberger in Neurenberg, Kayser in Freiberg in Saksen, Kräcker in Breslau-West, Liebknecht in Mainz en Offenbach, Stolle in Zwickau, Vollmar in Mittweida in Saksen.

Uniek aan deze verkiezing was dat het kiesdistrict Freiberg werd gewonnen door een vrouw, en dat is tot op de dag van vandaag uniek. Kayser zat opnieuw in hechtenis tijdens de verkiezingsstrijd, dus organiseerde zijn vriend O. Sch., een koopman in Dresden, de verkiezingsstrijd voor hem. De politie van Dresden merkte dit en zorgde ervoor dat O. Sch. onder een onbeduidend voorwendsel werd gearresteerd. Het arme en slecht georganiseerde kiesdistrict Freiberg werd zo beroofd van zijn kandidaat. Toen ik het nieuws hoorde, werkte het op mijn zenuwen; ik wist niet hoe ik een vervanger voor Sch. moest vinden. De volgende ochtend kwam mevrouw Sch. naar me toe met de woorden: “Mijnheer Bebel, u weet dat mijn man gearresteerd is. Hij zal een paar dagen brommen, dat kan geen kwaad. Maar hoe zit het met de verkiezing van Max Kayser? Wat zeg je ervan, ik wil naar het kiesdistrict reizen en de verkiezingsstrijd leiden!” Ik keek de vrouw verbaasd aan, maar toen schudde ik haar de hand en zei: “Mevrouw Sch., u bent een geweldige vrouw, ik ga akkoord met uw voorstel.” Toen mevrouw Sch. naar Freiberg kwam en zich voorstelde aan de totaal ontmoedigde kameraden, waren ze geëlektriseerd door haar aanwezigheid. Zij werkten nu uit alle macht onder leiding van mevrouw Sch. en Kayser zegevierde.

De tweevoudige verkiezing van Liebknecht dwong hem om een van de gewonnen zetels op te geven. Hij nam ontslag voor Mainz, hoewel zijn meerderheid daar slechts 600 stemmen bedroeg, terwijl hij in het kiesdistrict Offenbach een meerderheid van meer dan 3.400 stemmen had. Maar hij was tot deze perverse actie gedwongen door de verkiezingscommissie van Offenbach, die voor de verkiezingsbeslissing publiekelijk had verklaard dat Liebknecht zou accepteren in het geval van een dubbele verkiezing voor Offenbach. Nu was ik genomineerd als kandidaat in Mainz. We deden er alles aan om het district te behouden. Tevergeefs. De tweede stemming ging tussen de democraat Philipps en mijzelf. Maar ik werd verslagen op 15 december met 8.318 stemmen voor en 8.633 stemmen tegen. Ik had 248 stemmen meer gekregen dan Liebknecht, ondanks de ontevredenheid die onder onze kiezers heerste vanwege de herverkiezing. Toen deze de uitslag vernam en er met mij over sprak, kwamen de tranen in zijn ogen. Dat had hij niet gewild.

Dit maakte voorlopig een einde aan mijn Rijksdag-activiteiten, maar niet aan mijn parlementaire activiteiten. Ik zat nog steeds in de Saksische landdag. Dus de continuïteit van mijn parlementaire activiteiten, dat bleef.

Ik schreef mijn vrouw dat ze niet boos hoefde te zijn over mijn nederlaag, dat ik nu meer tijd had voor mijn zaken omdat de landdag maar eens in de twee jaar bijeenkwam. Op dezelfde manier schreef ik aan Engels dat ik blij was dat ik nu eens een beetje rust had, wat ik nodig had. Maar hij was het niet met me eens; hij zag mijn nederlaag als een verlies voor de partij.

Mijn lot werd ook gedeeld door Auer, die werd verslagen in het zeventiende Saksische kiesdistrict. Een protest ingediend door zijn verkiezingscommissie bij de Rijksdag leidde ertoe dat de Verkiezingscommissie de verkiezing van zijn tegenstander ongeldig verklaarde. Maar dit gebeurde pas aan het einde van de laatste zitting van de zittingsperiode. Als gevolg daarvan waren er geen nieuwe verkiezingen.