גיאורגי דימיטרוב

אופיה, תפקידה וסיכוייה של הדמוקרטיה העממית

דברים בועידה ה-5 של המפלגה הקומוניסטית הבולגרית

25.12.48


נכתב על ידי: גיאורגי דימיטרוב
תאריך פרסום תרגום: 8.7.1949
תאריך פרסום מקורי: 25.12.48
מקור: עיתון קול העם
תמלול\קידוד\הגהה: גל.י


כדי שנוכל לצעוד בבטחה בדרך לסוציאליזם, נחוצה בהירות מוחלטת בנוגע לאופיה, תפקידה וסיכוייה של הדמוקרטיה העממית והמדינה העממית-הדמוקרטית. עלינו לפרש ביתר-דיוק ולתקן כמה ממושגינו הקומדים על סמך הנסיון שקנינו ועל סמך העובדות האחרונות, הנוגעות לשאלה חדשה ומורכזות זו. מהי, בקצרה תמצית הבעיה?

1. הדמוקרטיה העממית והמדינה העממית-הדמוקרטית קיומן נתאפשר כידוע, כתוצאה מתבוסת הכוחות הנאציים-פאשיסטיים, כתוצאה מהנצחון ההיסטורי של ברית המועצות במלחמת העולם השנייה וממאבק ההמונים, בהנהגת מעמד הפועלים, למען חרות ועצמאות לאומית. מה שהביא לידי יציאתן של ארצות מסוימות באירופה המזרחית והדרום-מזרחית מתחום המשטר האימריאליסטי. אופיה של המדינה העממית-הדמוקרטית נקבע ע"י ארבעה קווי-אופי עקריים:

א. המדינה העממית-הדמוקרטית מייצגת את שלטונות של העם העובד- של הרוב המכריע בעם, בהנהגת מעמד הפועלים. פירוש הדבר, ראשית, ששלטון הקפיטליסטים ובעלי-האחוזות הגדולים מוגר וכונן שלטון ההמונים העמלים בעיר ובכפר, בהנהגת מעמד-הפועלים; שמעמד-הפועלים, כמעמד המתקדם ביותר בחברה של זמננו ממלא את התפקיד הראשי בחיי המדינה והציבור. שנית, פירושו, כי המדינה משמת נשק במלחמת העמלים נגד היסודות המנצלים, נגד כל המאמצים והמגמות, המכוונים להחזרת המשטר הקפיטליסטי.

ב. המדינה העממית-הדמוקרטית היא מדינת בתקופת-מעבר, שנועדה להבטיח את התפתחות הארץ בדרך לסוציאליזם. פירושו, כי אעפ"י ששלטון הקפיטליסטי ובעלי-האחוזות הגדולים מוגר ורכושם הועבר לידי העם, לא נעקו עוד השורשים הכלכליים של הקפיטליזם. אלמנטים קפיטליסטיים עדיין מתמידים בקיומם ומתפתחים, בנוסתם להחזיר את העבדות הקפיטליסטית. המצעד לקאת סוציאליזם אינו אפשרי, לפיכך, אלא ע"י מלחמה מעמדית ללא-רהם נגד האלמנטים הקפיטליסטיים לשם חיסולם הגמור. רק ע"י התקדמות ללא-סטיה בדרך לסוציאליזם יכולה המדינה העממית-הדמוקרטית להתגבש ולמלא את יעודה ההסיטורי. אם המדינה העממית-דמוקרטית תחדל ללחום נגד המעמדות המנצלים ולא תעקור את האלמנטים הקפיטליסטיים, תהיה בכרח ידם של הללו על העליונה ולא זו בלבד שהם יחתרו מתחת ליסודות הדמוקרטיה העממית, אלא הם יביאו עליה כליה.

ג. המדינה העממית-דמוקרטית שייכת למחנה הדמוקרטי, האנטי-אימפריאליסטי רק ע"י השתתפות במחנה הדמוקרטי המאוחד, שבראשו עומדת ברית המועצות האדירה, יכולה כל דמוקרטיה עממית להבטיח את עצמאותה, ריבונותה ובטחונה מפני התוקפנות והכוחות האימפריאליסטיים.

1. בנסיבות התבוסה הצבאית של המדינות התוקפניות הפשיסטיות, בניסות ההחרפה העזה של המשבר הקפטיליסטי הכללי, וההתגברות הרבה של עוצמת ברית המועצות, ושיתוף-הפעולה ההדוק עם ססס"ר והדמוקרטיות החדשות, ניתן לארצנו ולשאר הדמוקרטיות החדשות להביא לידי המעבר מקפיטליזם לסוציאליזם, מבלי לכונן משטר סובייטי באמצעות משטר הדמוקרטיה העממית, בתנאי שמשטר זה יגובש ויפותח וישען על תמיכת ססס"ר והדמוקרטיות החדשות.

2. בתנאים ההיסטוריים הקיימים הרי המשטר העממי-הדמוקרטי, המגלם את שלטון העמלים בהנהגת מעמד הפועלים, יכול ומוכרח, כפי שכבר הוכיח הנסיון, למלא בהצלחה את תפקידי הדיקטטורה הפרולטרית בחיסול היסודות הקפיטליסטיים ובארגון כלכלה סוציאליסטית. המשטר העממי הדמוקרטי יכול לדכא את התנגדות הקפיטליסטים ובעלי האחוזות שמוגרו, להכניע ולחסל את נסיונותיהם להחזיר את שלטון ההון, ולארגן בנין תעשיה על יסוד בעלות ציבורית וכלכלה מתוכננת. המשטר העממי-הדמוקרטי יהא מסוגל לגבור על האלמנטים הקפיטליסטיים גם בכפר וללכד את החלקים העיקריים של העם העובד מסביב למעמד הפועלים לשם מלחמה נמרצת על המעבר לסוציאליזם.

אין ספק, שמשטר הדמוקרטיה העממית לא ישאר בלי-שינוי במשך ביצוע המדיניות הזאת, שמטרתה להרחיק את היסודות הקפיטליסטיים מן הכלכלה הלאומית. צריך לחזק בהתמדה את עמדות-המפתח של מעמד הפועלים בכל שטחי החיים הממלכתיים והציבוריים ולגייס את כל האלמנטים הכפריים, העשויים להיות לבני-ברית נאמנים לפועלים בתקופת המאבק העז עם הקולאקים ומריעהם. צריך לחזק ולשפר את משטר הדמוקרטיה העממית, על מנת להגביל ולחסל את האויבים המעמדיים.

1.הדמוקרטיות החדשות, וארצנו בתוכן, צועדות כבר לקראת סוציאליזם, תוך מאבק בלתי פוסק עם כל האויבים מבית וביחוד מחוץ. הן יוצרות את התנאים הנחוצים לבנין הסוציאליזם, את היסודות הכלכליים והתרבותיים לחברה סוציאליסטית זה התפקיד המרכזי, העומד היום לפני הדמוקרטיות החדשות, ומכאן, לפני מעמד הפועלים וחלוצו המפלגה הקומוניסטית.