MIA > ελληνικό τμήμα > έργα Λένιν

Δημοσιεύθηκε: 16 Απριλίου, 1914 στην Πουτ Πράβντι, Νο 62
Πηγή: Λένιν, Collected Works, Progress Publishers, Μόσχα 1964, τόμ. 20, σελ. 237-238 Αγγλική μετάφραση

Στην Πουτ Πράβντι Νο 48 (της 28ης Μάρτη)(1), η Ρωσική Σοσιαλδημοκρατική Εργατική Ομάδα δημοσίευσε κείμενο του νομοσχεδίου της για την εθνική ισότητα, ή για να παραθέσουμε τον επίσημο τίτλο του, το «Νομοσχέδιο για την Ακύρωση Όλων των Διακρίσεων κατά των Εβραίων και Όλων των Περιορισμών Βάσει Καταγωγής ή εθνικότητας»(2).

Μέσα στις ανησυχίες και τα προβλήματα του αγώνα για την ύπαρξη, για ένα κομμάτι ψωμί, οι Ρώσοι εργάτες δεν μπορούν και δεν πρέπει να ξεχνούν το ζυγό της εθνικής καταπίεσης, κάτω από τον οποίο στενάζουν δεκάδες και δεκάδες εκατομμύρια των «υποτελών λαών», που κατοικούν στην Ρωσία. Η κυρίαρχη εθνότητα –οι Μεγαλορώσοι– είναι περίπου το 45% όλου του πληθυσμού της αυτοκρατορίας. Σε κάθε 100 κάτοικους περισσότεροι από 50 ανήκουν στους «υποτελείς λαούς».

Και όλος αυτός ο τεράστιος πληθυσμός ζει σε συνθήκες ακόμα πιο απάνθρωπες από εκείνες των Ρώσων.

Η πολιτική της καταπίεσης των εθνοτήτων είναι πολιτική διαίρεσης των εθνών. Είναι συγχρόνως πολιτική της συστηματικής διαφθοράς της συνείδησης των ανθρώπων. Τα σχέδια των Μαύρων Εκατονταρχιών(3) αποσκοπούν να υποδαυλίσουν τον ανταγωνισμό μεταξύ των διαφόρων εθνών, να δηλητηριάσουν τη συνείδηση των αμαθών και καταπιεσμένων μαζών. Πάρτε οποιαδήποτε εφημερίδα των Μαύρων Εκατονταρχιών και θα δείτε ότι η καταδίωξη των αλλοδαπών, το άναμμα της αμοιβαίας δυσπιστίας μεταξύ του Ρώσου αγρότη, του Ρώσου μικροαστού και του Ρώσου τεχνίτη από τη μια, και του Εβραίου, Φιλανδού, Πολωνού, Γεωργιανού, Ουκρανού αγρότη, μικροαστού και τεχνίτη από την άλλη – είναι το ψωμοτύρι όλης της συμμορίας των Μαύρων Εκατονταρχιών.

Αλλά στην εργατική τάξη δεν είναι απαραίτητη η διαίρεση, αλλά η ενότητα. Γι’ αυτό δεν έχει πιο άσπονδο εχθρό, από τις πρωτόγονες προκαταλήψεις και δεισιδαιμονίες, τις οποίες σπέρνουν στην αμόρφωτη μάζα οι εχθροί της. Η καταπίεση των «υποτελών λαών» είναι ένα ραβδί με δύο άκρες. Η μία κτυπά τους «υποτελείς λαούς», η άλλη το ρωσικό λαό.

Να γιατί η εργατική τάξη πρέπει να εκφράσει την πιο αποφασιστική διαμαρτυρία ενάντια στην καταπίεση των εθνοτήτων με οποιαδήποτε μορφή και τρόπο.

Πρέπει να αντιπαρατεθεί στην προπαγάνδα των Μαύρων Εκατονταρχιών, που προσπαθούν να αποσπάσουν την προσοχή της στο κυνήγι των μη Ρώσων, επιβεβαιώνοντας την πεποίθησή της για την ανάγκη για πλήρη ισότητα δικαιωμάτων, για την πλήρη και τελική απόρριψη όλων των προνομίων για κάθε έθνος.

Οι Μαύρες Εκατονταρχίες διεξάγουν μια ιδιαίτερα δηλητηριώδη προπαγάνδα ενάντια στους Εβραίους. Οι Πουρισκέβιτς(4) προσπαθούν να κάνουν τον Εβραϊκό λαό αποδιοπομπαίο τράγο για όλες τις δικές τους αμαρτίες.

Και επομένως εντελώς σωστά η Ρωσική Σοσιαλδημοκρατική Εργατική Ομάδα έβαλε στην πρώτη θέση στο νομοσχέδιό της τις διακρίσεις σε βάρος των Εβραίων.

Το σχολείο, ο τύπος, το κοινοβουλευτικό βήμα – όλα χρησιμοποιούνται για να σπείρουν την αμαθή, άγρια και μοχθηρή έχθρα για τους Εβραίους.

Αυτό το βρώμικο και απεχθές έργο εκπληρώνεται όχι μόνο από το συρφετό των Μαύρων Εκατονταρχιών, αλλά επίσης από αντιδραστικούς καθηγητές, λόγιους, δημοσιογράφους, και μέλη της Δούμας. Εκατομμύρια και δισεκατομμύρια ρούβλια σπαταλούνται σε αυτό προκειμένου να δηλητηριαστεί η συνείδηση των ανθρώπων.

Είναι ένα σημείο τιμής για τους Ρώσους εργάτες ότι το νομοσχέδιο Ρωσικής Σοσιαλδημοκρατικής Εργατικής ομάδας ενάντια στην εθνική καταπίεση υποστηρίχθηκε από δεκάδες χιλιάδες προλεταριακές υπογραφές και δηλώσεις... Αυτός θα είναι ο καλύτερος τρόπος για να εδραιωθεί η πλήρης ενότητα, η συγχώνευση μεταξύ όλων των εργατών της Ρωσίας χωρίς διάκριση εθνότητας.

Σημειώσεις
1. Πουτ Πράβντι (Ο Δρόμος της Αλήθειας) ήταν ένα από τα εναλλακτικά ονόματα με τα οποία κυκλοφορούσε η Πράβντα, λόγω των απαγορεύσεων του τσαρικού καθεστώτος μετά το 1914, όταν υποχρεώθηκε να αλλάξει τον τίτλο της οχτώ φορές.
2. Βλέπε στον τόμο 20 της αγγλικής έκδοσης, σελ. 172-173.
3. Οι Μαύρες Εκατονταρχίες ήταν ένα ακροδεξιό εθνικιστικό κίνημα στις αρχές του 20ού αιώνα στη Ρωσία. Δημιουργημένες γύρω στα 1900, υπεράσπιζαν με συνέπεια την αυτοκρατορία, καλλιεργούσαν το μίσος ενάντια στους μη ρωσικούς λαούς και οργάνωναν μαζικά αντιεβραϊκά πογκρόμ.
4. Ο Β. Μ. Πουρισκέβιτς (1870-1920) ήταν Ρώσος μεγαλοτσιφιλικάς, ακραίος αντιδραστικός και μοναρχικός. Ήταν ένας από τους πρωτεργάτες της δημιουργίας των Μαύρων Εκατονταρχιών.

scroll-up